NEC PA242W és EA274WMi monitorokról pár szóban - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

NEC PA242W és EA274WMi monitorokról pár szóban

PA242W

Sokak számára ismerősen csenghet a japán NEC cég neve, de nem mindenki tudja, hogy világszínvonalú monitorokat is gyártanak. Nevük gyakran kerül elő az EIZO mellett, és bizton állíthatjuk, legalább olyan minőségű és tudású grafikus monitorokat készítenek, mint ők.

A 24"-os grafikus monitorok egyik legismertebb tagja az NEC PA241W volt, ami az egyik legjobb valaha készített széles színterű CCFL háttérvilágítású monitor. Tudása gyakorlatilag a Coloredge EIZO monitorokéval vetekedett, azoknál kedvezőbb áron.

A LED háttérvilágítás elterjedésével viszont tudni lehetett, hogy ezeknek a gyártóknak is előbb utóbb át kell térnie LED háttérvilágításra. Ez a kezdeti időkben gyakorlatilag megvalósíthatatlan volt, mert ezzel a fajta háttérvilágítással nem voltak képesek széles színterű monitorok készítésére. Az áttörést a GB LED háttérvilágítás jelentette, így már sikerült ugyanazt a színteret elérni mint az elődnél.

Az NEC PA242W 10 bites AH-IPS panelt használ GB_R LED háttérvilágítással (16:10 képarány, 1920X1200 felbontás). A nálunk járt monitor a megszokott robosztus külsővel rendelkezett, véleményem szerint árad belőle a minőség érzete, és igen tetszetős is. Gyakorlatilag semmi sem változott az elődhöz képest, ugyanaz a talp, dönthető forgatható, és szinte az asztalig leengedhető a monitor.

Az első félelmem a LED háttérviágítás miatt a bevilágítás mértéke volt, de azt kell hogy mondjam a monitor kiválóra vizsgázott, bevilágításnak nyoma sem volt. A panel szinte tökéletesen homogén volt, a Uniformity funkció bekapcsolása után pedig 1-2%-on belül maradtak az eltérések mind fénysűrűségben, és színhőmérsékletben egyaránt.

A fényerő szabályozás a 0-100 fényerő értékeken PWM mentes. Sokan panaszkodnak rá, hogy zavarja a szemüket a PWM háttérvilágítás, de itt ezzel nem lehet gond.

Tehát a monitorról csak jókat tudok mondani, remek elektronika, rendkívül jó, homogén panel, félhardveres kalibrálási lehetőség (a SpectraView modellek csak a full hardveresek).

Egyedül talán a menü lehet első látásra túl bonyolult, de annak aki ismeri, gyerekjáték az egész. Illetve az NEC profi monitoraihoz letölthető az ún. NEC Multiprofiler nevű program, mellyel a főbb OSD menü beállításokat állíthatjuk szoftveresen, s melynek használatával nélkülözhetjük a mindennapi életben az OSD menü használatát egy program segítségével. Itt megjegyeznénk, hogy lehetőség van pl. a bekapcsolást jelző LED színének (kék vagy zöld) és fényerejének állítására is, amit esetünkben a vásárló kérésére állítottunk is. És ez csak egy a rengeteg funkció között amitől egy monitor NEC.

Természetesen kalibrálási eredményt is tudunk közölni, amiről csak annyit mondanánk, hogy az általunk valaha látott legjobb eredmény. CG EIZO monitorral sem tudtuk ezt elérni. Elképesztő. (A kalibrálást basICColor Discussal végeztük, ezzel az eszközzel végezzük a prémium kalibrálást, basICColor display szoftverrel.)

 

 

(fekete: sRGB, fehér: AdobeRGB, sárga: PA242W)

 

A dE-re 0,07 adódott, nem tudjuk valaha látunk-e majd ennél jobbat. A monitor színtere szintén kiváló, 100% sRGB, 100% AdobeRGB fedést láthatunk, így a színmenedzsment elengedhetetlen.

A kontraszt közel 800:1, ez a bekapcsolt uniformity-nek köszönhető, ami a panel homogenitásáért cserébe némiképp csökkenti a kontrasztot. A gyártó 1000:1 körüli kontrasztot ígér, s ezt uniformity off állásban gyakorlatilag meg is kapjuk.

Csak ajánlani tudjuk, kategóriájában verhetetlen, és a hasonló tudású ColorEdge EIZO monitorok méltó ellenfele jóval kedvezőbb áron.

A cikk még nem ért véget, kérlek lapozz!

EA274WMi

Az EA274WMi egy sima sRGB színterű W-LED háttérvilágítású monitor. A felbontása WQHD, 2560X1440, ami igen jól tud jönni munkához.

 

Első nekifutásra a monitor kicsit túlárazottnak tűnhet, de a minőséget meg kell fizetni, és itt ismételten megkapjuk az NEC-től elvárható minőséget.

A monitor szintén dönthető, forgatható (pivot mód), és szinte az asztal lapjáig le lehet ültetni. Az anyaghasználat jó, nem nyeklik-nyaklik, nem recseg. A felépítése nem annyira robosztus, mint amit a PA242W-nél tapasztaltunk, de ettől még nagyon egyben van, és szerintem kifejezetten szép (fehéret teszteltünk).

A homogenitás az első olyan kérdés, ami miatt megérheti a felárat. A panel teljes területe igen homogén volt, és végre egy tényleg bevilágítás mentes 27" WQHD monitor elé ülhettünk. Ebben a kategóriában igen gyakoriak az apró bevilágítások, elképzelhető, hogy szerencsénk volt, de inkább azt gondolnánk, hogy az NEC válogatott paneleket épít be monitorjaiba.

A háttérvilágítás 0-100-ig terjedő fényerő értékeken PWM mentes volt, ami szintén örömünkre szolgált.

A menü itt is ugyanaz, mint az elődöknél, habár itt csak szoftveres kalibrálásra van lehetőség.

Az elektronika szintén kiválóan teljesített, a kalibráción is látszik mennyire egyenletesen apróknak adódnak az eltérések színenként:

 

 

(fekete: sRGB, sárga: EA274WMi)

 

A kalibrálás komoly grafikus monitoroktól megszokott eredményt hozott. A színtér 100% sRGB fedést mutat, sőt néhol jócskán túllóg azon. Emiatt szükséges megemlítenem a megfelelő színmenedzsment használatát, ami sRGB színtérben való munkához is elengedhetetlen.

A monitor kifejezetten tetszett, mindenkinek ajánljuk, aki hajlandó többet fizetni azért, hogy rögtön a legjobb 27"-os, WQHD felbontású, sRGB monitort kapja.