EIZO EcoView teszt - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

EIZO EcoView teszt

Áttekintés

Az EIZO márkanév hallatán leginkább a professzionális grafikai munkák, nyomdai előkészítés és a monitorok királya jelző juthat eszünkbe. Természetesen nem ok nélkül.

Azonban a gyártó az utóbbi években próbál nyitni az irodák, játékosok és az igényes környezettudatos felhasználók felé is, akik hajlandóak kicsit többet költeni egy monitorra annak reményében, hogy a riválisoknál ennek megfelelően egy átgondoltabb kijelzőt kapnak.

Nos az EcoView sorozat modelljeivel épp ez utóbbi réteget célozza a gyártó, természetesen IPS panelre alapozva, vékony kávával, állítható talppal és mindezt úgy, hogy ökonómiai lábnyomunk alig növekszik a higanymentes W-LED megvilágításnak hála!

Üzletünkben mindhárom tagja kapható a szériának, név szerint az EV2336W, EV2436W és EV2736W.

Mindhárom kijelző IPS panelt használ, W-LED megvilágítással, 6 ms-os válaszidővel bír, amely IPS-ek között az egyik legjobb, s 1000:1 névleges kontrasztot hirdet.
A 23"-os modell 16:9-es képarányt és Full HD felbontást kínál, míg a 24-es már 16:10-es, ennek megfelelő 1920x1200-as felbontással, s a legnagyobb monitor 27"-on 2560x1440 képpont megjelenítésére képes, természetesen 16:9-es képarány mellett.

Szemügyre vettük őket szép sorjában és azt kell mondjuk, hogy nagyon elégedettek voltunk a monitorok teljesítményével, ritka az olyan sajtóanyag, amely ennyire jól tükrözi a hirdetett termék valós teljesítményét. Az EIZO-nál ez így van.

A vékony kávával (14-16-20 mm) igen impozáns a monitorok megjelenése, s arra ösztönzi a vásárlókat, hogy ne álljanak meg egy monitor megvásárlásánál, igazán alkalmassá téve őket egymás mellett való felhasználásra. A panel minden irányba állítható, dönthető forgatható, így biztosan mindenki megtalálja a neki leginkább kényelmes beállítást. S a beépített fényszenzor segít majd nekik abban, hogy ha megvan a megfelelő pozíció, akkor a megfelelő fényerőt már a monitor magától beállítja a környezeti megvilágításnak megfelelően, amely egy kifejezetten komfortos funkció.

 

A cikk még nem értvéget, kérlek lapozz!

Mérések

A szubjektív vizsgálódás után jöhetett a kalibráció, amely tovább fokozta mosolyunkat az arcunkon, kiváló eredményeket adtak a monitorok:

Kalibrációs eredmények, D65, 120cd/m2

 

A rendkívül jó dE értékeken túl látható, hogy 900-1000:1 kalibrált (!) kontrasztot tudnak a kijelzők, ami az IPS panel képességeinek határát súrolja, s valóban szubjektíve rendkívül megnyerő képet tapasztaltunk a megjelenítőkön.
Másik említésre méltó tapasztalatunk az volt, hogy megvizsgálva a kijelzők színterét azt találtuk, hogy az sRGB-t mindhárom kijelző maradéktalanul fedi, sőt túl is tesz rajta, amely a W-LED legfejlettebb foszforkezelési technológiájának használatát feltételezi, amellyel már elérhetőek ilyen szép sRGB fedések W-LED használatával is (melyek ~15-20-25W-ot fogyasztanak modelltől függően nappali felhasználásra ajánlatos fényerőérték mellett). Ezt bizony az olcsóbb monitorok nem tudják, s ott a vásárlónak be kell érnie 94-95%-os sRGB fedéssel. Újabb plusz pont tehát az EIZO-nak, s mindezt úgy, hogy 20%-os fényerő értékig PWM-mentesen szabályozható a monitorok háttérvilágítása!

EIZO EV2336, EV2436 gamut

 

EIZO EV2736 gamut

Mit kínál tehát ez a gyártó ténylegesen ezzel a sorozattal, és mi kinek ajánljuk?

3 db kiváló minőségű IPS-monitort, rendkívül vékony kávával, a szokásos EIZO külsővel, két rendelhető színben (fekete, szürke), magas kontraszttal és kiváló színtérrel, és mindezt a környezettudatosság jegyében.

Kinek? Kinek nem? Igényes otthoni felhasználás, irodai, webdesign, esetleg nyomda, ha elegendően nagy a színtér, hobbi játék, filmezés? Szerintünk mindre megfelel, s igen kedvező áron, a szokásos 5 éves teljes körű EIZO garanciával.

Jól hangzik? Szerintünk igen!

Ja és természetesen kérhető pixelgaranciával és kalibrációval, hogy biztosan a fent vázolt tökéletességben kapjátok kézhez a választott monitorotokat! Mi mindent megteszünk, hogy így legyen, és az EIZO is!