DELL S2740L bemutató - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

DELL S2740L bemutató

Elkezdtek szépen sorjában csordogálni hozzánk is a külhonban már pár hete kapható új, "S-szériás" DELL monitorok. Elsőként az S2740L jelzésű modell érkezett meg. Röviden írok róla, aztán később majd lesz teszt is.

Miről is van itt szó? Mi az amiért elkezdtünk hirtelen foglalkozni a TN-paneles DELL monitorokkal?
Hát nem kezdtünk :)
Ehelyett tessék hozzászokni, hogy elkezdődött az IPS paneles kijelzők masszív térhódítása. Professzionális felhasználásról itt már nem beszélhetünk, ezek kőkeményen általános célú, otthoni, szórakoztatásra kitalált kijelzők. Baj ez? Semmiképpen.
De a közeljövőben (akár mondhatjuk a jelent is egészen nyugodtan), már nem a profik kiváltsága lesz a jobb panel, hanem egyre szélesebb körben örülhetünk a jó betekintési szögeknek.
Egyelőre úgy tünik az IPS messze élen jár ebben, és magam részéről nem is számítok változásra a jövőben. A Samsungnak is annyira nem sikerült a PVA-ből valami olcsó alternatívát kihoznia, hogy fogták, és "lemásolták" az IPS-t PLS néven (Sok kijelző, amit a gyártó IPS-ként aposztrofál, egyébként PLS,de ez a mi szempontunkból szinte mindegy, valóban elég jól sikerült a copy, igy nehéz különbséget tenni. Pl. az Apple iPadjeiben is Samsung PLS lakik, de említhetném akár az EIZO új gaming monitorát, az FS2333-at, ami elég valószinü, hogy PLS-es.)

Nostehát amivel szemben állunk az nem egy Ultrasharp, hanem egy otthoni célú, ám IPS paneles kijelző a DELL-től. Ennek megfelelően közel sem a profik fogják lekapni a polcról első ránézésre. Semmi olyan nincsen benne amivel az ő kegyeiket keresné a gyártó (csak semmi DisplayPort!). Csatlakozók tekintetében az S2740 éppen egy kivétel az új sorozaton belül, mivel nem csak egyszerre van rajta DVI, és HDMI csatlakozó, de még megkapta az Ultrasharpokból ismerős USB HUBot is. A kisebb méretű modelleken a DVI/HDMI kérdés vagy-vagy lesz, tehát lesz minden méretből (elméletben...) DVI-os, és HDMI-s változat is. És semmi USB HUB. "Make your choice", üzeni a DELL...
Tehát csak semmi "luxus"! Van helyette:

- mindössze dönthető talp (szerintem szemből igen csinos)
- tükörfényes edge-to-edge üvegborítás
- extravékony káva, és profil
- külső tápegység
- 1920x1080 pixeles felbontás
- natív HDMI csatlakozó
- igen kedvező ár!

A külcsín

A talp a más gyártóktól megszokott alulról becsavarozós mutatvány. Az én Ultrasharpokhoz, EIZOkhoz szokott elmém kissé tiltakozott ellene, node ez csak az én komfortzónám, egyébként semmi baj nincsen vele, nagyon is massziv, teljesen fém talpról beszélünk, egyébként sem kell folyton szétszedegetni.

Apropó… A külföldi elemzések (pl. tftcentral) alapján én már előre temettem az új DELL monitorokat, ugyanis a képek alapján nagyon rossz minőségű anyagokat használt a gyártó. Ez esetben a szemem alaposan becsapott. Nagyon massziv a talp, és a monitor maga is.
A felhasznált anyagok minőségére máshol sem lehet panaszunk.

A fényes előtét sem csak egy pár tized mm-es fólia, hanem egy tisztességes kb. 2mm vastagságú üveg. (Ami egyébként kb. fél mm-rel túllóg a monitor házán. Kicsit olyan mintha nem sikerült volna méretre vágni, pedig ez direkt ilyen. Igazából csak tapintani lehet, nem feltünő. Kép mindjárt, lentebb.)
Ami az extravékony profilt illeti... Azért, ahogy látszik megvan a szokásos púpja hátulról a monitornak (hívhatnám teardrop-designnak, ha marketinges lennék),de ha nem nézünk mögé, akkor valóban csak a "hűdevékony" effekt marad.
Tehát akik LG minőséget várnak, azok csalódni fognak, mint én. Pozitívan…
 
 
Ha már minőség… A külső tápegységektől valamiért mindig is irtóztam, ennek sem tudom az okát, pedig viszonylag praktikus dolog, hiszen egy garanciaidőn túli meghibásodás esetén könnyen lehet pótolni. Ismét begyűjtött a DELL egy elismerő hümmögést, hiszen ebben az esetben is figyelt a minőségre, ugyanis a tápegység beszállítója az igen megbízható Chieftec tápokból már ismert Delta. 
Tehát a körítést illetően semmi kifogásunk nem lehet.
De mi a helyzet magával a kijelzővel?
LG.Display IPS panelt kapunk, hogy pontosan milyen modellszámút azt még a nálam jobban értesült külhoni kollégák sem derítették ki eddig. Így azt sem tudjuk, hogy valódi 8bites, vagy 6bit+AFRC-s panelról van-e szó,de én gyanítok egy új generációs AH-IPS panelt natív 8 bites precizitással. De mérget még nem vennék rá.
Ahogyan a kisebb testvérrel kapcsolatban a TFTCentral tesztelői kb. harmincnégyszer (az imént kaptam a korrekciót, hogy egészen pontosan huszonhétszer:) ) leírták a cikkükben, hogy ez annál fényesebb, mint amire az egyszeri vásárló gondolna… nos ezt én sem tehetem másképp. Ez valóban egy tükör. Még világosabb tartalomnál is, ha van valami fényforrás a környezetében, ez a kijelző nagyon szorgalmasan minden fényt visszaver. Valóban lehetett a felmenői közt borotválkozótükör. Ezzel szemben baromi mutatós. Ha a monitor hátulját nem látjuk, legalább annyira jól mutat a szobában, mint egy Apple iMac, vagy Thunderbolt Display.
A fényes külső miatt a képe is ugyanaz a jellegű, optikailag mély feketékkel, jó kontraszttal, és "extra-szép" színekkel operáló. Megkapó látvány az bizonyos. (Már persze ha nem magát pillantja meg benne az ember. Bár lehet csak én nem vagyok elégedett a külsőmmel :) )
Nekem egyébként alapvetően tetszik ez a design. (Lehet kövezni.) De mondom… nem a profi felhasználókat célozza a DELL, és itt bizony bejönnek a képbe az esztétikai szempontok is. És az extrém tükröződés miatt azért aludnék párat arra, hogy használjam-e hosszabb távon.
Nem maradt más hátra, mint hogy megnézzük mit mutat a kijelző a műszereim szorításában :) , nézzük hát mennyire pontosak azok az "extra-szép" színek…
Kalibráció
Bevált metódusom szerint először is készítettem az ArgyllCMS+dispcalGUI segítségével egy kalibrálatlan reportot a képernyőről, ellenőrizendő a gyári gamma, kontraszt, és fehéregyensúly értékeket.
Íme:
 
Report on uncalibrated display device
Setting up the instrument
Place instrument on test window.
Hit Esc or Q to give up, any other key to continue:
Patch 3 of 3
Measuring VideoLUT table entry precision.
Patch 6 of 6
Patch 6 of 6
Patch 9 of 9
Patch 9 of 9
Uncalibrated response:
Black level = 0.13 cd/m^2
White level = 130.35 cd/m^2
Aprox. gamma = 2.27
Contrast ratio = 1035:1
White chromaticity coordinates 0.2996, 0.3277
White Correlated Color Temperature = 7265K, DE 2K to locus = 11.2
White Correlated Daylight Temperature = 7256K, DE 2K to locus = 8.2
White Visual Color Temperature = 6710K, DE 2K to locus = 10.8
White Visual Daylight Temperature = 6876K, DE 2K to locus = 7.8
Effective LUT entry depth seems to be 10 bits
The instrument can be removed from the screen.
 
A fehéregyensúlyon kívül minden egész jónak tűnik, persze közel sem tökéletes az a 2.27-es gamma érték. Általában kívánatos a 2.2-t megcéloznunk (ahogy azt fogom is tenni rögvest). A kontrasztarány derék egy IPS paneles kijelzőtől,de kiemelkedőnek nem mondanám. A fehérpont pedig kifejezetten korrekcióra szorul.
Nézzük csak pontosabban:
 
 
A következőkben a monitor OSD-jében (egészen pontosan a szervizmenuben a STANDARD módot) a lehető legjobban igyekeztem az RGB Gainek segítségével megközelíteni a 6500K-s fehéret. Az új "DELL-divatnak" megfelelően a user szinten 100 fokozatú RGB gainek service szinten is csak 129 fokozatúak, ellentétben a korábbi 2500/alapszín megoldással. Itt sem volt ez másként.
Az ezután elkövetett ellenőrzés alapján elég jól sikerült a művelet:
Report on uncalibrated display device
Setting up the instrument
Place instrument on test window.
Hit Esc or Q to give up, any other key to continue:
Patch 3 of 3
Measuring VideoLUT table entry precision.
Patch 6 of 6
Patch 6 of 6
Patch 9 of 9
Patch 9 of 9
Uncalibrated response:
Black level = 0.14 cd/m^2
White level = 126.59 cd/m^2
Aprox. gamma = 2.25
Contrast ratio = 897:1
White chromaticity coordinates 0.3115, 0.3279
White Correlated Color Temperature = 6581K, DE 2K to locus = 4.7
White Correlated Daylight Temperature = 6581K, DE 2K to locus = 0.1
White Visual Color Temperature = 6407K, DE 2K to locus = 4.5
White Visual Daylight Temperature = 6577K, DE 2K to locus = 0.1
Effective LUT entry depth seems to be 10 bits
The instrument can be removed from the screen.
 
Máris esett a korábbi kontrasztarányból,de azért még jók vagyunk.
Ezután megpróbálkoztam egy egyszerű 1xGamma+Matrix profillal beprofilozni a kijelzőt, így ha nem össze-vissza kutyulja a színeket, gyorsan végzünk, és megőrizzük a maximális kompatibilitást (bizonyos szoftverek nem kezelnek XYZ+LUT profilokat).
Az ellenőrzéshez szokás szerint az ISO 12646 színpalettáját használtam.
Lássuk az eredményt...
 
 
A kontrasztarányra azért még kíváncsi voltam:
 
Report on calibrated display device
Setting up the instrument
Place instrument on test window.
Hit Esc or Q to give up, any other key to continue:
Patch 3 of 3
Current calibration response:
Black level = 0.14 cd/m^2
White level = 126.20 cd/m^2
Aprox. gamma = 2.20
Contrast ratio = 895:1
White chromaticity coordinates 0.3125, 0.3289
White Correlated Color Temperature = 6518K, DE 2K to locus = 4.7
White Correlated Daylight Temperature = 6518K, DE 2K to locus = 0.1
White Visual Color Temperature = 6350K, DE 2K to locus = 4.5
White Visual Daylight Temperature = 6515K, DE 2K to locus = 0.1
The instrument can be removed from the screen.
 
Kb. 900:1, kalibrálva, profilozás után. Nem korszakalkotó,de teljesen egészséges egy IPS paneles kijelzőtől. Én elégedett vagyok :) A profilkonzisztencia is megfelelő, nincsen más hátra, mint hogy ítéletet mondjak:
Nekem tetszik.
Meggondolnám, hogy nem lesz-e zavaró egy tükröt néznem egész nap,de szórakozásra, játékra, filmre nem tudok jelenleg ennél jobb olcsó IPS paneles kijelzőt. (Persze komoly játéknál még számít majd az input-lag amit nem mértem,de azt csiripeli a kék madár, hogy már a kanyarban van a TFTCentralos fiúk tesztje.) Hiszen kellően nagy a fizikai mérete, hogy egy-két méterről mozizzunk rajta, illetve nem nagyobb a felbontása a szokásos fullHD-nál, így a játszani vágyók VGA-ja sem fog vért izzadni, és a filmeket is natív felbontásban élvezhetjük.
Az ára pedig több, mint barátságos.
Azt mondtam, hogy már lehet vásárolni?
A monitor természetesen megvásárolható webshopunkban. Ide kattintva megteheted! Kérhető pixelgaranciával és monitrokalibrálással is!