EiZO ColorEdge CG243W - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

EiZO ColorEdge CG243W

EiZO ColorEdge CG243W teszt

Bevezető

Váratlanul toppant elém a nagy Ő, és mivel átutazóban volt, csak rövid időt tölthettünk együtt. De mondhatom, így is emlékezetes volt!

A monitor alapvető adatai:

- 24.1" (61cm) képátló, 1920x1200, 16:10 képarány, 0.27mm pixelméret (94 dpi)
- H-IPS panel
- 178/178 fok betekintési szögek
- 850:1 kontrasztarány
- 5ms (g2g), 13ms (b-w-b) válaszidő
- 3x16 bites belső feldolgozás
- 3x12 bites belső LUT (gyári gamma profiloknak és a hw-es kalibrációhoz)
- 3x12 bites megjelenítés
- 3x10 bites kép fogadása DisplayPorton
- Max. fényerő: 270 cd/m2
- Min. feketeszint: 0.12 cd/m
- Wide Gamut Coverage, sRGB: 100%, Rec709: 100%, EBU: 100%, SMPTE-C: 100%, Adobe RGB: 98%, DCI: 92%, 93% vs. NTSC
- Fogyasztás: max. 95W, stand-by <0.9W

Különlegességek

H-IPS panel: A monitor H-IPS TFT-LCD panelt használ, mely az IPS technológia legújabb generációja. Kitűnő képminőség és színreprodukció, továbbá a betekintési szögtől szinte teljesen független színstabilitás jellemzi. (Aki eddig nem találkoztott az IPS valamely újabb generációjával, könnyen az az érzése támadhat, hogy nem is egy LCD monitort néz...) Az EIZO új grafikus monitorába ezen belül is egy kimagasló minőségű változat került (lásd erről kicsit bővebben a 3. oldalon). (Az egyes paneltípusok főbb jellemzőiről és eltéréseiről pl. itt található egy tömör összefoglaló.)

Egyedülállóan precíz színfeldolgozás A színcsatornánkénti 16 bites feldolgozás biztosítja, hogy a digitális színszámítási műveletek kerekítési hibái ne juthassanak kifejezésre a megjelenő képen. (Kicsit bővebben lásd itt a lap közepétől.)

Gyárilag finomhangolt gamma-korrekció és nagyon precíz hw-kalibrációs lehetőség: A monitor egy színcsatornánként 12 bites (és új fejlesztésként immár 3D-s, összetettebb színszámítást lehetővé tevő) LUT-tal (Look-up Table) is rendelkezik, mely a (gyárilag pre-kalibrált), szabályozható gamma-korrekció mellett roppant finom és pontos utólagos hw-kalibrációra is lehetőséget ad. Ezek is olyan finoman nyúlnak az éppen megjelenített képhez, hogy az semmilyen csorbát nem szenved. Összehasonlításul: a videokártya LUT-ját használó, un. szoftveres kalibráció DVI kapcsolaton mindössze 3x8 bites precizitást tesz lehetővé, ami nem finomabb, mint az eredeti 24 bites képünk, így annak alsóbb bitjeivel úgymond "interferál", ami sávosodást és adott esetben elszíneződéseket okoz. (Jelenleg DisplayPorton is max. 3x10 bit érhető el, már ha az adott monitor is támogatja a 3x8 bitesnél nagyobb precizitást.) Három saját kalibrációs profilt tárolhatunk a monitorban, melyek között gombnyomásra válthatunk. Az EIZO a monitorhoz mellékeli a ColorNavigator nevű kalibrációs szoftvert, mely professzionalizmusa ellenére könnyen kezelhető, és képes beavatkozás nélkül elvégezni a teljes műveletet.

Színcsatornánként akár 10 bit fogadása DisplayPortról: Egyes professzionális videokártyák már frame-buffer szinten is képesek kezelni a 3x10 bites színmélységet (>1 milliárd szín-/világossági árnyalat), majd DisplayPorton továbbítani azt. (Lásd erről bővebben ezt az AMD-s anyagot.) De elvileg azt már a hétköznapibb videokártyák is tudják, hogy a bennük lévő, amúgy 3x16 bites LUT bitjei közül nem csak 3x8-at, hanem 3x10-et küldenek ki DisplayPorton. (Erről bővebben lásd a kettővel előző bekezdésben linkelt oldal alját.) Persze a jelen monitornál akkor már érdemesebb erre a beépített 3x12 bites LUT-ot használni.

Széles szín-gamut számos szabványos színtér támogatásával: A monitor széles szín-gamutja, valamint a megfelelő színtér-konverziók és gamma-profilok alkalmazása által többféle terület elvárásaihoz is képes alkalmazkodni. Úgy mint DTP (Adobe RGB), web-design és egyéb hétköznapibb feladatok (sRGB), hagyományos és HD televíziós műsorkészítés (EBU, SMPTE-C, Rec.709), továbbá digitális mozi (DCI).

 

 

Kvázi tökéletes homogenitás a DUE-vel: A monitor a Digital Uniformity Equalizer (DUE) megoldás segítségével elektronikus úton kompenzálja a panel esetleges kisebb-nagyobb egyenetlenségeit, előzetes gyári mérések alapján. (Az így elért eredményről tanúsítványt is mellékelnek a monitorhoz.)

 

Belső és külső szenzor: A monitor belső szenzorja segítségével megvalósított pontos háttérvilágítás-szabályzásával küszöböli ki a bekapcsolás utáni rövidtávú, valamint a CCFL természetes életciklusából következő hosszabb távú hatásokat, így egy adott beállítás éveken át változatlanul ugyanazt a fényerőt biztosítja. A külső szenzor segítségével pedig a környezeti megvilágításhoz rendelhetjük a fényerőt (EcoView), mellyel energiát takaríthatunk meg és kímélhetjük a szemünket.

Színtévesztés és színvakság szimuláció: Ezzel a funkcióval könnyen és gyorsan ellenőrízhetjük, mennyit látnak az átlalunk szerkesztett feliratból, képből vagy épp web-oldalból a színtévesztők vagy a színvakok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Ismerkedés

A doboz kinyitása után először egy kisebb dobozt találtunk,
melyben a monitorhoz járó kámzsa (hood) lapult.

Mi ugyan nem csomagoltuk ki a kámzsát, de amúgy így néz ki a monitor,
ha az is rajta van (közepét kihagyva a koloriméter miatt).

 

Ezután a különféle kábelek kerültek elő, nevezetesen: hálózati tápkábel, DVI kábel, USB kábel (PC felé), DisplayPort kábel. A készülékhez mellékelt CD-n a ColorNavigátor nevű, profi kalibrációs szoftver Windows és Macinotsh rendszerekhez készült változata is megtalálható, nyilván driverek kíséretében.

 

 

A papírok (Setup Guide, stb.) között két egyedi, erre a monitorra vonatkozó tanúsítványt is találtunk. Az egyik a DUE rendszer gyári finomhangolása utáni, a panel 25 pontján elvégett 3 féle mérés eredményeit tartalmazta. A másik pedig a gamma-korrekció gyári kalibrációjának ellenőrző grafikonját ábrázolta.

 

Nocsak, az EIZO-nak saját márkájú képernyő-tisztító készlete is van.

 

A kisebb-nagyobb meglepetések után hozzáférhettünk magához a monitorhoz is...

 

És így fest oldalról... (Felül két USB csatlakozó található.)

 

A címke igazán impozánsan tud kinézni, megfelelő megvilágításban... (Amúgy, igen, régi EIZO-s hagyomány szerint a típusjelzés egy utólag felragasztott címkén van. De nem kell félni, ez csak akkor jön le, ha le akarjuk szedni, pl. a saját 5 éves EIZO-mon semmi jelét sem adja, hogy le akarna jönni. De azt is el tudom képzelni, hogy az igazán profik maguk szedik le, hogy semmi ne vonja el a figyelmüket.)

 

Csatlakozók, sorrendben: DisplayPort, két DVI-I (tehát digitális és analóg egyben, azaz DVI és DSub15 kimenettel is összeköthetjük), végül az USB csatlakozás PC/MAC felé.

 

Főkapcsoló is van. A hálózati feszültség 100-120V vagy 200-240V lehet.

 

A hátsó címke, hátha valakit érdekel.

 

 A készülék gombjai (és a fényszenzor balról). Nem állnék itt neki mindet felsorolni, csak azt emelném ki, hogy némileg eltérőek a mainstream kategóriás típusaikon megszokottól. És itt bezzeg a képernyőn megjelenő Button Guide is segíti a használatukat!

 

Szerencsére maga az OSD menü is más, mint a megszokott...

Mechanika

A monitor igen stabilan áll fém talpán. Jobbra-balra forgatható, dönthető, portré módba fordítható (pivot), és persze a magassága is állítható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Vizsgálódás

Panel

A CG243W pixelei közelről

A közeli fotó, egyéb tulajdonságok és a neten fellelhető információk (lásd pl. itt) alapján monitor H-IPS panelos. Mégpedig nagy valószínűséggel ugyanazon az LG.Display által gyártott típuson alapul, ami pl. a Dell U2410, HP LP2475W, NEC LCD2490WUXi2 monitorokban is megtalálható. Fontos hozzátenni azonban, hogy típuson belül többféle változatban készül ez a panel, más szóval több altípusa létezik. Az eltérések: az alkalmazott CCFL (széles vagy keskeny gamutos), ennek megfelelő színszűrők, illetve valamiféle további réteg, mely a fekete és a sötét színek kezelését befolyásolja. Mindezeken kívül a gyártók maguk is némileg eltérően hangolják a meghajtó (driver) áramköröket, sőt az Eizo-nak szokása saját meghajtó áramköröket használni (a saját, egyedülállóan precíz előfeldolgozó áramkörök mellett).

Talán mondanom sem kell, hogy a szóban forgó monitorok közül a CG243W produkálta a legjobb és legkellemesebb képet, legszebb színeket, továbbá az (IPS-ekre jellemző) fekete részeken rézsútos irányból észlelhető felfénylés is ezen jelentkezett a legkevésbé. Brávó!

Feketeszint

A monitoron ~0.12 cd/m2 feketeszintig vehető vissza a fényerő (ez sötét környezetben is igen sötét), melyhez (100%-os kontraszt mellett) ~90 cd/m2 fehérszint társul (~750:1 kontrasztarány). A közepesen világos környezetben hosszabb távra ajánlott 120 cd/m2 fehérszinthez (fehéregyensúlytól függően kb. 30-as fényerőbeállításnál) ~0.17 cd/m2 feketeszint tartozik, ami szintén elég jó érték (~706:1 kontrasztarány). A képek újfent 1/4s, f4.0, ISO 800 beállításokkal készültek.

Homogenitás

Az un. "barnateszt" a homogenitás vizsgálatára szolgál, az így készülő fénykép a legkisebb egyenetlenségeket is megmutatja. De hát itt nincs mit mutatni, a monitor mondhatni tökéletes homogenitással rendelkezik! (Láthatóan nagyon jól végzi a dolgát az a bizonyos DUE, mert ennyire tökéletes panel gyakorlatilag nem létezik.)

Precizitás, stb...

Erről nem készítettem fényképeket (azok szépségét amúgy is az olvasó monitorának precizitása szabta volna meg), de természetesen a monitor precizitását is teszteltem, többek között az EIZO saját monitorteszter programjának a segítségével. A különféle színű, 1-lépcsős gradiensek mindenhol szuper-egyenletesek voltak, és bármit is állítottam a monitoron, nem hogy sávosodást, de a lehető legkisebb mértékű "hullámzást" sem produkálták! És úgy egyátalán, minden a legnagyobb rendben volt, a szürkék tökéletesen szürkék voltak, stb.

Szubjektív szemmel, a(z önmagukban megfelelő minőségű) fotók csodaszépek voltak, ahogy mondani szokás, le akartak mászni a képernyőről. Nagyon jó érzés lehet egy ilyen monitor előtt ülve dolgozni...

Betekintési szögek

A panel betekintési szögei hivatalosan 178/178 fok -- ez azt jelenti, hogy itt éri el a kontrasztarány a 10:1-et. Mint a fotómontázson látható, a nagyobb szögek felé természetesen valóban csökken a kontraszt, pontosabban a világosság, ugyanakkor a monitor előtt ülve, nem hogy szemből nem látjuk ezt (pl. a panel szélei felé), hanem (értelmes keretek között) mozogva-dülöngélve sem. A panel színtartása szinte tökéletes: azt gyakorlatilag bármely szögből megtartja! Márpedig éppen ez az, amit a szem nem tudna kompenzálni, míg a világosságot igen.

Az alábbi kép egy Dell U2410-es monitort ábrázol különböző szögekből, de a hasonló panel okán ebből a szempontból lényegében ugyanilyen viselkedést várhatunk CG243W-től is.

(Megjegyzés: Minden nézet azonos záridővel és blendével készült, hogy a kamera ne kompenzálja a csökkenő fénykibocsátást, hiszen azzal meghamisítaná az eredményt. Ugyanakkor, mivel a szem tud alkalmazkodni és egy sötét szobában fog is, szemre kisebb a változás.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Kalibráció

Színhelyesség, kalibráció

Sajnos nem volt lehetőség az EIZO saját ColorNavigator szoftverének használatára, így a hardveres kalibráció is kimaradt, pedig annak eredményére természetesen különösen kíváncsiak lettünk volna. De néhány mérést azért elvégeztem a megszokott módon.

 

Custom mód, kalibrálatlanul (gyári beállításokon)

 

Custom mód, kalibrálva (fehéregyensúly és a fényerő manuálisan beállítva)

 

sRGB mód, kalibrálatlanul

 

sRGB mód, kalibrálva

 

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Konklúzió

 

Konklúzió

A CG243W az EIZO nívós, kimondottan grafikus munkára szánt ColorEdge monitorcsaládjának legújabb és egyben méretében (24") jelenlegi legkomolyabb képviselője. Nos, a monitor élőben is megmutatta, rászolgál hírnevére, a hozzá valamennyire is hasonlítható monitorok (pl. NEC LCD2490WUXi2 [sima vagy SpectraView], Dell U2410, HP LP2475W) közül is összetéveszthetetlenül kiemelkedik.

Megemlíteném még, hogy két másik gyártó (a HP és az LG) ugyancsak hasonló panelre alapuló, de RGB LED háttérvilágítású grafikus monitorokkal támad, és magukhoz képest igencsak megkérik ezek árát. Azonban koránt sem biztos, hogy valóban jobbak, mint az EIZO ásza... (Ha minden jól megy, a HP üdvöskéjét hamarosan egy kicsit jobban is ki fogjuk vesézni.)

Pro:
- Az eddigi legjobb képminőség
- Az eddigi legnagyobb precizitás
- 3x12 bites hw-kalibrációs lehetőség (3 profilt tárolhat)
- Kvázi tökéletes homogenitás
- Egy sor különféle színtér egyedi kezelése
- Mozgóképre is tökéletesen alkalmas

Kontra:
- Az IPS panelokra jellemző, fekete részeken rézsútos irányból észlelhető enyhe felfényléstől ez a monitor sem teljesen mentes (igaz, a legkevésbé jelentkezett az eddig tesztelt monitorok közül)
- Ár (bár ezen a szinten ez megszokott)