A Dell U2413 és U2713H hardveres kalibrálása - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

A Dell U2413 és U2713H hardveres kalibrálása

Dell U2413 hardveres kalibrálás Native mód

A Dell két professzionális felhasználásra szánt UltraSharp U2413 és U2713H monitorának egyik nagy újdonsága a hardveres kalibrálhatóság. Ráadásul a nemsokára érkező Dell UP2414Q és UP3214Q monitorok is támogatni fogják. (Teszt róluk)

Ezt az UltraSharp Color Calibration Solution Software segítségével tehetjük meg, amit az X-Rite fejleszt, és jelenleg csak az X-RIte i1 display Pro kolorimétert támogatja.

Lássuk tehát mit tud a program:

Miután csatlakoztattuk monitorunkat egy usb kábel segítségével a gépünkhöz, a szoftver azonnal felismeri azt, és kezdődhet is a kalibrálás.

Monitorunk két hardveresen kalibrálható presetet tud eltárolni, ezek neve CAL1, és CAL2. Ezek kiválasztása után a kalibrálni kívánt színteret adhatjuk meg a Color Space menüben. Sajnos itt ha a Native módot választjuk, akkor a program már csak a fénysűrűség megadását engedélyezi nekünk, ami elsőre igen furcsának tűnik. A fénysűrűséget (Luminance) 120cd/m2 értékre állítottuk.

Indítsuk el a kalibrálást, és lássuk mi történik. Miután végzett a program, már csak a kapott ICC profilt kell elneveznünk és elmentetnünk. Ezek után a program be is állítja a profilt alapértelmezettként, és reményeink szerint kész is a kalibrálás.

Sajnos a program semmilyen információt nem ad azzal kapcsolatban, hogy hogyan sikerült a kalibrálás, így a basICColor Display program validálását fogom használni ellenőrzésképpen.

A validálás eredményeképpen láthatjuk, hogy sikerült a kalibrálás, de nem mondhatnánk, hogy kiemelkedő eredményekkel.

A Gammát valamiért Native módban 2.1 körülre állította a program, a 6500K fehéregyensúly úgy tűnik, hogy minimális eltéréssel sikerült, de a deltaE értékeink inkább az átlagosnál kicsit rosszabbnak mondhatóak.

Egy ilyen komoly monitornál azért jobb eredményre számítanánk. Éppen ezért, kíváncsiságképp kikapcsoltuk az ICC profilt, és megnéztük, milyen fehéregyensúlyra kalibrálta hardveresen a monitort a program.

Itt nagy meglepetés ért minket, amikor kiderült, hogy valamilyen oknál fogva több mint 6700K-re kalibrálta monitorunkat a szoftver, és ezt korrigálta az ICC profil 6500K-re.

Természetesen az eredményeket többször is ellenőriztük a harveres kalibrációtól kezdve, de mindig hasonló értékeket kaptunk. Az ellenőrzés közben nagyon figyeltünk rá, hogy a kolorimétert ne mozdítsuk el.

Nézzük meg a harveresen kalibrált Native mód színterét:

(Dell U2413 Native mód, sötétkék: sRGB, fehér: AdobeRGB, sárga: monitor színtere)

Ez kb. 99% AdobeRGB lefedettséget mutat, örültünk volna egy teljes fedésnek, de végülis a gyári specifikációnak megfelel.

A cikk még nem ért véget, kérlek lapozz!

Dell U2413 hardveres kalibálás Custome mód

Mivel a native mód eredményei nem igazán tetszettek, tovább vizsgálódtunk. Kíváncsiak voltunk mit csinál a program, ha a Custom módot használjuk.

 

Végre megadhatjuk a gammát (Gamma), amit jelen esetben 2.2-re, és a fehéregyensúlyt (White Point), amit 6500K-re állítottunk. A fénysűrűséget (Luminance) ismét a szokásos 120cd/m2 értékre állítottuk. Sajnos a színtér (Color Space) menüben nem tudunk natív színteret választani, csak koordinátákat, ezért ezt inkább az alapértelmezett értékeken hagytuk.

A szokásos módon elindítottuk a kalibrálást és kíváncsian vártuk az eredményeket. Természetesen ismét a basICColor display program validációját használtuk, hogy ellenőrizzük a hardveres kalibrálást. Lássuk hát:

 

(Dell U2413 Native mód, sötétkék: sRGB, fehér: AdobeRGB, sárga: monitor színtere)

 

 

Legnagyobb meglepetésünkre majdnem tökéletesen sikerült a beállítás, így kérdésessé vált, hogy miért lett ennyire rossz a validáció eredménye. Az ICC profilra gyanakodtunk, ezért a basICColor display szoftverrel újra elkészítettük a hardveresen majdnem tökéletesen 6500K-re kalibrált Custom módra a profilt.

Lássuk ennek eredményét:

 

(Dell U2413 Custom mód, sötétkék: sRGB, fehér: AdobeRGB, sárga: monitor színtere)

 

És láss csodát, végre nagyon szép, a monitor tudását tükröző eredményeket kaptunk. Az AdobeRGB színteret is végre 100%-ban fedi. Persze itt továbbra is kérdés maradt, hogy miért nem a monitor natív színterére kalibrál az X-Rite szoftvere. Csak érdekesség képpen a monitor natív színtere:

(Dell U2413, sötétkék: sRGB, fehér: AdobeRGB, sárga: monitor színtere)

 

Mit tudunk tehát?

A Native mód sajnos véleményünk szerint nem hoz túl jó eredményt, ahogy a Custom mód sem. Egyedüli jó megoldás a Custom mód beállítása és hardveres kalibrálása után a kapott ICC-t másik programmal újrakalibrálni. Ezzel viszont nyerünk annyit, hogy a brightness értéket nem kell megjegyeznünk, mivel a hardveresen kalibrálható CAL1, CAL2 preset tárolja azt.

Hátránya viszont, hogy bonyolult, időigényes, és szükség van hozzá egy basICColor display szoftverre, amit ingyenesen csak két hétig használhatunk. Másik hátránya, hogy csak az X-Rite i1Display Pro kolorimétert támogatja.

Hogyan kalibráljuk mi? Egyelőre pont az élőbb látottak fényében szervíz menüből kalibráljuk ezeket a monitorokat, mivel így a monitor teljes színterét kalibráljuk és a kontraszt is valamivel magasabb lesz. Többféle kolorimétert is használhatunk, pl a Prémium Kalibráláshoz hasznát basICColor Discust is, és az eredményeink mindenféle bűvészkedések nélkül is legalább olyan jók, mint a hardveres kalibrációnál látottak.

Egyedüli hátránya, hogy a brightness értéket fel kell jegyezni, hogy elállítás esetén is tudjuk, hogy milyen értéknél van a 120cd/m2 fénysűrűség, ahova a fehéregyensúlyt kalibráltuk.