Kalibrált a Wacom Cintiq-ed? - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Kalibrált a Wacom Cintiq-ed?

Az elmúlt évek egyik tanulsága a professzionális kijelzők világában, hogy a vásárlók hajlamosak azt hinni, hogy ha egy termék drága, akkor az már gyárilag színhelyes.

Sajnos el kell mondanunk, hogy még a sok százezres kategóriába tartozó kijelzőket is mindig be kell kalibrálni, ez elengedhetetlen grafikai munka esetében.

Ez a Wacom tábláknál a Cintiq családra is igaz, és szomorúan tapasztaltuk, hogy eddig senki sem kérte a nálunk vásárolt Cintiq táblájának kalibrálását.

Ezért született ez az írás, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezeknél a termékeknél is elengedhetetlen a kalibrálás. Hiába kényelmes a használatuk, ha a grafikus által megrajzolt alkotás egy kalibrált kijelzőn, esetleg nyomtatva egészen máshogy fog kinézni.

Esetünkben egy Wacom Cintiq 13HD-t teszteltünk.

A táblához adott Wacom Desktop Center programon belül a Display Settings menüpont alatt állíthatjuk táblánk színeit. Három féle presetből választhatunk: 5000K, 6500K, 9300K színhőmérséklet, és van egy Custom beállítási lehetőség, ahol mi állíthatjuk be a nekünk tetsző színhőmérsékletet. Menjünk szépen sorba.

Elsőként lássuk az 5000K presetet : 

 

A színhőmérséklet nagyon közel van az elvárthoz, de az RGB beállításnál látszik, hogy a zöld szín jócskán el van csúszva.

Jöjjön a 6500K: 

Itt a kék színnel van a gond, és jól látható, hogy kb. 600K-val a fehéregyensúly el van csúszva.

 

Nézzük a 9300K beállítását: 

Itt már hatalmas, 1000K fölötti eltérést mértünk, ami eléggé kiábrándító.

Tehát mit is mondhatunk? Azt, hogy a gyári presetek mind csak közelítőleg hozzák az igért fehéregyensúlyt, a kalibrálás a színhelyes használathoz elengedhetetlen.

És most jöjjön az általunk elkészített kalibrálás 

 

Mint láthatjuk sikerült gyakorlatilag tökéletesre beállítani a 6500K fehéregyensúlyt, ezután a basICColor Display softverrel be is kalibráltuk a kijelzőt.

Lássuk az eredményt:

 

A legkomolyabb grafikus monitorokkal megegyezően remek eredményt kaptunk. Ebből is látszik, hogy a Wacom nagyon odafigyelt a tábla elektronikájára, és a panel minőségére is. Átlagos megjelenítő meg sem tudná közelíteni ezeket az értékeket.

A tanulság tehát, hogy aki komolyan gondolja a grafikai munkáját ezeken a táblákon, az igenis kalibráltassa be, hogy színhelyesen tudjon dolgozni rajta.