DELL U2211H és DELL U2311H Teszt - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

DELL U2211H és DELL U2311H Teszt

 

Néhány napja érkeztek az országba a Dell legújabb, mérsékelt árú IPS paneles monitorai, a 22"-es U2211H és a 23"-es U2311H.

 

 

Az U2211H alapvető adatai:

- 21,5" (54,6 cm) képátló, 1920x1080 pixeles felbontás (Full HD), 16:9 képarány
- 0,247 mm pixelméret
- (e)H-IPS panel
- 178/178 fok betekintési szögek
- 1000:1 kontrasztarány (jellemző), 10000:1 dinamikus
- 8ms (g2g) válaszidő (jellemző)
- 16.7 millió színárnyalat (1 milliáros palettából)
- 3x10 bites színkezelés
- Max. fényerő: 250 cd/m2 (jellemző)
- Min. feketeszint: 0.04 cd/m2 (!)
- Standard szín-gamut, 82% NTSC CIE1976 szerint (72% CIE1931 szerint)
- 100% sRGB lefedettség
- Fogyasztás: 22W (tipikus), készenlét <1W.

Az U2311H alapvető adatai:

- 23" (~58,4 cm) képátló, 1920x1080 pixeles felbontás, 16:9 képarány
- 0.265 mm pixelméret
- (e)H-IPS panel
- 178/178 fok betekintési szögek
- 1000:1 kontrasztarány (jellemző), 10000:1 dinamikus
- 8ms (g2g) válaszidő (jellemző)
- 16.7 millió színárnyalat (1 milliáros palettából)
- 3x10 bites színkezelés
- Max. fényerő: 300 cd/m2 (jellemző)
- Min. feketeszint: 0.09 cd/m2
- Standard szín-gamut, 82% NTSC CIE1976 szerint (72% CIE1931 szerint)
- 100% sRGB lefedettség
- Fogyasztás: 33W (tipikus), készenlét <1W.

Külső

 

 

A monitorok a Dell magasabb kategóriás monitorainál az utóbbi időben megszokott designt követik -- kivéve, hogy az oldalt futó szürke csík helyett itt a mattabb fekete felületben egy fényesebb fekete csíkot találunk. Maga a műanyag minőségi benyomást kelt, bár helyenként enyhén látszódnak a fröccsöntés áramlatai (elölről egyáltalán nem). Az állvány metálszürke része itt nem tömör fém, mint pl. az U2410-esnél, hanem műanyag (legalábbis kívülről, belül valószínűleg továbbra is fém), mindenesetre elég masszív ahhoz, hogy a monitort igen stabilan tartsa. A talp a szokásos fém alap + műanyag borítás. A képernyő döntése, oldal irányú elforgatása, magasságának állítása és pivot módba fordítása hasonlóan könnyedén végezhetők, mint korábbi társainál.

 

 

A következő kép-bemenetekkel rendelkezik a monitor: DisplayPort, DVI-D és VGA (D-Sub). (A dobozban minden csatlakozónak megfelelő kábel megtalálható.) Mellettük egy USB HUB-ot láthatunk, 2 periféria-csatlakozóval (további 2 a monitor oldalán helyezkedik el). Továbbá, középtájon találhatunk még egy DC tápkimenetet, mely a csatlakozók alatti részre illeszthető, opcionális sztereó hangalkalmatosságnak szolgáltathat némi áramot.

Belülről

A monitorokat valamiféle új fejlesztésű H-IPS variánssal szerelték fel. Az új persze nem feltétlenül jelent jobbat. Tekintve a kategórián belül az eddigi legkedvezőbb árakat, a mérnökök vélhetően a megfelelő ár/érték arány elérésére törekedhettek. Kérdés, milyen kompromisszumokat kellett kötni ennek érdekében? Megpróbálom röviden sorra venni ezeket, a pozitívumokkal együtt.

A legfeltűnőbb és talán legérdekesebb 'újdonság', hogy az IPS panelekre jellemző, rézsútos irányból nézve a fekete területeken jelentkező, a H-IPS-eknél inkább halvány szürkés "felfénylés" itt színes (a bal oldalon zöldes-sárgás, a jobbon pedig jól szaturáltan kékes). Szemből nézve (nem túl közelről) nem sok látszik belőle így sem... Főleg, ha a környezeti megvilágításnak megfelelően állítjuk be a háttérvilágítást, amit mindkét monitornál, de főleg a 22"-esnél nagyon jól le lehet szabályzni (amitől simán csak sötétebb lesz a kép, tehát nem sárgul be, stb., mint az olcsóbb típusok).

Nem feltűnő, de pl. a Lagom LCD tesztek Viewing Angle lapján tetten érhető dolog, hogy a panelek gamma-eloszlása nem annyira tökéletes, mint pl. az U2410-esnél. A világossági homogenitás elég jó, a színhőmérsékleti kielégítő.

A monitorok belső színkezelése és effektíve a megjelenítése 3x10 bites (ennek hasznáról lásd bővebben itt). Maguk a panelek (az NEC EA231WMi-ben, HP ZR22w-ben és ZR24w-ben megtalálhatóakhoz hasonlóan) 3x8 bitesek (leginkább ennek tudható be az "e" az eH-IPS-ben -- persze ez is hozzájárult a költségek csökkentéséhez), melyet ugyancsak az említett típusokhoz hasonlóan statikus dithereléssel bővítenek 3x10 bitre. (Ez a ditherelés közelről is alig látható.) Az Eizo Monitortest program Gradient fill lapján látszólag az összes lépcső megvan és (a 3x10 bites színkezelésnek köszönhetően) kontrasztállítás vagy RGB finomhangoláskor sem kezdenek vadul táncolni és összeolvadozni. Nagyrésze szép egyenletes, csak a sötétebb fertájon tapasztalható némi egyenetlenség (kalibrációval orvosolható).

Betekintési szögeik, színtartásuk és képstabilitásuk hozza a H-IPS-től elvárt szintet. Mint ahogy színeik is szépek, természetesek. Színterük teljesen lefedi az sztenderd sRGB-t. Így a fotók is, filmek is igen jól festenek rajta. A szövegek nagyon jól olvashatók.

A monitorok szemrevételezése után azt mondhatom, ha van is néhány kompromisszum, azok nem túl jelentősek. Profi szintű grafikai munkára inkább valami mást ajánlanék (ami jóval drágább), de kvázi minden másra megfelelőek -- tekintetbe véve persze a felbontást és a méretet. (A kisebbik munkaasztalomra be is nevezek majd a 22"-esre. :) )

Játékok esetén esetleg érdekes lehet, hogy a monitor 1280x1024-es felbontásig képes a 75 Hz-es képfrissítésre is. Nyilván a natív felbontás a preferálandó, de ha adott esetben a képfrissítést helyeznénk előbbre, elég jó átméretezés van a monitorban, illetve a videokártya átméretezését is használhatjuk.

(Input lagot később tudok majd mérni, de szerintem nem lesz sok.)

Versenytársak

Az U2211H-t nyilvánvalóan a HP ZR22w versenytárssának szánta Dell, a két monitor képességei nagymértékben egyeznek. Azt gondolhatnánk, egyforma panelt alkalmaztak a kettőben, de úgy tűnik, mégsem, legalábbis nem emlékszem a kékes felfénylésre a HP esetén. Felmerül a kérdés, jár-e valamilyen hátulütővel a Dell jelen pillanatban kb. 7eFt-tal olcsóbb ára? A képminőséget illetően valószínűleg nem, bár még nem láttam a kettőt egymás mellett. Egy, valakinek fontos, másnak elhanyagolható dolgot tudok miemelni: a HP-n kikapcsolható a kék power LED, a Dellen sajnos nem, ráadásul elég világos ahhoz, hogy sötétben már némileg zavaró legyen (persze el lehet takarni, stb.). De szerintem az árkülönbözet leginkább annak tudható be, hogy a HP mindig is magasabb árat szabott a termékeinek, mint a Dell.

A HP-nak egyelőre nincs 23"-es IPS panelos monitora, így az U2311H versenytársának az NEC EA231WMi tekinthető. Itt már jelentősebb, kb. 17eFt az árelőny. Bár az NEC ceruzája általában a HP-nál is vastagabban szokott fogni, ebben az esetben több dolog is jól beazonosítható, amivel többet kapunk a pénzünkért (az NEC-t választva): 1. precízebb (11-bites) és jobb gamma-korrekció, mely kalibráció nélkül is egyenletesebb gradienseket eredményez; 2. sötétben jobban visszavehető a fényerő; 3. intelligens gamma-kiegyenlítős fotó-mód; 3. környezeti fényviszonyoknak megfelelő fényerő-szabályzás, külső szenzor segítségével; 5. szabályozható power LED fényerő. Ami összességében a képminőséget illeti, ezeket sem láttam még egymás mellett, de az emlékeimből kiindulva elég közel állnak egymáshoz (bár biztos, hogy nem ugyanaz a panel van mindkettőben).

U2211H méricske

A monitor maximális fényerőn ~230 cd/m2-es fehérszintet produkál, ami nappali fényben is elegendő, bár napsütésben már többet kívánnánk. Mininum fényerő-beállításon ugyanez az érték 34 cd/m2, amihez 0.04 cd/m2-es feketeszint társul, így a monitor gyakorlatilag ugyanolyan kiváló akár sötétben végzett munkára vagy (kicsivel magasabb beállításon) filmezésre, mint a HP ZR22w: mivel nincs szükség a kontraszt visszavételére a vakításmentes fehérszint elérése érdekében, a teljes kontrasztarány a rendelkezésünkre áll ilyenkor is és a fekete is igencsak mély. Mindez a színekre is pozitív hatással bír.

U2211H, Standard mód, Brightness 41, Contrast 75 (alap) - kalibrálatlanul

 

Alapállapotban a szokásos mértekű "színhűtlenséget" produkálta a monitor (nem belépőszintről beszélünk, persze). A legfeltűnőbb inkább az enyhén zöldes beütés volt (bár lassan ez is megszokott).

U2211H, Custom mód, Br:41, Con:75, R:100, G:95, B:99 - kalibrálva

 

A jobb oldali RGB korrekciós görbék elég egyenesek és viszonylag együtt futóak, ez azt mutatja, hogy a kalibrációnak nem kellett komolyabb hibákat kompenzálnia -- miután a fehéregyensúly be lett szabályozva.

U2211H CIE diagram (fehér: monitor, szürke: sRGB referencia)

 

U2311H méricske

Max. fényerőn 362 cd/m2 a fehérszint, ami verőfényes napsütésben is elegendő. Min. fényerőn 96 cd/m2 a fehérszint, ami sötétben még kicsit magas, szükség lesz a kontraszt visszavételére is, bár nem "vészes" mértékben. A vonatkozó, min. feketeszint 0.09 cd/m2, ami sötétben nem lesz olyan igazán mély, de még megfelelő.

U2311H, Standard mód, Brightness 7, Contrast 75 (alap) - kalibráció nélkül

 

A szokásos... (Enyhébb zöldes beütéssel.)

U2311H, Custom mód, Br:7, Con:75, R:100, G:98, B:99 - kalibrálva

 

Itt csak kismértékben kellett visszavenni a zöldből (és icipicit a kékből). A görbék itt is viszonylag együtt vannak, de az alsó részen látható "mélyedés" arról tanúskodik, hogy ott volt korrigálnivaló (kicsit hirtelen kezdett világosodni a világossági lépcső), ami miatt ajánlatos a kalibráció.

U2311H CIE diagram (fehér: monitor, szürke: sRGB referencia)