Acer XV272UP, a kategória legjobbja? - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Acer XV272UP, a kategória legjobbja?

Sokak számára ismerős lehet az Acer XF270HUA, ami szerintünk a saját kategóriája legjobbja volt (WQHD, IPS 144Hz, 27"). Sajnos az említett Acer monitor kifutott, és meg is érkezett az utódja az Acer Nitro XV272UP monitor személyében.  Eleinte volt egy kis kavarodás a nevek körül, mivel jött egy Acer Nitro XF272UP nevezetű monitor is, de ez tn panellel rendelkezik, viszont megkapta a HDR támogatást.

Jelen cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy az XV272UP méltó utódja-e az XF270HUA-nak.

A monitor az Acer Nitro XV2 családba tartozik, az Acer a gamert monitorait két részre bontotta, a Freesync támogatással rendelkezőket a Nitro sorozatba, a G-Sync-kelrendelkezőket pedig a Predator sorozatba. Tehát az XV272UP Freesync támogatást kapott, de ne aggódjanak az NVIDIA kártyával rendelkezők se mivel a legutóbbi driver óta a NVIDIA GeForce 10XX és 20XX sorozat is együtt tud működni a Freesynces monitorokkal. Erről bővebben itt írtunk: Katt ide.XV272U_XV272UP_front

A monitor teljesen új designnal rendelkezik, ez szerintünk jól sikerült, bár ez elég szubjektív, így mindenki döntse el ezt maga.

XV272U_XV272UP_back

A talp jól tartja a monitort, első ránézésre elég karcsúnak tűnik de a függőleges rúd fémből van és a talp alsó része is megfelelő súlyú, így a monitor stabilan áll. Az összeszerelés jó, nem lötyög, nincs holtjáték. A monitor majdnem teljesen leültethető, az asztallapjától mindössze 4,5cm-re van a panel alja a legalsó állásban. Legfelső állásban pedig 16,2cm-re. Tudja a PIVOT-ot, immár mindkét oldalra elfordítható a monitor. Természetesen dönthető is, előre 5 fokban, hátra 20 fokban.

A monitorban helyet kapott egy hangszóró is, zenehallgatásra természetesen alkalmatlan, de arra, hogy legyen hang, arra megfelelő.

A monitor paneljét az Innolux gyártja (M270KCJ-K7B), nem túlismert gyártó, de gyakorlatilag minden nagy gyártónak beszállít vagy beszállított már. A Panel IPS, szokásos 1000:1 körüli kontraszt, 350cd/m2 fénysűrűség (HDR bekapcsolt állapotában 400cd/m2), 178/178 fokos betekintési szög, és 144Hz-esfrissítés. A bevonat lágy (3H), a színszámítás pedig 10 bites (natív 8bit+ FRC). Van még itt egy érdekesség, DCI-P3 színtér fedésre 95%-ot ígérnek, vagyis széles színterű a monitor. Tehát filmes munkára tökéletes lehet, tapasztalataink szerint ez kb. 90% AdobeRGB színtér fedést jelent, tehát komoly grafikai munkára is jó.

Nézzük meg, a gyári adatokat a valóságban:

A monitort bekalibráltuk, normál kalibrálással, az alábbi eredményt kaptuk.

XV272UP kalibrálási eredmény

Az eredmények nagyon jók lettek, a kontraszt 1200:1 körüli lett, túlszárnyalva a gyári adatot, de van rá esély, hogy csak egy igen jól sikerült példányt bontottunk, az átlagos kontraszt szerintünk 1100:1 körül lehet. A dE 0,13 lett, remek eredmény, igaz nem elsőre, de sikerült a maximumot kihozni a monitorból. Az átlagos dE inkább 0,2 körüli, ami nagyon jónak számít, prémium kalibrálással ki lehet hozni a fenti eredményt is, de szigorúan csak maximalistáknak ajánlott, gyakorlati haszna szerintünk nincs.

Maximális fénysűrűségnek a HDR kikapcsolt állapotában  386cd/m2, ami szó szerint brutális, ajánlott legalább 160 cd/m2-ig vagy még kisebb fénysűrűségre állítani a monitort (ez kb fele, haramda a gyári brightness értéknek). 

Lássuk a monitor színtér fedését:

XV272UP_gamut1XV272UP_gamut2

A színes vonallal körberajzolt terület a monitor színtere. A Bal oldalon a szaggatott vonal az AdobeRGB színtér, kb. 92-93%-ban fedi. A jobb oldali képen a szaggatott vonal az sRGB, egyértelműen 100%-ban fedi.
Ahogy amlítettük ilyen színtér lefedéssel komoly grafikai munkára is megfelelő a monitor.

Jöjjön a homogenitás, és természetesen lefényképeztük a monitort sötétben is fekete képernyővel, hogy lássuk mennyire bevilágításos:

XV272UP_white_luminance

A fénysűrűség eltérése minimális (4% maximum), a fehéregyensúly is hasonló eltérést mutat a panelon (kb. 4% maximum). Ez nagyon szép eredmény, reméljük a panelgyártó minden panelja hasonló paraméterekkel rendelkezik.
Lássuk a bevilágítást:

 Betekintési szögeket is fényképeztünk, bár ebben a kategóriában ezzel már egyáltalán nem lenne szabad problémának lenni. Természetesen nincs is:

XV272UP_angle

Ezek után játékokkal teszteltük a monitort. Az egyik legfontosabb tapasztalat, ami valószínűleg a legtöbbeket érdekel, hogy a Freesync bekapcsolt állása mellett a G-Sync tökéletesen működött egy NVIDIA 1080ti kártyával. Természetesen a megfelelő driver elengedhetetlen! Kb. öt játékot teszteltünk. A rossz hír viszont, hogy a monitor HDR bekapcsolása után kikapcsolja a Freesync-et, és ki is szürkíti a lehetőséget. Tehát hivatalosan HDR és Freesync egyszerre nem működik. Az, hogy ez változik-e a jövőben nem tudjuk. Egy érdekes dolog viszont feltűnt.  HDR bekapcsolása mellett sem találkoztunk tearing-el, vagy szinkronizációs hibával, pedig biztosan nem volt meg a 144Hz a monitoron (ugrált a FPS). Egyelőre nem tudjuk, hogy ez minek tudható be, de a monitor úgyviselkedett mintha menne a szinkronizáció. Ebből következően ajánljuk a kipróbálást, ha valaki kételkedne, de a tapasztalatokat is szívesen fogadjuk a monitorral rendelkezőktől. Természetesen azonnal frissítjük a cikket ha új információt kapunk.

A kategóriája jelenleg legjobb monitorát köszönthetjük az XV272UP-ben, ez számunkra egyértelművé vált. Ajánljuk játékra, grafikára, videovágásra, és természetesen általános felhasználásra is. Az ára igen kedvező, ha azelőbbieket figyelembe vesszük, mivel sima 60Hz-es monitorokat alig olcsóbban vásárolhatunk hasonló tudással. Így viszont a munka után jöhet akár komolyabb játék is.

Az Acer ügyesen szegmentálja a piacot, a VG271UP gyakorlatilag ugyan ezt tudja, csak fix talppal, jelenleg 139900,- forintos áron. Ha valakinek a széles színtér sem kell akkor pedig az Acer VG270UP a remek választás, utóbbi HDR nélküli és "csak" sRGB színtér fedéssel rendelkezik.
Webdesignra tökéletes választás és szintén nem kell lemondani a munka utáni játékról.