Dell IPS monitor áttekintés 2013 - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Dell IPS monitor áttekintés 2013

S széria áttekintés

Bevezetés

A Dell idén a P szériát piacra bocsájtva három prémiumpaneles monitorsorozatot tudhat magáénak, melynek célja a vásárlóközönség igényeinek legnagyobb esélyű kielégítése.
Ez nyilvánvalóan jó hír, azonban három párhuzamos széria egymás mellett való futtatása bizonyosan megkavarhatja, összezavarhatja a vásárlót, hogy most akkor melyik monitort teremtette neki az ég... pontosabban a Dell.
Ebben a cikkben áttekintő jelleggel végigmegyünk a három széria egyes tagjain és megpróbálom megtalálni minden monitor számára a megfelelő célközönséget, bízva abban, hogy ez majd sokaknak segít a megfelelő kijelző kiválasztásában.

Lássuk hát!

S széria

Tagjai: S2240L, S2340L, S2440L, S2740L

Közös jellemzők:

Paneltípus: IPS panel LED-es háttérvilágítással, glossy (tükröződő) bevonat (kiv. S2440L ~ A-MVA)
Felbontás: 1920x1080 60 Hz-en (Full HD, 16:9-es képarány)
Kontraszt: 1000:1 statikus kontraszt (5000:1 - S2440L)
Válaszidő: 7 ms válaszidő (6 ms - S2440L)
Színek: 16.77 millió, Standard Gamut, 82%-os színtér lefedettség (CIE 1976 szerint)

Egyéb:

PWM-mentes háttérvilágítás szabályozás
Dönthető állvány beépített kábelrendezővel
d-sub, HDMI (+DVI - S2740L) csatlakozók

Mint az könnyen észrevehető, az S2440L kicsit kilóg a sorból, ami azért van, mert a Dell ennél a modellnél - egy manapság főleg a BenQ által használt - A-MVA panelt alkalmaz, amely alapvetően eltér az IPS-től, így körültekintően kell ehhez a típushoz közelednünk.

 

A széria igen impozáns megjelenésű. A Dell törekedett arra, hogy eddigi professzionálisabb (egyesek szerint szimplán csak "ronda") dizájnnal rendelkező modelljeitől élesen elkülönítse, s olyanok lelkét vegye célkeresztbe, akik fontosnak tartják, hogy monitoruk dísze legyen környezetének és ne pusztán a képminőségével hódítson.

Ezt mindenképpen sikerült elérniük, amiben nagy szerepe van a kikapcsolt állapotban káva nélkülinek tűnő kijelzőnek (bekapcsolva egy 10-20 mm-nyi káva természetesen van), szálcsiszolt alumínium hatást keltő alsó élnek és természetesen a felhasználó közönséget oly mértékben megosztó glossy, tükröződő bevonatnak.

Ez utóbbiról érdemes pár szót szólni. Egyrészt előnye a valóban megnyerő megjelenés, szubjektíve élesebb, kontrasztosabb kép és az aggresszív felületkezelésnél jelen lévő "crystal effect", vagy "wet screen effect" (s még oly sok neve van) hiánya.
Egyetlen - ámbátor igen jelentős - hátránya az, hogy tükröződik. Nem kicsit, nagyon. Persze, ha a monitor mögött van az ablak vagy fényforrás, akkor nem lesz nagy gond, ellenben ha mellette (és nem lehet sötétíteni) vagy mögötte, akkor elég gyakran találkozunk majd önarcképünkkel a monitorunk kijelzőjén. Ezzel jó tisztában lenni, mert sokakat zavar, mások kifejezetten szeretik az élesebb és kontrasztosabb képet keltő hatása miatt, de mindenképpen legalább annyira megosztó, mint az erős anti-glare bevonattal bíró monitorok.

A másik fontos dolog, amit ki kell emelni, az a PWM-mentes háttérvilágítás szabályozás, ami azt jelenti, hogy a monitor LED-jei folyamatosan világítják meg a panelt, nem pedig bizonyos frekvencián villogva, ami sokak szemét fáraszthatja, fejfájást is okozhat. Ez mindenképpen plusz pont ezeknél a modelleknél.

A monitorok válaszideje és input lagja megfelelően alacsony játékra is, így ezzel bizonyosan nem lesz gondunk, bár a 24-es modellnél lehetnek problémák, de erről majd később.

Színterük jól fedik az sRGB-t, azonban grafikai munkára nem elsősorban ezen modellek közül tanácsos választani, az A-MVA-s S2440L-t még kevésbé, de nem is ez a széria fő profilja.

Hogy mi is pontosan, azt röviden nézzük sorban az egyes modelleknél!

Dell S2240L

Ez a legolcsóbb Dell IPS, ami kompakt méretével, nagy pixelsűrűségéből adódó éles és kontrasztos képével hódít valóban baráti áron. Egyik személyes kedvencem, valódi éke lehet a szobának, biztosan nem csalódunk benne.
Kinek ajánlom?
Leginkább azoknak, akik szeretik a kisebb pixelméretű esztétikus monitorokat, de nem szeretnének 50 ezer Ft-ig elmenni monitorvásárláskor. Ez a modell jobbára az LG IPS-eivel próbálja felvenni a versenyt, valamivel drágábban, minőségibb anyaghasználatával és impozáns megjelenésével.

Dell S2340L

A legolcsóbb 23"-es Dell IPS lévén sokak szeme akad meg a modellen, s igen hasonlóan teljesít, mint a kistestvére, elhanyagolható felárért cserébe.
Ezt a monitort azoknak ajánlom, akiknek a lélektani határ 50 ezer Ft és ebből szeretnék a lehető legnagyobb és lehető legjobb minőségű IPS monitort megvenni általános felhasználásra, játékra, filmezésre.

Dell S2440L

A kakukktojás.
A-MVA panelje miatt jelentősen eltér a többi S-szériás modelltől.
A fő különbség a színreprodukció, színtartás és betekintési szögnél érhető tetten:

 

Dell S2740L betekintési szögei
(forrás: tftcentral.co.uk)

 

Dell S2440L betekintési szögei
(forrás: tftcentral.co.uk)

 

Ezen kívül általánosságban kijelenthető, hogy a három fő paneltípus közül (TN, VA, IPS) a VA alapúak a leglassabbak, függetlenül a szürkéből-szürkébe történő váltások idejétől. Ez itt is igaz, amelyet a Dell egy talán túlzottan agresszíven alkalmazott overdrive-val próbált orvosolni, amely az ezzel járó inverz szellemkép (overshot) effektust vonta maga után. Ez talán az átlagosnál jobban kifejezett és könnyebben észrevehető ennél a modellnél, így komoly játékosok feltétlen próbálják ki, mielőtt megvételre kerülne a sor.
Egyértelmű pozitívuma a kiemelkedő kontrasztja. Bár a specifikációkban hirdetett 5000-es értéket nem éri el, de a 3000 feletti kontrasztot stabilan hozza, amely film/sorozatnézésre kiváló. Ezen kívül sokan vannak azok, akik eddigi 23"-os monitorukat szeretnék lecserélni, s mindenképp nagyobbat akarnak, de egy 27"-os kijelzőt már nem engedhetnek meg maguknak. Nos, nekik, ha nem lesz túlságosan komoly játék és grafikai munka, ellenben sokat filmeznek, néznek sorozatokat, ez a modell kifejezetten ajánlott lehet!

Dell S2740L

Elérkeztünk a sorozat utolsó modelljéhez.
Ez a modell leginkább azoknak ajánlott, akik elsősorban filmnézésre és játékra szeretnének egy nagy kijelzőt, de anyagi lehetőségük vagy a számítógépük videókártyája nem teszik lehetővé a WQHD-s modellek megvételét. Ezen kívül külön figyelmet fordítanak a monitor megjelenésére, így fontos számukra a dizájn és a csillogás. Nos, ezt ettől a modelltől bizonyára megkapják!
(Érdemes elolvasni erről a monitorról készült bemutatót magyar nyelven, ahol egy részletesebb jellemrajzon kívül az S-szériáról is olvashatunk általánosságban.)

Σ

Szummázva a szériát, ezek a monitorok főleg azoknak ajánlottak, akik nem irtóznak a glossy kijelzőktől (sőt), általános felhasználásra, játékra, filmezésre, irodába szeretnének egy dekoratív monitort HDMI-vel, kifejezetten jó áron, a megszokott Dell minőséggel és supporttal.
(Érdemes megjegyezni, hogy az S-széria modelljei külső tápegységgel rendelkeznek - mely meghibásodás esetén gyorsan és egyszerűen cserélhető - és csak VGA kábelt tartalmaz a gyári doboz, így szükséges HDMI vagy HDMI-DVI kábel vásárlása, ha digitális csatlakozásra törekszünk!)

z a széria már régóta elérhető és tagjai már sok-sok felhasználónál bizonyítottak, de azért érdemes kitérni arra, hogy az egyes típusok elsősorban kiknek, mire is a legajánlottabbak.
Részletes szakmai teszt angol, német nyelven elérhető (tftcentral.co.uk és prad.de oldalakon), s magyar nyelven is készült egy magas színvonalú szakmai elemzés a kijelzőkről, ezt is érdemes átolvasni.
(A széria felsőbb kategóriás modelljeit ebben az elemzésben - S, illetve P-szériás vetélytársak híján - nem említem.)

UltraSharp széria

Tagjai: U2212HM, U2312HM, U2412M

Közös jellemzők:

Paneltípus: IPS panel LED-es háttérvilágítással, matt tükröződésgátló bevonat (AG with hard-coating 3H)
Felbontás: 1920x1080 60 Hz-en (U2212HM, U2312HM), 1920x1200 60 Hz-en (U2412M)
Kontraszt: 1000:1 statikus kontraszt
Válaszidő: 8 ms válaszidő (grey-to-grey)
Színek: 16.77 millió, Standard Gamut, 82%-os színtér lefedettség (CIE 1976 szerint)

Egyéb:

Állítható magasságú állvány, döntés, forgatás, elfordítás (pivot) és beépített kábelrendező
d-sub, DVI, DisplayPort csatlakozók és USB Hub

A széria formáját, azt hiszem, hogy volt elég időnk megszokni, a Dell az elődök szögletes, professzionálisabb konzervatív dizájnjával szakítva próbált egy kicsit a kevésbé puritán megjelenésű monitorokat kedvelők kegyére tenni, ami leginkább a lekerekített éleknél, ívelt vonalaknál, kerek DELL logón és ezüst színű műanyagok használatában érhető tetten. A műanyagok minősége megfelelően jó, kissé kopogós, de mindenképpen tartós konstrukció.
A kiváló minőségű, stabilitású és jó mechanikával bíró talp megmaradt, így a monitorok egyéni ízlés szerint süllyeszthetők, emelhetők, dönthetők, forgathatók és pivot-módos használatra is lehetőség adódik.

Jöjjenek akkor az egyes típusok sorban:

Dell U2212HM

Ez talán a jelenleg futó IPS-es Dell-ek egyik legjobban eltalált tagja éles, kontrasztos képpel, jó színtér lefedettséggel, gyors válaszidővel és alacsony input laggal. Ezen kívül a kék állapotjelző LED valamiért ezen monitoroknál a két testvérhez képest haloványabban világít, így még azoknak is kedvez, akik nem szeretik a sötétben durván világító LED-eket, mivel ez a funkció egyébként nem kapcsolható ki.
Praktikusan bármilyen felhasználás során szépen helytáll, legyen az hobbi-grafika, filmezés, böngészés vagy játék.
Egyetlen negatívuma a PWM-es háttérvilágítás szabályozás és az agresszív tükröződésgátló felületkezelés - utóbbin az U2412M-nél valamelyest finomított a gyártó. Mivel nem mindenki érzékeny erre a két jelenségre, így nem szabad csak emiatt leírni ezt a nagyszerű kis monitort, ha kétely merülne fel, ajánlott személyesen megnézni, igen meggyőző élőben a legkisebb UltraSharp.

Dell U2312HM

Az egyik legnépszerűbb UltraSharp monitor és nem ok nélkül. Az előd U2311H nyomdokaiba lépve igazi "gamer IPS", rendkívül alacsony input laggal és válaszidővel. Elhanyagolható felára miatt előszeretettel választják az U2212HM-mel szemben. PWM-mentes háttérvilágítás szabályozást alkalmaz, így bátran ajánlható irodai munkára is, de a monitor fő profilja egyértelműen a játék és a filmezés.
Hátrányai társaihoz képest a színtérlefedettségben és a fényerőszabályozásban nyilvánulnak meg, utóbbi egy állandó fényforrás használatával mérsékelhető, amely ettől függetlenül ajánlott éjszakai hosszas monitorhasználathoz a szem védelme érdekében. A színtérlefedettsége valóban kevésbé teszi alkalmassá grafikai munkára, bármilyen szintű legyen is az, így akik ebben (is) gondolkoznak, annak inkább a kis- vagy nagytestvér az ajánlott.

U2312HM gamut diagram
(szürke szaggatott vonal: sRGB referencia)

 

U2412M gamut diagram
(szürke szaggatott vonal: sRGB referencia)

 

Látható, hogy nincsenek ordító különbségek, de akinél kritikus az sRGB színtér (kvázi-)teljes fedése, annak mindenképpen érdemesebb az U2412M-re vagy U2212HM-re beruházni.

Dell U2412M

Végül ennek a szériának a kakukktojása következik, az U2412M.
Nem más, mint a 16:10-es képaránya miatt. Ez emiatt talán a (hobbi-)grafikusok számára leginkább ajánlott monitor, mivel a gyakran használt 1600x1200-as felbontásról váltva nem veszítenek függőlegesen sorokat. Ezen kívül PWM-mentes háttérvilágítás szabályozása, jól leszabályozható fényereje alkalmassá teszi hosszú időtartamú használatra is.
Természetesen, aki csak egy nagyobb monitorra vágyik játékra, internetezésre, annak nem kell tartania ettől sem, mivel hasonlóan jó válaszidővel és bemeneti késéssel bír, mint korábban részletezett társai, s kiváló kontrasztaránya (1000:1-hez feletti kalibrált, akárcsak az U2212HM-nél) filmezésre is alkalmassá teszi a 16:10-es képarány ellenére.
Nem sok negatívumot lehet felhozni, talán valamivel jobban terheli a grafikus kártyát játék során Full HD-s társaihoz képest, illetve megvan a 16:10-es monitorokra jellemző aránytalan felár, de nagyjából ennyi.
(Zárójelesen jegyzem még meg, hogy ez az egyetlen UltraSharp modell, aminek a monitor driverét kicsit "megmókolva" sem lehet 72-75 Hz-en használni natív felbontásban. Azonban ez inkább plusz az előző kettő kijelzőnél, mintsem negatívum itt, tehát egy elég komplett, minőségi tagja az U2412M a sorozatnak.)

Itt összegezve egyértelműen azt mondhatjuk el, hogy érződik mind a megjelenésben, csatlakozók számában, anyaghasználatban, talp minőségében és a képminőségben is, hogy az UltraSharp nevet a Dell nem adja ok nélkül egy kijelzőnek. Szinte kivétel nélkül sikeres monitorok a sorozat tagjai, és ha valaki elégedett a megjelenésükkel és nem zavarja őket a matt felületkezelés, akkor bizonyosan megtalálja közülük a jövendőbeli monitorát, legyen szó komoly(abb) játékról, filmezésről, irodai használatról vagy akár (hobbi)grafikáról. (A monitorokhoz a gyártó VGA, DVI kábelt csomagol.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Professional széria áttekintés

Végül következzék a legújabb IPS alapú szériája a Dellnek, amely a P, mint Professional címkét viseli, s igen hasonló a már részletezett S és UltraSharp szériához, mindössze pár apróságot lehet köztük felfedezni.

Professional széria

Tagjai: P2214H, P2314H, P2414H, P2714H

Közös jellemzők:

Paneltípus: IPS panel LED-es háttérvilágítással, matt tükröződésgátló bevonat (light AG ~ semi-glossy)
Felbontás: 1920x1080 60 Hz-en (Full HD, 16:9)
Kontraszt: 1000:1 statikus kontraszt
Válaszidő: 8 ms válaszidő (grey-to-grey)
Színek: 16.77 millió, Standard Gamut, 82%-os színtér lefedettség (CIE 1976 szerint)

Egyéb:

Állítható magasságú állvány, döntés, forgatás, elfordítás (pivot) és beépített kábelrendező
d-sub, DVI, DisplayPort csatlakozók és USB Hub

A széria valamelyest az S és az U széria összegyúrásából jött létre, azok előnyeit részben egyesítve. Tehát az S szériához hasonlóan 4 féle méretben elérhetőek, amelyek azonban mind IPS alapúak, s külsőben az U széria kissé kiforrottabb, talán valamivel elegánsabb, kifejezetten ízléses átdolgozása.
Megmaradtak a kecses vonalak, lekerekített élek, de a talp egésze alumínium hatású, világos ezüstszínű bevonatot kapott, ami egy kifinomultabb összképet eredményez. Kicsit számomra az Apple-féle stílusra hajaz - ami egyáltalán nem baj -, főleg, hogy az USB-portok egyike a monitor hátlapjába van integrálva, ahogy az iMacek csatlakozói is szoktak lenni!
A mindenfelé állítható, dönthető talpa az U szériának megmaradt, így már akár egy 27"-os kijelzőt is el tudunk fordítani pivot-módba.
Azonban a monitorok az eddigitől eltérő módon a megszokott d-sub csatlakozó mellett nem DVI-vel jönnek a dobozban, hanem DisplayPort kábelt csomagol a Dell a P széria modelljeihez.

Lássuk őket is a megszokott rendben:

Dell P2214H

Az U2212HM-hez igen hasonló teljesítményt nyújt ez a modell, nagyjából 900-as kontraszttal, jól szabályozható fényerővel és igen barátságos glow effekttel - amely a széria összes tagjára jellemző, visszafogottabb, igazi szürkés "tejfölösödés", durva elszíneződés nélkül.
Nem nagyon lehet rosszat mondani rá, elsősorban dizájnbeli okok miatt választhatják majd az U2212HM-mel szemben, illetve még azoknak érdemes az ultrasharpos vetélytársa helyett megvásárolni, akiknek túl agresszív az UltraSharp szériának a matt anti-glare bevonata. Ezeket leszámítva igen hasonló a két monitor szubjektív képminősége, a kis pixelméret miatt nagyon éles és kontrasztos képe van mindkettőnek, hozza az elvárt szintet mind a két széria 21.5"-os monitora.

Dell P2314H

A 23-as modell mindhárom szériában kulcs szerepet tölt be, így izgatott voltam, hogy itt vajon hogy teljesít.
Röviden: jól.
Hosszabban kifejtve: azért voltam nagyon elégedett, mert azon kívül, hogy hozza az U2312HM-hez hasonló színvilágot, identikus - vagy valamivel jobb - kontraszt értékkel, két dologban túltesz rajta. Mégpedig: örömmel konstatáltam, hogy a fényereje 45-250 cd/m2 fénysűrűség értékek között állítható, így matt sötétben sem lesz a monitor megvilágítása túl erős (ahogy az az U2312HM-nél előfordul), illetve épp ebből kifolyólag a glow mérsékeltebbnek tűnik rajta. Valójában ez pont azért van, mert sötétben itt rendesen le lehet venni a fényerőt, amin lágyabb az IPS-glow, míg az U2312HM-nél egy magasabb fényerő érték mellett értelemszerűen kifejezettebb glow hatás tapasztalható. Azonos fénysűrűségnél a két kijelző glow-ja is jobbára identikus volt.
Ettől függetlenül ez mindenképpen jó hír, s ha hozzávesszük még a lágyabb AG bevonatot, az ugyanúgy PWM-mentes háttérvilágítás szabályozást, akkor egy igen potens vetélytársat fedezhetünk fel házon belül a P2314H személyében.
Komolyabb grafikai munkára sem a 22-es modell, sem ez nem az igazi, de ezt leszámítva mindkét kijelző bátran ajánlható minden másra!

Dell P2414H

Ez az egyik legérdekesebb tagja a sorozatnak. 24"-os, 16:9-es és IPS. Lágy matt bevonattal, PWM-mentes fényerő szabályozással, kellően kontrasztos képpel és - ahogy a 22-23"-os modelleknél is tapasztaltuk - az U szériánál valamelyest mérsékeltebb glow-val, amely valószínűleg itt is annak tudható be, hogy fényerő kellő mértékben leszabályozható.
Jó válaszideje és alacsony bemeneti késleltetése miatt játékra teljesen megfelelő, s igazán azoknak lehet vonzó, akik 23"-os TN-monitort akarnak váltani IPS-re, s ragaszkodnak a méretnövekedéshez, azonban anyagi kereteik egy 27"-os IPS-es monitorra nem elegendőek. Ezzel mind képminőségben, mind méretben előrelépést jelenthet a váltás.
Grafikai munkára a színtérlefedettségeket elnézve (~94-95%-át fedi az sRGB-nek, ami ezektől a LED-ektől már jó, de grafikai felhasználásra bizony hiányozhat az az 5-6% deficit) továbbra is az UltraSharp szériából az U2412M a legjobban ajánlott.

(Időközben befutott a tftcentralos fiúk tesztje a monitorról, amely bárki számára ingyenesen elérhető, s objektív mérésekkel támasztják alá az igen jó véleményemet erről a modellről, s vélhetően az egész szériáról. Bátran ajánlom olvasásra az angolul tudó leendő vásárlóknak! )

 

P2414H gamut diagram
(szürke szaggatott vonal: sRGB referencia)

 

Dell P2714H

Végül a széria utolsó modellje, a legnagyobb, 27"-os.
Hasonló erényekkel rendelkezik, mint 24"-os társa, így nem ismételném önmagam, nagyjából ugyanolyan használatra ajánlott, s méretéből adódóan elsősorban azoknak, akik emellett sokat néznének filmeket, sorozatokat is, akár TV helyett. Vagy csak egy nagy monitorra vágynak játszani, de a videókártyájuk nem alkalmas a WQHD felbontású 27"-os monitorok tartós kihajtására. Tehát egy igazi all-round monitor azoknak, akik nem keveslik ezt a felbontást ilyen méretben, bátran ajánlható és mindenképpen megéri a felárat az LG vetélytársakhoz képest, elsősorban a jobb anyagminőség és a stabil és állítható talp miatt!

Σ

Hogy álljunk hozzá akkor ehhez a szériához? Az UltraSharp széria utódja, vagy csak egy próbálkozás a Delltől, mit várhatunk tőle?
Egyelőre úgy tűnik, hogy a jövőre érkező új UltraSharpok 24"-tól indulnak majd, magasabb minőségű és magasabb árú modellekkel. A jelenlegi UltraSharp modellek (U2212HM, U2312HM, U2412M) még egy ideig kaphatóak lesznek az S és a P szériával párhuzamosan.
Ebben a felállásban a P széria egyértelműen azt a vásárlóközönséget célozza meg, amely valamilyen tulajdonsága miatt nem tartja kellően vonzónak se az S, se az U szériát és nem tervez komoly grafikai felhasználást (erre majd az új U széria lesz az alkalmas).
Az új széria megjelenése után úgy tűnik, hogy a P széria megfelelő modelljei lépnek az U2212HM és U2312HM helyébe, ami a felmutatott teljesítményük alapján minden kompromisszumtól mentes lesz, s az U2412M-et már az új U széria első modellje fogja leváltani.
Ami a jelent és közeljövőt illeti, ha nem szeretjük a fényes kijelzőket, vagy állítható monitorra vágyunk, de nem tetszik az UltraSharp széria kinézete vagy éppen túl agresszív a matt bevonat, akkor vessünk egy pillantást a Professional széria modelljeire és jó eséllyel megtaláljuk a legkevésbé kompromisszumos monitort.
Szerintem ez a P széria célja és nagyon jól számolt a Dell, szinte minden igényt lefed ezzel a három szériával a gyártó, a megszokott Dell minőséget adva, mindössze eltérő hangsúlyozással!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Dell monitorfal üzletünkben

Az üzenete ennek az elemzésnek véleményem szerint az, hogy ha megfelelően felmérjük a preferenciáinkat és a felhasználás minőségét, akkor minden bizonnyal ezen modellek valamelyikében megtaláljuk azt a monitort, ahol a legkisebb kompromisszumot kell kössük és a legmegfelelőbb kijelzőt tudhassuk végül magunkénak ebben a 100 ezer Ft alatti kategóriában.

Amit fontos itt elmondani, az épp a kompromisszumkészség hangsúlyozása és a maximalizmus kerülése ebben az árszegmensben!

Ezen monitorok, akárhogy is nézzük, egy megbízható, kivételes ár/érték arányt nyújtó gyártó belépő szintűprémiumpaneles monitorai. Ezt mindig szem előtt kell tartani, s nem úgy kell hozzáállni a technológiai fejlődéshez, hogy azt a minőséget, amit 5-8 éve egy 100-200 ezer Ft feletti kijelző nyújtani tudott - vagy lehetőleg jobbat - most a megkapjuk 50-70-90 ezer Ft-ért. Nyilván nem így lesz.
Továbbá érdemes tisztában lenni a technológia sajátjaival, mint bevilágítás, IPS-glow, bizonyos mértékű egyenetlenség a megvilágításban, PWM-es fényerő szabályozás, vagy a különböző felületkezelési technikák. Azonban ezen tudás birtokában arra kell törekedni, hogy azt a monitort keressük, amely az elvárásainkat legnagyobb mértékben fogja teljesíteni és nem azt elvárni, hogy legyen egy monitor 100 ezer Ft alatt, ami mindben a legjobb. Érdemes tehát utánaolvasni és tisztában lenni ezekkel, de a helyén kell kezelni egy 50-60 ezres kijelzőt és ennek megfelelő elvárásokat kell támasztani velük szemben.

Bízom benne, hogy kellően informatív és alapos volt ahhoz, hogy sokaknak segítsen a monitorválasztásban! Regisztrált felhasználóink hozzászólhatnak, kérdezhetnek a fórumban.