EIZO Foris FG2421 áttekintés - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

EIZO Foris FG2421 áttekintés

Áttekintés, tulajdonságok

Végre hozzánk is megérkezett az EIZO legújabb játékosoknak szánt monitora. Az elmúlt években az EIZO próbálta egyre komolyabban venni a hardcore játékosok piacát ami mára már komoly méretűvé duzzadt.

Erre a piacra szánja ezt az igen nagy durranásnak igérkező monitorát a Foris FG2421-t. A 23,5 hüvelykes szélesvásznú monitor VA panellel rendelkezik, és nem állít mást magáról, minthogy a szürkéből szürkébe váltás ideje 1ms. Ehhez természetesen mindenféle trükköt bevet az EIZO, de a tesztek alapján úgy tűnik, tényleg remekül szerepel az új monitoruk.

Az EIZO FORIS FG2421 főbb tulajdonságai:

- 23,5" (59,8 cm) képátló
- VA panel
- 1920×1080 pixeles felbontás
- 0,272 mm-es pixelméret
- 176 fokos betekintési szög
- 400 cd/m2 maximális fénysűrűségű LED-es háttérvilágítás
- 5000:1 kontrasztarány, 15000:1 dinamikus kontrasztarány
- Turbo 240 funkció, akár 240 kép/mp képfrissítéshez
- válaszidő: kevesebb, mint 1 ms (Turbo 240 bekapcsolva)
- 60 mm-rel emelhető képernyő
- 25 fokban dönthető
- bemenetek: DisplayPort, HDMI, DVI-D (HDCP-vel)
- 2 portos USB hub
- sztereó fülhallgató kimenet
- tipikus energiafelvétel: 23 Watt

A monitor 120 Hz-es frissítést használ, amit már több más gyártó is régóta kínál termékeiben, de ebben a monitorban bekapcsolható egy úgynevezett Turbo 240 nevű mód, melyet az EIZO úgy hirdet, hogy 240Hz-es frissítést tesz lehetővé. Ez persze csak félig igaz, ugyanis a termék csak 120 képet fogad másodpercenként, viszont mindegyik képet kétszer rakja ki. Miért jó ez nekünk? A Turbo 240 mód esetén a duplázás után elsötétíti a háttérvilágítást a monitor, igy a képkockák jobban elkülönülnek egymástól, és csökken a mozgás elmosódása. Egyértelműen javul a kép mozgás közben, és sokkal folyamatosabbnak is érződik.

A panelt a Sharp gyártja, mely a VA panelek manapság leggyakrabban előforduló A-MVA alosztályát képviseli. A háttérvilágítás szerencsére PWM mentes 20-as brightness értékig, de alatta is olyan nagy frekvenciás, hogy az erre érzékenyeknek biztosan nem fog problémát okozni. Input lag tekintetében csak a Tftcentral tesztjére tudunk hivatkozni, ezt mi sajnos nem tudtuk megmérni.

(EIZO FG2421 input lag, forrás: Tftcentral)

 

Ez alapján a monitor jól teljesít, de inkább csak a középmezőnyben helyezkedik el. Sajnos a Turbo 240 mód még egy picit növeli is az input lagot, de csak nagyon minimális mértékben. Természetesen, ha valaki túl soknak érezné ezt a pluszt, akkor ez kikapcsolható, és sima 120Hz-es módban is tudja használni a monitort. Tapasztalatunk alapján már 120Hz-es módban is olyan érzése van az embernek mintha valami teljesen új dolgot látna, amit eddig nem tapasztalt. Először az egérmutató táltosodik meg, de különböző sebességtesztek lefuttatása közben végig tátott szájjal bámultunk.

A monitor összeszerelési minősége természetesen kiváló, de ezt az EIZO-tól már megszokhattuk. A monitor a szokásos EIZO által használt műanyagból van, annyival kiegészítve, hogy ebben a monitorban hátul világít az EIZO felirat, és egy kis piros színt is belecsempésztek a designba, ami végre megtöri a szokásos egyhangúságot, és véleményünk szerint igen jól mutat.

A monitoron található Displayport, HDMI, DVI-D (HDCP-vel), 2 portos USB hub és sztereó fülhallgató csatlakozó is.

A talpa sajnos csak igen korlátozottan állítható, de talán ezt a kompromisszumot meg lehet hozni. Dönthető, forgatható, és 6cm-t tudunk állítani a mgasságán. A világító EIZO felirat felett van egy kis kapaszkodó amivel könnyedén hordozhatjuk a monitorunkat, és a talp alján egy kábeltartó rész is helyet kapott.

 

Végül a kalibrációs eredmények előtt még egy újítás, ami igen hasznosnak bizonyulhat. A monitor tulajdonosa különböző preseteket tölthet le más játékosoktól, vagy az internetről, amit egy gombnyomással változtathat akár játék közben is. Nyilván egy alapvetően sötét játékban más gamma beállításokat kell használni, mint egy végig nappal játszódó lövöldözős játéknál, de ha esetleg beszaladunk egy sötét szobába azonnal váthatunk egy világosabb presetre.

A monitorban három féle képarány van definiálva. A Full screen minden esetben teljes képernyőre nyújtja a képet, az Enlarged meg tartva a képarányt nyújtja a képet ameddig el nem éri a képernyő valamelyik szélét, és végül a Normal az 1:1 mapping-et használja, tehát azt a felbontást teszi ki a monitorra amit kap, nem nyújt rajta semmit. Ezek között is egy gombnyomással válthatunk.

 

A cikk még nem ért véget kérlek lapozz!