Kipróbáltuk az LG 34UM95-P 4K monitorát - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Kipróbáltuk az LG 34UM95-P 4K monitorát

Viszonylag régóta várjuk az LG 34"-os ultrawide 4K felbontású monitorát. Szerencsére ma meg is érkezett, így megírnánk róla első benyomásainkat.

Ahogyan már a Dell 4K monitor tesztben is említettük, egyértelműen ez a jövő. A 4K felbontás elképesztően szép, eddig hasonló pixelsűrűséget csak mobiltelefonjaink kijelzőjén láthattunk.

Ugyanez igaz az LG 4K monitorára is, végre azt mondhatjuk, hogy az LG tud igen jó monitort is építeni ha akar. Az összeszerelési minőségre nem lehet panasz, az anyaghasználat is jó, habár biztosan lesz olyan, akinek nem fog tetszeni, de megjegyeznénk, hogy szerintünk ez a monitor messze a leginkább prémium hatást keltő monitor az LG kínálatában.

A monitor talpa átlátszó plexiből van, és gyakorlatilag csak a panel dőlésszögét tudjuk állítani, így aki ennél nagyobb szabadságra vágyik, annak vennie kell egy talpat, vagy kart a monitorhoz. Ezt szabvány 10x10-es VESA felfogatóval tehetjük meg, aminek a helye megtalálható a monitor hátulján.

 

 

A panel 21:9 képarányú, natív 3440x1440-es felbontásra képes, kicsit talán túl széles, de kellő távolságban ülve jól átlátható a teljes felület, és a 34"-os méret miatt a betűk még alapértelmezett méretben sem kicsik. Munkára igazán jó választás lehet, egyrészt rengeteg dolog elfér, másrészt pedig a monitor támogatja a kettős nézetet, így akár egyszerre két bemenetről is meg tudjuk hajtani, miközben a két kép kényelmesen elfér egymás mellett. A natív felbontás előcsalásához semmilyen bűvészkedésre nem volt szükség, egyszerűen csak egy DP 1.2-re, összekötjük a megfelelő kábellel (miniDP-DP vagy DP-DP), és azonnal működik is a 4K felbontás. A teszt alatt semmilyen anomáliát nem észleltünk, a készülék végig tökéletesen működött.

A panel igazi minőségi darab, homogén, csak nagyon minimális egyenetlenségeket vettünk észre, pedig ez egy ekkora méretű panelnél nem mindennapi dolog. A színek jók, habár a gyári kalibrált állapot kb. 300K-nel eltér a preset által felajánlott színhőmérsékletektől. Természetesen ezt kalibrálással pillanatok alatt a helyére lehet rakni, és meg kell hogy mondjuk a monitor igen jól kalibrálható. Végre a menü is úgy épül fel, hogy gyorsan és könnyedén be lehessen állítani az RGB gaint, és a jobb oldalon nyílik meg, így a középre helyezett kalibrátor alá sem takar be.

 

Bemenetekkel is eléggé jól el vagyunk látva, egy DispalyPort mellett helyet kapott két Thunderbolt csatlakozó is (miniDP), két HDMI, három darab USB, és egy jack kimenet a hangszórónak, ha innen szeretnénk kivezetni a hangot.

A háttérvilágítás a 0-100 fényerő tartományban PWM mentes, ami igen jó hír az erre érzékenyeknek. A panel bevonata matt és nagyon lágynak mondanánk, a Dell új monitorainál megsimert bevonatot használja, ami nem is csoda, hiszen azokban is LG panel van.

Természetesen a készülék input lagját is megmértük, hátha valaki játékra szeretné használni, ami igen jónak adódott, az átlagos lag 25 ms, így azt mondhatjuk a monitor játékra is megfelelő.

A technikai paraméterek felsotrolásától eltekintenénk, ezt a termék adatlapján bármikor megtekinthető.

Nézzük hogy sikerült a kalibrálás:

 

 

Az átlag dE 0,12 lett ami messze a professzionális kategóriába tartozik, gyakorlatilag alig figyelhetőek meg eltérések a referenciához képest. A fekete szint 120 cd/m2 fénysűrűség mellett 0,15 cd/m2, ami átlagosnak mondható. A kontraszt közel 800:1 értekű lett, ami jó érték, de nem kiemelkedő. Egyes jelenleg kapható IPS paneles monitoroknál 1000:1 fölötti kontrasztot is mértünk már, habár ez nem igazán jellemző.

A monitor sRGB színterű, lássuk hogyan birkózott meg a színtér fedéssel az LG.

 

 

Szép 99-100% sRGB fedést láthatunk, ami remek hír. Az LG kitett magáért, mind a panel, mind a monitor remekül sikerült.

Úgy tűnik, hogy ha az LG akar, bármikor ki tud hozni egy igazán remek monitort, reméljük a jövőben még több ilyen minőségi monitorral találkozunk majd.