WACOM Cintiq 13HD - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

WACOM Cintiq 13HD

Kis bolt a Csengery és Podmanicky sarkán, tele számomra izgalmas kütyükkel kihegyezve a DTP felhasználókra (is). Ahogy bementem az őszi napsütésről, kellett kis idő, mire megszokta a szemem a benti fényt. Udvarias mosollyal fogadtak. – A Haugtól jöttem a Wacom tábláért – mondtam, mutatva a szép fekete dobozra a vitrin tetején. Már az átadáskor feltűnt, hogy milyen elegáns az egész csomagolás. Kellemes, minőségi anyagokat használnak a dobozhoz is, figyelve arra, hogy minden kiegészítő védve legyen a szállítás közben.

Amikor nyugodt körülmények között kicsomagoltam, egyértelművé vált, hogy nem csak a készüléknél ügyelnek a felhasználói élményre. A kidobozolás folyamata végigvezet minden tartozékon. Felül a tábla, alatta a hozzá tartozó tartó, alatta külön szinten a ceruza és a 9 cserélhető tollhegy, hogy érezze magát maximálisan kiszolgálva a papírhoz és ceruzákhoz szokott grafikus. A doboz legalsó szintjén a szintén nagyon fontos, de a felhasználót kevésbé izgató kábeleket találjuk. Elsőre kicsit ijesztő a 3in1 kábelrengeteg (hdmi, usb és áramellátás), de ahogy átrágjuk magunkat az összeállítás folyamatán, egyértelművé válik, hogy pont ennyire van szükség.

Első blikkre – kikapcsolt kijelzővel – a közepes méretű Intuos5 touch-ra hasonlít (375 x 248mm) a Cintiq 13HD, de aztán feltűnik a kijelző üvegfelülete. Az Intuosnál nehezebb, de még így is könnyűnek mondhatjuk az egy kilónál csak kicsivel nehezebb Cintiq-et. Bár alapvetően nem arra van kitalálva, hogy kézben fogjuk munka közben, de a kis súly miatt ez se annyira ijesztő opció. Ennek ellenére az egyedi tartóállványt fogjuk a legtöbbet használni. A drágább és nagyobb Cintiq 22HD és 24HD masszív és profi állványaihoz mérve, kicsit egyszerű a 13HD tartója, de ehhez a mérethez és súlyhoz talán nem is kell több.

A támasztékkal azért elbíbelődik az ember, nem olyan magától érthetően lehet összepattintani, de ha egyszer megvan a titok, onnantól menni fog. Háromféle szögben állíthatjuk a tartót (22, 35 és 50 fok), amivel azért le lehet fedni az munka közben felmerülő élethelyzetek nagy részét. A kábeleknél elsőre meglepő volt a HDMI csatlakozófelület, hiszen ha monitorról van szó, akkor nem ezzel találkozunk a leggyakrabban, sőt még mindig nem minden számítógépen van alapból HDMI kimenet, de ha utánanézünk, akkor kiderül, hogy egy ilyen árkategóriás eszközhöz képest, nem drága, hogy pár ezer forintért vegyünk hozzá átalakítót. Kapható a Mac-es Mini Display porthoz és a Thunderbolthoz is megfelelő kábel, de természetesen szabványos monitorkimenetekre is találunk megfelelő konvertert és már jöhet is a kép!

Ha összedugtuk a képkimenetet a számítógéppel (jellemzően persze második kijelzőként), akkor keresnünk kell egy usb csatlakozót is, hiszen ott fog a rajzpad és a számítógép kommunikálni egymással. Természetesen kép nélkül, csak usb-vel is működik a Cintiq 13HD. Természetesen az áramellátáshoz így is kevés az usb, így konnektorba mindenképp be kell dugnunk.

A Cintiq Pen hozza a Wacomnál megszokott minőséget, kellemes a fogása, kétállású oldalkapcsolóval, a radírral, valamint a 2048 nyomás érzékenységi szinttel.

A mellékelt CD Windows és Mac platformon is végigvezet a driver felinstallálásán és a kalibráción. Nem egyszerű folyamat, de logikus és alapos a szoftver, így kis odafigyeléssel könnyen végig lehet rajta menni. A Wacom szoftverben megszokott ExpressKey és programozható opciók most is rendelkezésünkre állnak majd.

Ezek után kezdhetjük a munkát. A műanyag felületre rajzolás távol áll a papír érzetétől, de ezt nem is kell tőle számon kérni, hamar megszokhatjuk, mint minden rajzpadon. A tollhoz kell egy kis gyakorlás, de némi rutin után rá lehet érezni a megfelelő szögekre és utána már jól megy a munka. Egyre papír közelibb érzés a kijelző és a rajzpad integrációja, közvetlen és gyors az IPS kijelző. A full HD felbontás (1920×1080 pixel), a 25 ms válaszidő, a 700:1-es kontrasztarány és a 178°-os látószög nagyon kellemes visszajelzést ad a munkánkról.

A 13.3″-os kijelző méret a grafikus munkához szükséges méret alsó határa. Van akinek talán már túl kicsi, ezért mindenképp ki kell próbálni, mielőtt emellett döntenénk. Szerencsére a Wacom több méretben is (22″ és 24″) gyártja a Cintiq rajztáblákat.

Használat közben végig ott motoszkált bennem egy gondolat, hogy milyen nagy fegyvertény lenne egy ilyen tábla, ha saját oprendszere lenne és nem kellene mindenképp a számítógéphez kapcsolni munka közben. Úgy látszik nem csak nekem jutott eszembe ez az igény. Lassan nálunk is kapható lesz a Cintiq sorozat companion és companion hybrid változata ugyanúgy 13.3″-os kijelző mérettel, ami már önálló Windows 8 vagy Android rendszer is tartalmaz. A fejlődés nem áll meg.

Székely Zoltán (HAUG tag)