Megérkezett a Dell UltraSharp U2414H monitor - Kipróbáltuk! - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Megérkezett a Dell UltraSharp U2414H monitor - Kipróbáltuk!

Tulajdonságok

Nagy várakozás előzte meg a Dell Legújabb 24"-os UltraSharp monitorát az U2414H-t.
Végre megérkezett és már kapható is nálunk!

 

A Dell UltraSharp U2414H főbb jellemzői:

23,8" képátló
- 16:9 képarány
- 1920×1080 pixeles felbontás
- 0,274 mm pixelméret
- LED háttérvilágítású IPS panel (96% sRGB lefedettség)
- 178 fokos betekintési szögek
- 1000:1 kontrasztarány
- 250 cd/m2 maximális fénysűrűség
- pivát mód
- 6,5 fok dönthetőség előre, 22 fok dönthetőség hátra
- 13 cm-rel emelhető képernyő
- 2× HDMI bemenet, 1× mini DisplayPort, 1× DisplayPort (v1.2), 1× DisplayPort kimenet, 1× vonali kimenet, 4× USB 3.0 aljzat
- Displayport csatlakozón továbbfűzhető
- ultra vékony 6,05 mm káva többmonitoros rendszer kiépítéséhez
- tipikus fogyasztás: 16 Watt

Több érdekesség is rögtön szembetűnik az adatok láttán. Az első, és szerintünk legfontosabb, hogy DisplayPort csatlakozón keresztül több monitort is egymás után fűzhetünk. A marketing anyagok láttán egyértelművé válik, hogy a Dell a monitor egyik fő felhasználási területeként a többmonitoros rendszerek kiépítését tűzte ki. Eddig ezzel a tulajdonsággal csak az U2913WM és U2713H monitor rendelkezett.

Hozzátennénk, hogy ez egy nagyon hasznos lehetőség, mivel rengeteg felhasználó csak egy miniDisplayPort kimenettel rendelkezik amire mostmár jópár monitort felfűzhetnek. Ebben az árszegmensben jelenleg a Dell monitora kínálja ezt a tulajdonságot egyedül.

 

A design is figyelemre méltó, ami a képek alapján az U2913WM és a Dell Professional széria ötvözete. A káva 6 mm széles, így két monitort egymás mellé téve csak alig több mint 1cm távolság lesz a két kép között.

A többi tulajdonság szinte megegyezik a P2414H gyári specifikációival, valószínűleg ugyanazt az LCD panelt használja ez a monitor is. Talán csak a 96% sRGB színtér fedésen akadhat meg a szemünk, ami átlagosnak mondható ebben a szegmensben, de reményeink szerint a mérések után inkább a 100%-hoz lesz ez közelebb.

Többeknek csalódást okozhat, hogy a monitor "csak" Full HD felbontással és emiatt 16:9-es képaránnyal rendelkezik. Emiatt szeretnénk is kiemelni, hogy ez a monitor nem az U2412M monitor utódja.

A cikk még nem ért véget, kérlek lapozz!

Mérések

A monitort Prémium Kalibrálással egy basICColor Discus koloriméter segítségével állítottuk be. Lássuk hát az eredményt:

(D65, 120cd/m2, TRC: sRGB)

 

Az eredmény nagyon jó lett, a fekete mélység és a kontraszt egyedülállóan jó. Gyakoraltilag még soha nem mértünk ekkora kontrasztot IPS panellel rendelkező monitoron.

A monitor tényleg szép, szinte úgy érezhetjük, hogy nincs is kávája. A menüje a szokásos, könnyen kezelhető, és érintőgombokkal érhetjük el. A ki és bemenetekről a specifikációnál már tettünk említést.

Lássuk a lefedett színteret:

(sárga: Dell U2414H sötétkék: sRGB)

 

A monitor sRGB fedése kb 95% körül van, ami hozza a gyári, specifikációban igért értéket. Normál használat mellett ez az érték bőven elegendő.

Homogenitás:

A középső 6883K-s fehéregyensúly értékhez képest a többi érték 2%-on belül helyezkedik el ami nagyon jónak számít. A fénysűrűségnél már nagyobb eltéréseket tapasztalhatunk, de még az is jó értéknek számít.

Összességében mindenképp ajánljuk a monitort, több tulajdonsága is kiemelkedőnek mondható, és a teszt során semmilyen komolyabb hiányosságot sem találtunk. Az ára talán kicsit magas, de a vékony kávát, a sorbaköthetőséget, és az újdonságot meg kell fizetni.