Új Dell IPS monitorok, kipróbáltuk őket (Professional Series) - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Új Dell IPS monitorok, kipróbáltuk őket (Professional Series)

Néhány szó az új monitorokról

Megérkeztek hozzánk a Dell új Professional sorozatba tartozó monitorai. Név szerint a P2214H, P2314H, P2414H, P2714H.

Ezeknek a monitoroknak legnagyobb érdekessége, hogy a Dell ezeket is IPS panellal szerelte, mint az UltraSharp sorozatot. Sőt, ha jobban megnézzük a technikai paramétereket, gyakorlatilag a 22", 23", modellek megegyeznek. Ennek mikéntjére pár bekezdéssel lentebb még visszatérek. A 24" modell inkább az S2440L-re hasonlít, matt képernyővel, a 27" modell pedig az S2740L-re szintén matt képernyővel, utóbbinak jópáran nagyon fognak örülni, mivel a Dellnek eddig nem volt ilyen monitora.

Dell P2314H

 

Jöjjenek tehát a techikai paraméterek. FullHD felbontás, LED háttérvilágítás, bemenetek szempontjából mindegyik modellen található egy D-Sub, egy HDCP-vel is kompatibilis DVI-D és egy DisplayPort, továbbá négy USB portról is gondoskodtak a tervezők. A magasságuk állítható, a kijelzők vízszintesen és függőlegesen is forgathatók, emellett korlátozott mértékben a panelek is dönthetők. A monitorok ráadásul falra is szerelhetők, melyhez a szükséges kiegészítő külön vásárolható meg.

 

Dell P2414H

 

Most pedig térjünk vissza arra, hogy a 22",23" modellek miért hasonlítanak ennyire. Tudomásunk szerint a Dell az Ultrasharp sorozatot az év végére teljesen felújítja, és valami nagy dobásra készülnek. Ezzel kapcsolatban még semmit sem tudunk, de az biztos, hogy a mostani modellek már csak pár hónapig kaphatóak, és november végén, december elején már rendelhetőek lesznek az új UltraSharp Dell monitorok. Véleményem szerint a jelenlegi U2212, U2312 modell a P sorozatban él tovább, és az új Ultrasharp monitorok az U2414H modellel fognak kezdődni. Az áruk sajnos több lesz a jelenlegi modelleknél, és sajnos van rá esély, hogy a karácsonyfa alá már nem fognak itthon bekerülni.

Dell P2714H

 

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Vizsgálódás, vélemény

Dell P2314H:

 

A monitor képe rendkívül kellemes, a Dell legendás U2312HM monitoránál is jobb, a bevonata sokat javult, megszünt a gyöngyház jellegű szemcsésség. A háttérvilágítás PWM mentes, a homogenitás nagyon jó, és a fekete szinte teljesen bevilágítás mentes. A kalibrációs eredményen is látszik, hogy 1000:1 fölötti kontrasztot mértünk, amihez egy nagyon komoly 0,12cd/m2 fekete szint tartozik. Jelen pillanatban nem tudnék ebben a kategóriában jobb 23" IPS monitort mondani.

A monitor színtere is jó, a mérés szerint 95% körüli sRGB fedést láthatunk, ami belépő szintű grafikai munkára is tökéletesen alkalmas.

Dell P2414H:

 

Szinte hajszál pontosan ugyanazok az eredméynek születtek mint a P2314H kistestvér esetében, egyedüli említésre méltó különbség, hogy az összes P2414H esetében előfordul a bal alsó sarokban egy minimális bevilágítás. Ez valószínűleg a gyártásból adódik, a monitor megjelenése óta jelen van minden példányon, szerencsére csak teljesen sötétben, sötét háttérrel észrevehető.

Ettől függetlenül a monitor minden tulajdonsága jóval átlag feletti, kategóriájában szintén nem tudunk jobb ár/érték arányú monitort javasolni.

Dell P2714H:

 

A kapott eredmények szintén igen jók, az előző monitorokkal szinte minden tulajdonságában megegyezik, mind a panel tulajdonságaiban, és a fedett színtérben is. Egyedül egy problémánk adódhat, hogy a háttérvilágítás sajnos nem PWM mentes. A Dell a P2714H monitorában 240Hz-es PWM frekvenciát alkalmaz, ami véleményünk szerint jónk mondható. Felhívnánk viszont a figyelmet ennek a dolognak a túlértékelésére, az emberek nagyon nagy része egyáltalán nem veszi észre a különbséget a PWM-es, és mentes háttérvilágítás között, így mielőtt ez a tény bárkit is eltántorítana a vásárlástól, egy személyes megtekintést mindenképpen ajánlunk.

Végezetül néhány szó. A monitorok minőségileg véleményünk szerint igen jók, az anyaghasználatra sem lehet panaszunk. Esztétikailag nagyon hasónlóak az Ultrasharp sorozathoz, nekünk kifejezetten tetszenek, de ezt ki-ki döntse el maga.

Az eredmények alapján szerintünk majdnem ugyanaz a panel van bennük mint az U sorozatban, viszont mindenképp jó hír, hogy sokkal kevésbé tükrözödő a panel felülete, és a P2714H kivételével mindegyik monitor PWM mentes szabályozást használ a háttérvilágításnál.

A monitorok nagyon jól kalibrálhatóak, és véleményünk szerint remek eredmények születtek. Bárkinek nyugodt szívvel ajánljuk bermelyik típust, mind grafikai munkához, mind játékra vagy filmnézésre.