Acer X27 a monitorok királya - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Acer X27 a monitorok királya

Elsődlegesen a monitor átlagos tudására voltunk kíváncsiak. A specifikációkat itt találjátok. Normál használat mellett a monitor csak sima SDR funkcióban üzemel, a HDR-t csak HDR-es tartalom detektálásával kapcsolja be. Tehát normál esetben egy sima 144Hz 4K monitor állt előttünk. 
Első dolgunk volt, hogy bekalibráljuk a monitort. A kalibrálás a szokott módon történt, normál kalibrálást alkalmaztunk az X-Rite I1 Display Pro eszközzel. Pár perc alatt készen is voltunk, a menü nagyon könnyen kezelhető,  szokásos joystick-es megoldású, ami nagyon megkönnyíti a mozgást a menük között. A fényerő és az RGB beállítása gyerekjáték volt. 

Lássuk az eredményt:

Az általam látott valaha mért legjobb 4K monitor eredményét látjuk, úgy, hogy a monitor sima 4K-s monitorként üzemel. Bármelyik grafikus megirígyelhetné ezt az erdeményt. A színtérfedés volt a következő amire nagyon kíváncsiak voltunk.

Az eredmény elképesztő. Gyakorlatilag tökéletes sRGB fedés. Aki figyelemmel kísérte a tesztjeinket, az tudja,hogy ez egyáltalán nem természetes. Általában a monitorok túllógnak az sRGB színtéren, ami miatt enyhén széles színterű monitorokká válnak, ami nem biztos, hogy jó. Ezzel kapcsolatban itt értekeztünk
Valószínűleg a monitoron, mint ahogy már többször láttuk, valamilyen szoftver fut (akár oprendszer), ami a monitor széles színterét SDRmódban 100% sRGB-re korlátozza. Le a kalappal, hogy gondoltak erre, és így oldották meg.

Következő tesztben a homogenitást vizsgáltuk. A monitor nem rendelkezik a hangzatos homogenitás kiegyenlítés funkcióval, ettől függetlenül az alábbi eredményeket mértük:

Acer X27 fehéregyensúly

Acer X27 fénysűrűség

Az eredmény minden eddigi mért 4K monitort messze megszégyenít. Ilyet eddig még csak a 300e fölötti EIZO monitoroknál láttunk. A homogenitás gyakorlatilag tökéletes!

A monitor tehát normál grafikai felhasználásra is tökéletes, simán hozza egy több százezres grafikus EIZO monitor tulajdonságait.  Akár azt is mondhatnánk, hogy ha egy gamer - grafikus ilyen monitort vesz, akkor két játék között, nyugondtan megcsinálhatja a legkomolyabb munkáit ezen a monitoron.

A továbbiakban HDR anyagokkal kezdtük el bombázni a monitort. Itt a 4K videótól a játékokig minden volt. Sajnos el kell mondanunk azt az egyszerű tényt, hogy nyilvánvalóan egy otthoni SDR monitoron a képek alapján nem tudjuk megmutatni azt az élményt amit mi itt a cikk írásakor éltünk át. Hiába sreenshotoltuk le, vagy fényképeztük le a látottakat akár összehasonlítva, egy átlagos monitor nem tudja megjeleníteni azt amit mi itt láttunk. Próbáltunk valamelyest használható képeket készíteni, amiből legalább minimális különbség látszik, ezt alább találjátok:

A HDR-es anyagokkal a monitor valamilyen elképesztő magasságokba emelkedett. A színtere gyakorlatilag megduplázódott az sRGBhez képest és a kontrasztarány is 30000:1 körül alakult. A HDR-es természetfilmek végre megmutatták azt amit az láthatott aki készítette őket. Az eredmény csodálatos és elképesztő volt. Játékok alatt hasonlóan csodásan teljesített a monitor. A tesztgépünk 1080ti VGA kártyája szépen kihajtotta az AC:Origins játékot és olyan dolgok tűntek elő ami eddig másnak nem. Méltán mondhatjuk, hogy ez a monitor az általunk tesztelt monitorok egyik legjobbja, és a gyártó mindent megtett, hogy a jelenlegi "state of the art" monitort elkészítse. Sikerült!

Végül elmondanánk, hogy a monitor HDR módban a 30000:1 natív kontrasztot egy 384 zónás full array local diming  (FALD) LED háttérvilágítással oldja meg, ami miatt bizonyos esetekben felhősödés tapasztalható. Véleményünk szerint ez teljesen elfogadható, és minimálisan észrevehető csak. HDR videó lejátszásakor a HDR nagyobb színterét MP-HC médialejátszó és MadVR render engine használatakor csak HDR anyaggal aktiválja, így normál felhasználás mellett a túlszaturált Windows desktop végre nem okoz gondot. Azt gondoljuk, hogy ennél több jelenleg nincs a technológiában. Aki meg tudja fizetni, az nem fog csalódni.

Ár/érték arányban sajnos nem tudjuk még jónak mondani sem, de az irány megvan és a HDR monitorok egyre inkább érkeznek, ami miatt az árak is remélhetően mihamarab normalizálódni fognak. Sajnos nem a csúcskategóriáról van szó, viszont rendre érkeznek a HDR 600 és HDR 400-as monitorok, amik ár/érték arányban már sokkal jobbak lehetnek de természetesen az Acer X27-hez képest csak erős kompromisszumokkal. Itt elérhetőek a jelenlegi VESA Certified HDR monitorok.