ASUS PB278Q és PA279Q - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

ASUS PB278Q és PA279Q

Megismerkedés a monitorokkal

Az ASUS nemrégiben kihozta a PB278Q utódját a PB278QR monitort, és a PA279Q pedig végre igen jó áron vásárolható meg üzletünkben. A PB278QR monitorról nemsokára tesztet is olvashattok, addig viszont érdemes lehet az előd tesztjét átböngészni, és természetesen a PA279Q monitor tesztje is megtalálható itt.

Bevezetés

Soron következő monitortesztünkben az ASUS két nagyágyúját vesszük górcső alá, melyek azonnal komoly konkurenciával találják szembe magukat kategóriájukban. Így mindenképpen nyújtania kell némi pluszt az ASUS-nak, hogy megnyerje a vásárlók szívét.

Így most arra próbálunk fényt deríteni, hogy meg van-e ezen monitorokban az a bizonyos szükséges plusz!

 

 

Tulajdonságok

esztalanyaink az ASUS monitorkínálatának "Professional" vonulatát erősítik, prémium panelre építve, így joggal várhatjuk, hogy ennek megfelelően a gyártó tudásának maximumát tükrözi majd e két megjelenítő, s valóban megfelelnek majd professzionális felhasználásra is. Legkritikusabban természetesen a ProArt monitorcsalád csúcsával, a PA279Q típusú monitorral kell eljárnunk, amely igen figyelemreméltó specifikációkat hirdet magáról, de nem mindig tükrözik a számok a valóságot.

Lássuk akkor először a számokat, majd utána jöjjön a valóság!

 

 

PB278Q:

Méret: 27" (68.47 cm), 16:9-es képarány
Felbontás: 2560 x 1440 60 Hz-en (WQHD)
Képponttávolság: 0.233 mm
Paneltípus: Samsung PLS (Plane-to-Line Switching)
Háttérvilágítás típusa: W-LED
Maximális fényerő: 300 cd/m2
Betekintési szög: 178°/178°
Kontraszt: 1000:1 (statikus)
Válaszidő: 5 ms (gray to gray)
Színek: 16.77 millió, Standard Gamut, 100%-os sRGB lefedettség
Fogyasztás: ~27 W (kalibrálva)

 

 

Csatlakozók: DVI-D, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, D-Sub

Állítható magasságú állvány, döntés, forgatás, elfordítás, beépített kábelrendező

Beépített hangszóró (2x3W)

Különlegességek:

 • QuickFit Virtual Scale funkció a valós méretű tervezés elősegítésére, legyen szó fotófeldolgozásról vagy dokumentumok szerkesztéséről
 • Splendid™ Video Intelligence Technology a megfelelő color preset mód gyors kiválasztására

PA279Q:

Méret: 27" (68.47 cm), 16:9-es képarány
Felbontás: 2560 x 1440 60 Hz-en (WQHD)
Képponttávolság: 0.233 mm
Paneltípus: AH-IPS (Advanced High Performance In-Plane Switching)
Háttérvilágítás típusa: GB-LED
Maximális fényerő: 350 cd/m2
Betekintési szög: 178°/178°
Kontraszt: 1000:1 (statikus)
Válaszidő: 6 ms (gray to gray)
Színek: 1.07 milliárd, Wide Color Gamut - 120% (NTSC CIE 1976 szerint), 100% sRGB, 99% Adobe RGB lefedettség
Fogyasztás: ~35 W (kalibrálva)

 

 

Csatlakozók: DVI-D, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, D-Sub, 6 x USB 3.0

Állítható magasságú állvány, döntés, forgatás, elfordítás és beépített kábelrendező
Beépített hangszóró (2x3 W), 9 in 1 kártyaolvasó

Különlegességek:

 • Splendid™ Video Intelligence Technology
 • QuickFit Virtual Scale funkció
 • 6-axis color control
 • Gyári kalibráció < dE 2 eltéréssel
 • 120%-os széles színtér (NTSC CIE 1976 szerinte), mely az Adobe RGB színtér 99%-ának fedését lehetővé teszi
 • 14 bites LUT, 10 bites megjelenítés
 • Daisy chain lehetőség 4 monitor összekötésére DisplayPorttal
 • Panel homogenitás kiegyenlítés ~ Uniformity compensation
 • PIP (Picture-in-Picutre), PBP (Picture-by-Picture) módok

(Meg kell jegyezzük, hogy a nagy felbontás és a PA279Q képességei miatt erősen ajánlott a monitorok DisplayPorttal való csatlakoztatása számítógépünk grafikus kártyájához!)

Számos földi jóval kecsegtet tehát mindkét monitor, kezdjük az egyszerűbbel, jöjjön a PB278Q részletes bemutatása!

A cikk még nem ért véget, kérlek lapozz!

ASUS PB278Q

 

Külső

A monitor szögletes, egyszerű, letisztult dizájnt követ, amelyet szokás professzionálisnak is nevezni, s mindenképpen jó benyomást kelt a felhasználóban. Egyrészt azért, mert jó minőségű műanyagokat használ a gyártó, másrészt mert az előző UltraSharp széria kivonulása óta ebben az árszegmensben többnyire már csak lekerekített, visszafogottabb megjelenésű monitorokat láthatunk, így felüdülés egy az NEC és EIZO szögletességére hajazó modellel találkoznunk.

A panel vékony, könnyen mozgatható, forgatható pivot-módba, s a beépített kábelrendezőnek hála beüzemelés után a kábelek nem rontják el az összképet.

A Samsung PLS paneleire jellemző "light AG" (kevésbé szemcsés/agresszív matt bevonat) tükröződésmentes bevonatot kapott ez a modell is, amely kellemes átmenetet képez a durván matt és szemcsés, s a fényes, tükröződő külső bevonat között.

A külső kapcsán két kisebb negatívumot említhetünk meg: egyik a külső USB-portok hiánya, a másik pedig a monitor menürendszerét irányító gombok alsó pozícióba való helyezése. Ezt az LG szokta előszeretettel alkalmazni, s véleményünk szerint kevésbé kényelmes ezek használata, mint az előlapra helyezett gomboké. A teszt alatt jó párszor bosszúságot okozott, de azért pár nap alatt gond nélkül elsajátítható a használata.

 

 

A nagyjából 15 kg-os csomagban a monitoron túl a gyártó mellékel minden bemenetnek megfelelően kábelt (D-Sub, DVI, DisplayPort, HDMI), audió kábelt, tápkábelt és természetesen egy gyors használati útmutatót. Véleményem szerint ez mindenképpen említésre méltó. Manapság már örülünk, ha egy monitor minden bemenetéhez biztosítanak kábelt, mivel ezt nem minden konkurens modell mondhatja el magáról.

OSD menü, kalibráció és mérések

Az OSD menü nem tartogat váratlan meglepetéseket, a ProArt szériának megfelelő felépítésű, átlátható, logikus, a Dell UltraSharp menürendszerével nagy hasonlóságot mutat.

Így ha megbarátkoztunk a menüt irányító gombokkal, akkor már könnyűszerrel navigálhatunk a különböző presetek, színhőmérsékleti értékek és egyéb extra funkciók között, mint például a korábban említett QuickFit.

 

Így gyorsan neki is estünk a műszeres méréseknek, amelyek fényt derítenek a monitor tényleges teljesítményére.

 

 

A méréseinket egy X-Rite i1 Display Pro professzionális koloriméterrel és basICColor 5.2.0 szoftverrel hajtottuk végre. Mindkét monitort a szerviz menüből kalibráltuk, a lehető legpontosabb eredmények elérése céljából!

Mielőtt közlöm az eredményeinket, vegyük át még egyszer, hogy mivel is ülünk szemben: 27"-os WQHD monitor, valós 8 bites Samsung PLS panelre építve, standard színtérrel, W-LED háttérvilágítással.

Először megmértük a kijelző sRGB módját kalibrálatlanul:

 

(sRGB preset, kalibrálás előtt)

 

Nem voltunk lenyűgözve a gyári beállításoktól, s hogy őszinték legyünk magától az sRGB presettől sem, amely még kalibrálás után is a csak ezt az 550:1-es kontrasztot tudta nyújtani.

 

(sRGB preset, kalibrálás után)

 

Itt már a színek és a színhőmérséklet a helyére került, s a szemmel látható javulás ellenére a kontraszt zavaróan alacsony maradt. Így átváltottunk a User módba, amelyet kalibrálva a következőt kaptuk:

 

(User mód, kalibrálva)

 

Ebben a presetben már javult a kalibrált kontraszt, aminek örültünk és a színek is rendben voltak, de azért még megnéztük magunknak a Standard módot is, ezt természetesen szerviz menüből:

 

(Standard mód, szerviz menüből kalibrálva)

 

Ezzel a kalibrációval már maradéktalanul elégedettek lehettünk, s szubjektíve is javult a képminőség és a kontraszt, amely az eddigi PLS-panelektől látott legmagasabb, 850-900:1 közötti értéket adott. Ez a kontraszt fényerőtől függetlenül konstansnak bizonyult, míg a kijelző maximális fényerő beállítás mellett 286 cd/m2-es fénysűrűségre képes, amely alig marad el a specifikációban állítottól és már erős napsütésben is elegendő. S a minimális fénysűrűségnek 37cd/m2-t mértünk, amely már kellően alacsony egy matt sötét szobában használva is.

A W-LED-es monitorok térhódításával központi kérdés lett ezen monitorok sRGB színtérfedése. Mivel a kezdeti megoldások nem értek fel a korábbi CCFL-es társaikhoz, és csak jóval alacsonyabb értékeket tudtak produkálni, amely a mindennapos felhasználásra igen, de webdizájnra és DTP-re csak mérsékelten tették alkalmassá ezeket a kijelzőket.
Azonban a legfrissebb foszforkezelési technikáknak hála manapság a fejlettebb W-LED-ekkel szerelt monitorok (Dell U2713HM, EIZO EV2736WFS) már elérik a 96-98%-os sRGB fedést, sőt túl is nyúlnak itt-ott a referencián. Íme a PB278Q sRGB fedése:

 

(Fekete: sRGB referencia; Sárga: Monitor natív színtere)

 

A monitor jól fedi az sRGB-t, ha nem is 100%-osan, de 98%-os fedése megvan. Ezt látjuk a Dell és az EIZO konkurens modelljeinél is, mely jó tendenciát jelez és remélhetőleg az alsóbb kategóriákban is mihamarabb elszaporodnak az ilyen W-LED-ek.

Végül jöjjön a kijelző homogenitás mérésnek eredménye:

 

(Panel homogenitás 9 ponton mérve)

 

Mivel ez a modell nem rendelkezik digitális homogenitás kiegyenlítő rendszerrel, így bizonyos mértékű egyenetlenség felfedezhető volt a kijelzőt 9 ponton vizsgálva.
Kiemelkedőnek semmiképp nem nevezhetjük, de durva inhomogenitást sem lehet észrevenni, mindössze az alsó sarkok megvilágítása valamivel gyengébb, míg a felső harmad igen jól közelíti a 120 cd/m2-t. Természetesen ezek az értékek minden monitornál eltérő mértékben lehetnek jobbak, illetve rosszabbak a panel egyes területein.

A színhőmérsékletet vizsgálva kifejezetten jó homogenitást kaptunk a mért pontokon!

Összességében a monitor homogenitása véleményünk szerint bőven az elfogadható határon belül van.

A cikk még nem ért véget kérlek lapozz!

PB278Q betekintési szögek, PWM, válaszidő és input lag

Betekintési szögek:

Egy IPS/PLS panel fő előnye a kiváló betekintési szögek és színtartás a TN/VA alapú monitorokkal szemben, melyek ekkora méretben már szemből nézve is torzulásokat mutatnak a sarkok felé haladva. Itt ilyesmiről szó sincs:

(Forrás: tftcentral.co.uk)

 

Azt hiszem nem kell ezt a képet magyarázni, bármilyen irányból nézve gyakorlatilag tökéletes marad a megjelenített tartalom.

Ezután megvizsgáltuk a monitort fekete képernyő mellett, szemből, bevilágításokat, szivárgásokat kutatva. Illetve ilyenkor változtatva a betekintési szöget már az IPS-glow jelenségét figyeljük, amely jellemző minden IPS/PLS alalpú monitorra, s ez alól nem képz kivételt az ASUS kijelzője sem. Lássuk mit tapasztaltunk:

 

 

Durva statikus bevilágítástól és szivárgástól mentes a panel, főleg ha megfelelően leszabályozzuk a fényerejét a fényviszonyoknak megfelelően, egyebekben egy minimális csóvás bevilágítás bújik elő. A glow a szokásos fehér felfénylést mutatja, az átlagosnál nem nagyobb mértékben.

PWM

A monitor W-LED típusú háttérvilágítást alkalmaz, amelynek hála annyit fogyaszt kalibrálva, mint egy korábbi 22-23"-os CCFL-es IPS. Vékony és esztétikus a panel, s egyre több monitornál már az sRGB-t is a fent vázolt teljességgel fedik a W-LED háttérvilágítást használó panelek.

Azonban van, vagy legalábbis lehet egy a CCFL-es háttérvilágítást használó paneleknél nem ilyen drasztikusan jelentkező hátránya, mégpedig a PWM-es vezérlés. Lényegében itt arról van szó, hogy a különböző fénysűrűséget az elektronika a LED-ek sűrűbb vagy ritkább felvillanásával állítja elő. Mivel a LED-eknek igen alacsony a reakcióideje a CCFL-hez képest, így alacsonyabb fényerőértéknél már sokszor zavaró vibrálást érzékelhetünk, amely fejfájást, diszkomfort érzetet okozhat tartós használat során.

Ez a monitor is így oldja meg a fényerőszabályozást, amelyet ildomos megemlíteni, mivel bár nem mindenki egyformán érzékeny erre a jelenségre, de akik igen, azoknak tanácsos előbb kipróbálni egyet - vagy hasonló méretű PWM-es monitort - vásárlás előtt.

 

 

(PWM teszt eltérő fényerő értékek mellett: 100% - 50% - 0%; ~240Hz-es frekvencia)
(Forrás: tftcentral.co.uk)

Válaszidő és input lag

Ebben a kategóriában még bőven reális elvárás egy moniorral szemben, hogy a munka, tervezés mellett a mindennapokban és a játékok terén is megállja a helyét.

Két kritikus terület ezen a téren a válaszidő és a bemeneti késés.

A monitor természetesen overdrive használatával képes elérni az 5 ms-os névleges értéket a szürkéből szürkébe való váltások között, azonban ez nem reprezentálja egy adott panel vagy típus tényleges válaszidejét. Jó hír viszont, hogy az OSD menüben az Image almenü Trace Free pontjában szabályozhatjuk az alkalmazott pixelgyorsítás mérétékét 0-100 között:

 

(Forrás: tftcentral.co.uk.)

 

Jól látszik, hogy 40-es állásig szépen veszi le a szellemképet kiskocsinkról, azonban e fölött már "átcsap" a gyorsítás és megjelenik az overshoot, azaz inverz szellemkép, mely sokszor könnyebben szemet szúr, mint egy hagyományos utánhúzás.
Így ajánlott 40-es értéken használni a monitort, ahol pont optimálisnak tűnik a válaszidő, s az IPS-es társakhoz mérve is jól teljesít.
Mindenképp alkalmas mozgókép megjelenítésre is a kijelző.

A másik kardinális érték, amit vizsgálni kell az input lag, amely azt a késleltetést fejezi ki ms-ban, ami eltelik a grafikus kártya által kiküldött jel pillanata és annak monitoron való kirajzolásának momentuma között.

Ez jobbára arányosan nő a monitor elektronikának fejlettségével, de nem törvényszerű.

 
 (Kis tesztműhelyünkben sajnos nem állt rendelkezésünkre CRT-monitor, hogy ezt a mérést mi magunk végezzük, így a szakmailag hiteles és színvonalas tftcentral.co.uk oldal adataira hivatkozunk.)

 

A kijelző bemeneti késés 16.6 ms, amely 60 Hz-es képfrissítési gyakoriság mellett pont egy képkockányi késést jelent, mely jó értéknek számít, nagy galibát biztosan nem okoz majd a monitor egyetlen játékos életében sem.

PB278Q konklúzió

 

Mit mondhatunk tehát a monitorra? Kinek ajánlott?

Egyrészt ~160.000 Ft-os vételárával az ASUS most szokásától eltérően igen közel marad a közvetlen vetélytársakhoz és különbözik tőlük elég aspektusban, hogy felhívja magára a figyelmet.

Mik a pozitívumok?

- Professzionális, letisztult dizájn
- Jól sikerült Samsung PLS panel
- Jó kontraszt
- Jó sRGB fedettség
- User módban jó kalibrálhatóság
- Megfelelő tartományban szabályozható fényerő
- Kellemes tükröződésgátló bevonat
- Kiváló válaszidő
- Jó input lag
- Hasznos extrák (Trace Free, QuickFit)
- A dobozban minden kábel, amire szükségünk lehet

Mik a negatívumok?

- PWM-es háttérvilágítás szabályozás
- Beépített USB csatlakozók hiánya
- Kényelmetlenül elhelyezett vezérlőgombok
- sRGB mód alacsony kontrasztbeállítása, amelyen a kalibráció sem segít
- Közepes gyári színmegjelenítés
- Túl agresszív overdrive 40-es beállítás felett

Véleményünk szerint az összkép pozitív, jól megépített és megfelelően beállítva örömmel használható megjelenítő az ASUS PB278Q, jó volt együtt dolgozni vele, bátran ajánljuk megvételre természetesen opcionálisan pixelgaranciával és kalibrációval!

A cikk még nem ért véget, kérlek lapozz!

ASUS PA279Q

Külső

A PA279Q még azelőtt igyekszik felsőbbrendűségéről tájékoztatni minket, mielőtt fizikai kapcsolatba kerülnénk a kijelzővel. Ugyanis az ASUS nem a hagyományos barna kartondobozba csomagolja ProArt szériájának csúcsmonitorát, hanem egy - az NEC SpectraView monitoroknál is alkalmazott - matt fekete kartondobozba, melyre már-már
művészi ízlésességgel rányomtatták a kijelzőt és annak főbb erényeit, hogy tisztában legyünk mivel is állunk szemben. (Az IPS-t "Image Perfecting Screens"-nek keresztelve, melyen jót mosolyogtunk. Meglehetősen találó, meg kell hagyni.)

 

 Kinyitva a dobozt, megtaláljuk benne a bő 10 kilós monitort és a tartozékokat:

 

 

- Monitor árnyékoló hood
- Kábelek: táp, audió, USB 3, DVI, DisplayPort, HDMI, Mini-DisplayPort-to-Displayport
- Használati útmutató, garanciakártya, CD a gyári ICC-profillal és PDF-es segédlettel, illetve egy kalibrációs tanúsítványa a monitor sRGB és Adobe RGB módjának finomhangolásáról

Minden a prémium minőséget sugározza, természetesen maga a monitor is. Jó minőségű műanyagok, komoly megjelenés és dizájn, ízléses krómozott ASUS emblémával (hátoldalon ezüst hatású), igényes nyomtatott feliratokkal, előlapra helyezett gombokkal és egy a szériára jellemző diszkrét piros vonallal az alsó él mentén. A monitor bal oldalán pedig megtalálhatjuk a 3 db USB 3 portot és a kártyaolvasót, s nem mindennapi dolog a monitor hood megléte sem a dobozban. A tükröződésgátló bevonat tekintetében ez a típus is az AH-IPS-ekre jellemző módon a kevésbé szemcsés, úgynevezett light AG, vagy semi-glossy bevonatot alkalmazza.

Két dolgot emelnénk ki mielőtt továbbmegyünk és elmerülünk a kijelzőben: az egyik a legfelső joystick-szerű navigáló gomb, melyet mi nagyon kedveltünk, nagyban megkönnyíti a navigálást a PB278Q-hoz hasonló menüben. A másik a 20 mm-es káva belső élén végigfutó colostok, mely már az első PA-s ASUS monitor óta az ASUS védjegyévé vált.

A külső vizsgálat után már bontottuk is ki a DisplayPort kábelt (mindenképpen ezzel tanácsos használni a megjelenítőt), hogy mihamarabb megtapasztaljuk mit nyújt egy csúcs-ASUS, monitorban. Ez következik most!

OSD menü, kalibráció, mérések

Gyakorlatilag identikus az OSD menü felépítése a PA279Q-nak, így már jártas kézzel navigáltunk a funkciók között. Amikből viszont itt jóval több van.

 

 

Itt találunk mindjárt két User módot, melyet egyedileg állíthatunk, illetve a kijelző képes emulálni az sRGB és Adobe RGB színteret. Továbbá elérhető és bekapcsolható a homogenitás kiegyenlítő elektronika is, PIP és PBP funkciók, s a felső két gomb (1-es, illetve 2-es megjelöléssel) funkcióját saját magunk programozhatjuk. Így saját magunk állíthatjuk be, hogy mit szeretnénk egy gombnyomásra előhívni. Mely nagyon hasznos, mivel sokan panaszkodtak már nálunk egyéb modelleknél, hogy körülményes és relatíve hosszadalmas a monitor különböző bemenetei közötti, vagy akár a presetek közötti váltás.
Itt akár mindkettőt kirakhatjuk egy-egy dedikált gombnak hála!

Nos ideje volt továbblépnünk, hogy kiderítsük mire képes egy 27"-es wide gamutos kijelző, 14 bites LUT-tal és sok-sok extrával. Íme:

(Méréseinket ez úttal is az X-Rite i1 Display Pro koloriméterével és basICColor 5 szoftver használatával hajtottuk végre.)

Először a Standard móddal kezdtünk kikapcsolt Uniformity mellett, szerviz menüből:

 

(Standard mód, szerviz menüből kalibrálva - Uniformity OFF)

 

Maradéktalanul elégedettek voltunk a kapott eredménnyel. Tökéletes színek, 1000-res kontraszt, szinte le akartak mászni a bemutató képeink a monitor képernyőjéről.

A kontrasztot jól tartotta a kijelző a minimális fényerő érték melletti 94 cd/m2-es fénysűrűségtől egészen a maximális 350 cd/m2- esig. Utóbbi pont hozza a specifikációban leírt értéket, előbbi pedig kissé erős teljesen sötét szobában használva. Azonban egy egyszerű háttérfényt adó fényforrással már nem bántó ezen az értéken sem a monitor képe, illetve akinek az, az a 80-as alap kontrasztbeállításból még bőven tud levenni, természetesen ilyenkor a fényerő csökkenését a kontraszt csökkenésével érjük el.

Standard a módban a monitor natív színtere:

 

(Fekete: sRGB referencia; Sárga: Monitor natív színtere)

 

Jól látható, hogy a GB-LED széles színtere mennyivel túlnyúlik az sRGB referencia téglavörösén és sárgászöldjén, amely látványos laikus szem számára is, viszont gyakorlati haszna professzionális felhasználásnál van igazán, főleg ahol szükséges az ISO coated v2 színtér teljes fedése. Mindennapi használat során inkább problémának bizonyul a túlszaturált színezet, mint hasznos tulajdonságnak.

Ezután bekalibráltuk az sRGB és Adobe RGB módokat, amelyekben a monitor a natív gamutjánál kisebb színteret jelenít meg, így ahol nem szükséges a wide gamut, ott nem lesz minden túlszaturált, s ha valaki Adobe RGB-s anyagokkal dolgozik, azokat is nagy pontossággal tudja leképezni a kijelző. (A félreértések elkerülések végett szükségesnek érezzük megjegyezni, hogy megfelelő colormanagement mellett nincs szükség az emulációra!)

Jöjjenek a reportok és gamutábrák:

 

(sRGB mód, szerviz menüből kalibrálva)

 

(Fekete: sRGB referencia; Sárga: Monitor által emulált színtér sRGB módban)

 

Valamelyest esett a kontraszt, ami elő szokott ilyen monitoroknál fordulni az sRGB emulálásakor, de ezt leszámítva nagyon is jó eredményt kaptunk. A színteret pedig ritkán látott pontossággal szűkíti az sRGB referenciához, nagyon sok standard gamutos kijelző nem ad ilyen pontos színteret, mint amit ez az ASUS produkál nekünk. Figyelemre méltó!

 

(Adobe RGB mód, szerviz menüből kalibrálva)

 

(Fekete: Adobe RGB referencia; Fehér: sRGB referencia; Sárga: Monitor színtere Adobe RGB módban)

 

Hasonlóan jó eredmények, hasonlóan pontos színtérképzéssel, elégedettek lehetünk!

Végül következett a homogenitás, melyet megmértünk a Standard mód bekalibrálása után kikapcsolt kompenzációs elektronika mellett, s bekapcsolva, a Standard módot újrakalibrálva is.

 

(Panel homogenitás 9 ponton mérve - Uniformity OFF)

 

A fényerő eloszlása valamelyest jobb volt a PB278Q-nél látottaknál, mindössze a jobb felső sarokban volt számottevően gyengébb a megvilágítás erőssége. Színhőmérséklet tekintetében a felső harmad kissé hidegebb volt, ami szemmel már kiszúrható, de itt is elfogadható volt a monitor teljesítménye.

A "Uniformity Compensation" funkciót bekapcsolva és így bekalibrálva a kijelzőt a következőt tapasztaltuk:

 

(Standard mód, szerviz menüből kalibrálva - Uniformity ON)

 

(Panel homogenitás 9 ponton mérve - Uniformity ON)

 

Kifogástalanul működött ez a funkció, gyakorlatilag teljesen homogén megvilágításúvá varázsolta a megjelenítő képét, azonban furcsa módon a színhőmérsékleti differenciák megmaradtak.

A kalibrálás eredményén a homogenitás kompenzációt a kontraszt csökkenése nyomán érhetjük tetten. A szűk 1000-res kontraszt 770:1-es értékre csökkent. Ez nem lepett meg minket, általában minden mai profi monitorba épített rendszer ezzel a mellékhatással működik, azonban az NEC ColorComp nevű megoldásán 5 fokozatban állítható a kiegyenlítő elektronika működése, így mindenki megtalálhatja a számára még elfogadható kontrasztcsökkenést az adott homogenitás javulás mellett.
Hiányoltuk ezt az ASUS megoldásából, mindenesetre ha az abszolút homogén megvilágítás a cél, akkor azt ezzel a megoldással is megkapjuk az ASUS monitorától.

Ezt a részt összegezve el kell mondjuk, hogy nagyon elégedettek voltunk a monitor teljesítményével! Hozta azt, amit büszkén hirdet, nem okozott csalódást, s mindössze egy-két helyen tudunk csak belekötni, de csak ha nagyon akarunk.

PA279Q betekintési szögek, PWM, válaszidő és input lag

A PA279Q szerényebb képességű társával megegyezően jó betekintési szögekkel bír, IPS/PLS panelhoz méltóan jól tartja a színeket, persze ezen nem lepődtünk meg.

 

(Forrás: prad.de)

 

Ezt követte a fekete képernyőn való vizsgálódás alacsony és magas fényerő értékek mellett, a bevilágítások, szivárgások felderítésére:

 

(Forrás: prad.de)

 

A PB278Q-hoz hasonló képet tapasztaltunk, magas fényerő értéknél sarki csóvás bevilágítást, közepesnél nem nagyobb mértékben, s ezen felerősödő glow hatást.
Azonban megfelelő, a külső fényviszonyokhoz alkalmazkodó fényerőállítás mellett kifejezetten diszkrétek ezek a jelenségek és háttérbe szoríthatók.

Végül következett az IPS-glow vizsgálata:

 

Itt már színes, sárgás-zöldes felfénylést produkál a kijelző. Semmiképp sem kellemes mellékhatás ez, létező jelenség minden IPS-nél, ki-ki maga mérlegelje, hogy ez a mindennapokban mennyire zavarja majd.
Véleményünk szerint megfelelően pozícionált és a fényerejét dinamikusan szabályozott monitornál viszonylag ritkán adódik olyan felhasználás és körülmény, ahol ez durván megjelenik és zavarja a felhasználót.

PWM

Jó hír, hogy a PB278Q-val ellentétben ebben a monitorban lévő GB-LED-ek nem PWM-esek - pontosabban azok, de 12 kHz-es frekvenciával, amely gyakorlatilag folyamatos megvilágításnak hat - így az erre érzékenyeknek nem kell aggódniuk ennél a monitornál.

Válaszidő és input lag

Mivel itt nincs Trace Free opció az OSD-ben, így nem tudjuk ennél a modellnél álíltani az overdrive agresszivitását, azonban így is jól teljesít a monitor, annak ellenére, hogy úgy gondoljuk nem ez lesz a kijelző fő profilja.

(Az erre a részre vonatkozó adatok a prad.de tesztoldal méréseiből származnak.)

A szürke váltások ideje 6.7 ms, ami félelmetesen közel van a gyári értékhez és a panel átlagos gyorsasága 10.1 ms, ami kiemelkedően alacsony, paneltípustól függetlenül!

 

PA279Q konklúzió

 

Be kell valljuk, hogy kissé szkeptikusak voltunk az ASUS nagyágyújával szemben, hogy nehogy abba a hibába essen, ahol a gyártó összerak egy erős közepes monitort, színes csomagba csomagolva és reméli, hogy a márka jó neve majd meggyőzi a vásárlókat a minőségéről.

Szerencsére nem ez történt.

Jelenlegi 199900,- forintos árával gyakorlatilag a legjobb választás ebben a szegmensben. A Dell U2713H gyakorlatilag uganennyiért ugyanezt a tudást adja, mégis talán hajszállal az ASUS fele billen a mérleg.

Természetesen EIZO, vagy NEC monitorok között találhatunk komolyabb monitort is, de árban ezek jóval drágábbak.

Lássuk:

Mik a pozitívumok?

+ Meggyőző megjelenés és külső dizájn
+ Kiváló képminőség Standard módban
+ Nagyszerű kontraszt
+ Precíz sRGB és Adobe RGB színtér emuláció
+ Jól működő homogenitás kiegyenlítés
+ PWM-mentes háttérvilágítás szabályozás
+ Kiemelkedően jó pixelválaszidő
+ Nagyon jól használható joystick
+ Két egyedileg programozható kezelőgomb
+ Monitor hood a dobozban
+ 3 db USB 3-as port, 9 in 1 kártyaolvasó a kávába integrálva

Mik a negatívumok?

Homogenitás kiegyenlítő funkció nem szabályozható, nagy kontrasztvesztés
- Kissé magas minimum fényerő
- Színes IPS-glow
- Közepes(en jó) input lag
- Hardveres kalibráció hiánya

Elég azt hiszem ránézni az arányokra, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá váljon milyen jó monitort rakott össze az ASUS a PA279Q személyében.
Mi is nagyon megkedveltük, nehéz szívvel csomagoltuk vissza a tesztelés letelte után.

Kiváló monitor.

Természetesen rendelhető pixelgaranciával és kalibrációval (igény esetén természetesen beállítjuk az sRGB és Adobe RGB módokat is)!

Végszó

Mindenek előtt meg szeretnénk köszönni, hogy végigolvastad tesztünket, reméljük, hogy értékes információkkal gazdagodtál és közelebb kerültél egy a cikkben részletezett, vagy hozzájuk hasonló prémium paneles monitor megvásárlásához.

Ezen túl különös köszönet illeti az ASUS Hungary kft-t, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta tesztünk alanyait.

Végül mindenkit csak ösztönözni tudunk arra, hogy látogassanak el hozzánk, nézzék meg személyesen az ASUS monitorait, vagy saját kiszemeltjüket.