Dell U2412m - Újratöltve - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Dell U2412m - Újratöltve

Nagyjából fél éve azt az információt kaptuk, hogy a Dell abbahagyja méltán nagy sikerű monitora, az U2412m monitor gyártását. Ekkor mindenki azt hitte, hogy az U2414 személyében jön az utód, de azóta már tudjuk, hogy nem így történt.

Tehát továbbra is mindenki úgy tudta, hogy az U2412m kifutó monitor, de csak nem akartak elfogyni a készletek. Mindeközben a LED háttérvilágítású monitoroknak köszönhetően előkerült egy újabb kérdés, a PWM-es, illetve mentes monitorok kérdése. Természetesen jópár PWM-re érzékeny vásárló szeretett volna U2412m monitort venni, mivel elvitathatatlanul a legjobb ár/érték arányú, sRGB ,16:10 képarányú monitor a piacon megjelenése óta.

Ekkor kezdtük beleásni magunkat jobban az U2412m monitorokba, és érdekes felfedezést tettünk. A Dell gyakorlatilag teljesen felújította legendás monitorát.

Kezdjük a legfontosabb résszel, a panellal. A monitorba új panel került, mégpedig:

 

 

Sajnos sokat nem tudtunk meg az új panelről, a neten találni mindenféle infókat, de az LG oldalán sajnos hivatalos információt nem találtunk. De szerintünk sokkal lényegesebb, hogy az LG továbbra is gyártja a 16:10 képarányú 24" panelját, ráadásul frissítette is azt, ebből pedig arra következtethetünk, hogy remélhetően jóideig gyártani is foga még.

 

 

A monitor feketéje szabad szemmel gyakorlatilag tökéletes, nagyon minimális bevilágítás (a képen azért látszódik jobban, mert a gép felhúzta a világosságot, mivel teljesen sötétben fényképeztünk). Ez az utóbbi időben ebben a kategóriában egyedülálló.

Természetesen a háttérvilágítás 0-100 brightness értékig PWM mentes. Remek hír ez azoknak akiknek érzékenyeb a szemük.

A monitort természetesen kalibráltuk is, és szintén remek eredmények születtek. Kalibrálás után megnéztünk néhány képet is, és az új panel bevonata is változott, nyoma sincs már a reégebbi U2412 monitorok szemcsés úgymond gyöngyház jellegű bevonatának. A kép sokkal kellemesebb, papírszerűbb.

És most a kalibrálás eredménye:

 

 

Mint említettük, igen jól sikerült, a kontraszt nagy (azóta jópár 1000:1 kontraszt fölötti példánnyal is találkoztunk), a fekete szint is figyelemre méltó. Az átlagos dE pedig már a professzionális monitorok tudásának határát feszegeti. Valószínűleg egy igen jól sikerült példányt kalibráltunk. Itt fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a dE 0.3 alatti értéke már professzionális szint, és szemmel semmilyen különbséget nem lehet felfedezni a dE kisebb 1 alatti kalibrálások között. A sokszázezres kategóriában sokkal fontosabb a dE nullához közelebbi értéke.

És végül nézzük meg a lefedett színteret:

 

Szép 100% sRGB fedést láthatunk, a zöld és pirosnál van minimális túllógás ami megfelelő szinmenedzsmenttel nem okozhat problémát még komolyabb grafikai munka során sem.

Összességében azt kell mondanunk, hogy ezzel a "felújítással" a Dell újra a legjobb ár/érték arányú, 16:10 képarányú, sRGB monitort adja a 100 ezer forint alatti kategóriában. Véleményünk szerint nagyon ajánlott!

!Update! 2014.10.15.

A monitor jelenleg nem PWM mentes, most újra PWM háttérvilágítású monitorokat gyárt a Dell. Ha ez megint változna mindenképp megírjuk. Addig véleményünk szerint az U2412M monitor helyett az ASUS PB248Q monitort ajánljuk. Teszt a monitorról.

!UPdate! 2015.11.24.

A monitor újra PWM mentes háttérvilágítást használ, jelenleg minden bizonnyal LG IPS panellal. Ez a sorozatszám végén lévő "L " betűből derül ki, ha "S"-re végződik akkor Samsung panellal rendelkezik a monitor (ezek is PWM mentesek már). A most tesztelt példányok "L" végű, rev: A02-es példányok voltak.