Wacom Intuos Pen villámteszt - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Wacom Intuos Pen villámteszt

Bevezető

Már egy ideje kapható a Wacom legújabb termékcsaládja, az Intuos, mely a Bamboo sorozatot hivatott leváltani, míg a korábbi felső kategóriás Intuos5 termékeit Intuos Pro-ra keresztelték. Jelen írásunkban a belépő szintű Intuos Pen-t vettük szemügyre.

Mit rejt a doboz?

Az Intuos Pen-t dobozából kihámozva a csomag a rajztáblán és a tollon kívűl tartalmaz még egy microUSB kábelt, egy felhasználói kiskönyvet, egy telepítő CD-t, színes jelölőgyűrűket, és egy fekete színű tolltartó szövetet is, ha esetleg valakinek nem tetszene az alap kék színű. A dobozt olvasva ígérnek póthegyeket is, amit persze trükkösen elrejtettek a tábla alján lévő lepattintható kis hátlapon.

Az első benyomás

Az új termékcsaládnál már a csomagolásnál észrevehető, hogy egy egyszerűbb és letisztúltabb designra törekedtek. A táblánál is elhagytak minden "fölösleges sallangot", így a végeredmény is magáért beszél. A tábla mérete is kisebb lett (a tényleges rajzfelület nem), kényelmesebb lett a fogása, valamint a korábban megszokott 4 gyors gomb kapott még helyett a tábla felső részén, mely a mellékelt szoftverben gyakorlatilag bármilyen utasításra megtanítható.

A szoftver

A Wacom szoftverre néhány kattintással telepíthető, így különösebb képzettséget nem igényel. Ami külön tetszett, hogy alkalmazás szinten lehet konfigurálni a ceruzán lévő gombokat és a táblán lévő gyorsgombokat, így teljesen személyre szabható, ami azt jelenti, hogy más-más beállításokat használhatunk egy Photoshopban vagy akár egy Illustratorban. A szoftver lehetőséget ad arra is, hogy megadhassuk a monitoron tényleges rajzfelületet, de ha esetleg több monitort használunk, ezek prioritása is szabadon konfigurálható. Amiben viszont kompromisszumot kell kötnünk, hogy a Pen&Touch verzióval szemben itt nincs radír funkció a toll végén, és kézzel történő utasításokat sem lehet kiadni. Külön megemlítendő, hogy a szoftver kompatibilis Windows és Mac platformokkal is.

Főbb jellemzők és technikai adatok

A toll vezeték nélküli és nem igényel külön energiaforrást, nyomásérzékeny tollheggyel rendelkezik, így a használat során természetesebb a rajzolás élménye, valamint jobb- és balkezesek számára is egyaránt használható. Az Intuos Pen vezetéknélküli kiegészítővel is bővíthető, a korábbi Bamboo Pen változatnál erre még nem volt lehetőség. A tábla teljes mérete 210 x 178 x 10 mm, az aktív rajzfelület 152 x 95 mm, a súllya pedig mindössze 300 gramm. A tollérzékelő felbontása 2540 dpi, a toll pontossága pedig ± 0.5 mm.

Összegzés

Az Intuos Pen-t minden tekintetben egy belépő szintű digitális rajztábla, melyet már a kedvező ára is mutat. Elsősorban olyan kezdőknek ajánljuk, akik még csak most ismerkednének a digitálás rajzolás világával.