Szükséges saját VGA-ra kalibrálni? Utánajártunk. - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Szükséges saját VGA-ra kalibrálni? Utánajártunk.

Előkészületek

Jó ideje újra és újra felszínre kerül vásárlóinknál, monitorok iránt érdeklődő laikusoknál az a téveszme, miszerint egy kalibrálás akkor és csak akkor lehet tökéletes, ha azt arra a gépre - illetve videókártyára - végezzük, amellyel majd a monitort hásználni fogjuk. Ez digitális összeköttetésnél természetesen nincs így, referenciák vannak, melyhez minden videókártyagyártónak tartania kell magát, függetlenül attól, hogy ez a zöldek vagy pirosak táborába tartozik.

Mi ennek megfelelően már a kezdetek óta professzionális videókártyával felvértezett számítógéppel kalibráltuk a monitorokat, elsődlegesen DisplayPort-ra (kérésre DVI-ra vagy HDMI-re), a legpontosabb eredmény elérése érdekében. Ilyen volt a korábbi Matrox videókártyánk, s most egy ATI Fire Pro professzionális VGA-val kalibrálunk, mely támogatja a natív 10 bit/szín kép küldését, s így még precízebb munkafolyamatot garantál.

Mindettől függetlenül rendre jöttek olyan vásárlók, melyek ragaszkodtak a saját VGA-ra való kalibráláshoz, olykor komoly távolságot utaztak számítógépükkel, hogy elvégezhessük ezt a munkafolyamatot. Ezt természetesen szívesen tettük, s ha valakí szeretné, akkor a jövőben is készségesen elvégezzük, azonban az általunk lefuttatott kísérlet eredményeit látva úgy tűnik, hogy mindenkinek az élete egyszerűbb lehet a jövőben.

A kísérlet és körülményei

A tesztünk a következőképpen zajlott:

  • Vettünk egy, a mai IPS monitorok közül legbiztosabb minőséget hozó vadonat új IPS monitort - a Dell U2412M személyében - , melyet a laborunkban felállítottunk tesztalanyként.
  • Vettünk egy kiváló kolorimétert (x-rite i1 Display Pro), melyet a képernyő közepén egy fix ponton rögzítettünk, végig a teszt ideje alatt.
  • Vettünk 3+1 videókártyát a teszteléshez: ATI Fire Pro V5700, PowerColor HD7750 2GB Eyefinity 4 LP Edition, ASUS GeForce GT640 + a tesztgép Intel alaplapi gyorsítója.

 

(ATI Fire Pro V5700, Powercolor HD7750, ASUS GT640)

 

Ezután kezdetét vehette a teszt!

A koncepció a következő volt:

A gép elindítása után, 15 perc várakozási időt követően bekalibráltuk szerviz menüből az U2412M-met, az általunk a kalibrációk elvégézéséhez használt ATI Fire Pro videókártyával.
A kalibrációs reportot (referenciának) és a profilt elmentettük, s a VGA-k cseréjét követően, a megfelelő driver feltelepítése után betöltöttük a Fire Pro által készített profilt a Windows-ban (Windows 7 Ultimate 64 bit OS) alapértelmezettként, majd a basICColor 5 szoftverrel készíttettünk egy validációs jelentést a profilról.
Így arról kaptunk képet, hogy a Fire Pro által készített profil más videókártya LUT-jába betöltve is ugyanazt az eredményt adja, vagy attól szignifikánsan és szemmel észrevehetően eltérőt.

Végig digitális kapcsolat volt a videókártyák és a monitor között, DisplayPort kábellel kapcsolódott az ATI Fire Pro, Powercolor HD7750, Intel alaplapi videókártya a monitor DisplayPort bemenetére, míg DVI-D kábellel az ASUS GT640 az U2412M DVI aljzatába.

Lássuk mit tapasztaltunk!

A cikk még nem ért véget, kérlek lapozz!

Mérések, eredmények

ATI Fire Pro V5700

A kalibráció a szokásos menetben zajlott, rutinból kiválóra kalibrálhatók ezzel a kártyával az ilyen szintű IPS-monitorok, most sem történt ez másképp, nagyszerű eredményt kaptunk a kalibrálás után:

 

(VGA: ATI Fire Pro V5700, Monitor: Dell U2412M, Kalibrátor: i1 Display Pro
Színprofil: DELL U2412M Fire Pro Final.icm)

 

dE avg.: 0.23 - Kiváló érték, gyakorlatilag 0.5 alatt már tökéletesre kalibráltnak tekinthető egy monitor, a 0.2 alatti értékek pedig rendkívülinek számítanak!
dE max.: 0.89 - Ez is nagyszerű. Itt ha 2.0 alatt marad a maximális színeltérés és 1.5 alatt a szürkeskála max dE-je, akkor már maradéktalanul elégedettek lehetünk a kalibrációval.
A fehérpont gyakorlatilag tökéletes lett, a fénysűrűség az ilyenkor használatos 120 cd/m2, s a kontraszt ~840:1, amely IPS-eknél jó értéknek számít.
Egy összességében nagyszerű eredményt kaptunk tehát.

Intel alaplapi grafikus gyorsító

Ezután eltávolítottuk a Fire Pro kártyát, s a DisplayPort kábelt átdugtuk az alaplapi kimenetbe. A Windowsban beállítottuk az imént készített ICM-profilt alapértelmezettnek, majd a basICColorral elkészítettük a profil validációját, amely a következő jelentést tárta elénk:

 

(VGA: Intel alaplapi videókártya, Monitor: Dell U2412M, Kalibrátor: i1 Display Pro
Színprofil: DELL U2412M Fire Pro Final.icm )

 

dE avg.: 0.28 - Az eltérés a mérőeszköz hibahatárán belül esik, gyakorlatilag az előzővel ekvivalens pontosságú a kalibrációs eredmény.
dE max: 1.07 - Némileg nőtt mind a szürke skála, mind a színek max dE-je, azonban itt is hibahatáron belüli pontatlanságról van szó.
A fehéregyensúly és kontraszt gyakorlatilag az eredetivel identikus maradt, itt nincs semmi változás.

Következett a HD7750-es videókártya, az ATI műhelyéből.

Powercolor HD 7750

A Catalyst Control Center feltelepítése után már állítottuk is be a Fire Pro profilját alapértelmezettnek és jött a validáció. Íme:

 

(VGA: Powercolor HD7750, Monitor: Dell U2412M, Kalibrátor: i1 Display Pro
Színprofil: DELL U2412M Fire Pro Final.icm )

 

dE avg.: 0.23 - Az eredetivel megegyező értéket mutatott a jelentés.
dE max.: 1.11 (chromatic: 0.73) - Itt is a hibahatáron belül maradtunk, a színek maximális eltérésére az eredetinél valamivel kisebbet, a szürke skála maximális eltérésére valamivel nagyobbat mért a Display Pro, amely a mérőműszer szórásának megfelelő kereteken belül maradt, összességében a végeredmény változatlan.
A fehéregyensúly rendben, kontraszt maradt 840:1 körül, hibátlan munkát végez az ICM-profilunk az ATI VGA LUT-jában is. Nem meglepő módon.

Végül következett egy nVidia GeForce kártya, az ASUS GT640.

ASUS GeForce GT 640

Catalyst le, nVidia driver fel és már indul is a basICColor 5 és a validációs mérés. Különbség az eddigiekkel szemben az, hogy itt nem DisplayPorttal, hanem hagyományos - de szintén digitális kapcsolatot biztosító - DVI kábellel volt összekötve a VGA és a monitor, hogy azt a kételyt is elhárítsuk, hogy vajon más kábel változtat-e az általunk általában DisplayPortra kalibrált monitorok eredményén.
Az eredmény pedig összecseng az eddigiekkel, lássuk:

 

(VGA: ASUS GT640, Monitor: Dell U2412M, Kalibrátor: i1 Display Pro
Színprofil: DELL U2412M Fire Pro Final.icm )

 

dE avg.: 0.25 - Szintén elhanyagolható a differencia, gyakorlatilag az első kalbrálással megegyező.
dE max.: 1.02 - Az eredeti 0.89-hez képest a műszer szórásán belül van az eredmény, ahogy az eddigieknél mindig.
Fehéregyensúly, kontraszt szintén hasonló, nincs említésreméltő eltérés.

Természetesen szemmel, basICColor tesztképeket használva sem vettünk észre különbséget a különböző VGA-k között az eredeti profillal, így gyakorlatilag kijelenthető, hogy digitális kapcsolat esetén egy kijelző kalibrálása VGA-független!
Nyilván most tetszőlegesen csak egy-egy mai ATI és nVidia kártyát választottunk és teszteltünk le, azonban mivel a színkezelés az egy meghatározott algoritmus szerint kell, hogy történjen, így ebben magától érthetődően nem lehet különbség sem gyártó, sem széria, sem típusok között.
Minden mai kártya ugyanúgy kezeli a színprofilokat, így csak a készített színprofil minősége (üzletünkben professzionális Fire Pro VGA által) és a monitorban végzett korrekciók precizitása (nálunk mindig szerviz menüből, 256 lépcsős beállítással) határozza meg a kalibrációk objektív pontosságát!

Tehát azt kaptuk, amit vártunk. Azonban, hogy valóban szemléltessük azt, hogy a fenti különbségek mindössze a mérőeszköz szórásának az eredménye, a fenti validáció után elvégeztünk egy kalibrációt diszkréten az ASUS GT640-re, mely miután végigfutott, a következő eredményt adta:

 

(VGA: ASUS GT640, Monitor: Dell U2412M, Kalibrátor: i1 Display Pro
Színprofil: DELL U2412M ASUS GT640.icm )

 

dE avg.: 0.25 - Azaz megegyezik az eredetileg még Fire Pro által készített színprofil betöltése után kapott értékkel.
dE max.: 0.78 - Itt mind a szürkeskála, mind a színek max dE-je valamelyest csökkent, de a különbségek az avg dE-t látva kiegyenlítették egymást, így gyakorlatilag jelentéktelenek.
Fehéregyensúly tökéletes, kontraszt 830:1, minden változatlan és hibátlan kalibrációt feltételez.

A konklúzió tehát változatlan, nincs különbség a gyártók és a típusok között, mindegyik ugyanúgy kezeli a profilokat, így alaptalan és felesleges a "VGA-ra kalibrálás" teória. Professzionális videókártyával, professzionális eszközzel készített jó minőségű kalibrálás és profil mindenhol ugyanúgy megfelelően korrigálja majd a megjelenítőt videókártya gyártótól, szériától és típustól függetlenül!

Köszönjük, hogy elolvastad a tesztünket, reméljük ismét sikerült kicsit szélesíteni az érdeklődők látóterén, s ha valakiben kérdés merülne fel a témával kapcsolatban az ne habozzon megírni alul kommentben, vagy nekünk a céges e-mail címünkre!