ASUS PB278QR áttekintés - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

ASUS PB278QR áttekintés

Az ASUS PB278QR a PB278Q monitor frissített verziója, így azt gondolhatnánk, hogy sok újdonságra nem érdemes számítani, mivel egyedül a panelt cserélte le a gyártó (pár apró változtatás tötént még). Persze mivel a panel gyakorlatilag a monitor legfontosabb része, így igen nagy változások is történhettek az elődhöz képest.

  

 

A specifikációkat itt olvashatjátok, és mivel a monitor designja, és csatlakozói nem változtak, így az előd tesztjében ezeket át lehet böngészni.

Bekapcsolás után a monitor képe rögtön megtetszett, kellemes, kontrasztos, és szemre a homogenitásra sem lehet panasz. Természetesen gyakorlatilag mindent megmértünk a monitoron amire lehetőségünk volt.

Az első és legfontosabb, hogy a monitor PWM mentes háttérvilágítást használ a 0-100 fényerő tartományban, így az erre érzékenyeknek is tökéletes lehet a monitor.

A panelről sajnos nem lehet tudni, hogy pontosan ki gyártja, de a gyártó oldalán IPS-t ír, és a látottak is ezt, vagy IPS variáns panel használatát támasztják alá.

Első, és legegyszerűbb teszt a betekintési szögek vizsgálata, egy gyengébb panel gyorsan elvérzik ezen a teszten, és a legjobb VA panelek is eléggé sárgásodnak oldalról nézve.

 

 

(ASUS PB278QR betekintési szögek)

 

Azt kell hogy mondjam a betekintési szögekre nem lehet panasz, és ebből már 100% hogy nem xVA panellel van dolgunk. Persze erre még a kontraszt mérése is jó teszt mivel az IPS panelek kalibrált kontrasztja 800:1 körül szokott alakulni a VA panelek pedig akár 4000:1 kontrasztot is tudhatnak.

Következő mérésünk a homogenitás volt, természetesen megmértük a színhőmérséklet alakulását, és a fénysűrűséget is a panelen.

 

(ASUS PB278QR fehéregyensúly)

 

A legnagyobb eltérés a fehéregyensúlyban 194K volt, ami kicsit kevesebb mint 3%, ennél kisebb eltéréseket eddig csak olyan monitorokon mértünk, amik digitális homogenitás kiegyenlítéssel rendelkeztek, tehát ez egy igen jó érték.

(ASUS PB278QR fénysűrűség)

 

Itt már nagyobb, a jobb sarokban 12cd/m2 eltérést láthatunk, de szerencsére szabad szemmel nem észrevehető.

Az elődhöz képest mindkét értékben jelentősen javult a monitor, persze valószínüleg ez volt a cél.

Természetesen a monitoron a kalibrálást is elvégeztük (prémium kalibrálást). Szerencsére sikerült belépnünk a szerviz menübe a még pontosabb kalibrálás érdekében. A szerviz menü legfontosabb előnye, hogy a monitorban ezt a beállítást nem lehet elállítani, vagy resetelni véletlenül, és minden bemenetre érvényes. Másik fontos funkció, hogy a monitorban az Overdrive szerviz menüből kikapcsolható, így ha valaki a későbbikeben szeretné ezt megtenni, annak szívesen segítünk. Lássuk hát az eredményeket:

 

(ASUS PB278QR Prémium kalibrálva)

 

Az eredmények magukért beszélnek. A dE 0,11-nek adódott (nagyon jó érték), és a reporton is látszik, hogy semelyik színnél sincs kiugrás, ez egy igen komoly panel jelenlétét feltételezi. A majd 800:1 kontrasztot már korábban említettem, most már teljesen biztos, hogy valamilyen IPS panellal van dolgunk.

Már csak egy dolgot vizsgáltunk, ez pedig a színtér fedés. A gyártó 100% sRGB fedést igér, lássuk, hogy sikerült-e.

 

(színes vonal: ASUS PB278QR színtér, szaggatott: sRGB)

 

És bizony meg is van az a 100% sRGB fedés, tehát a gyártó teljesen valósan állította ezt.

Még egy utolsó mérést végeztünk el ez pedig az input lag mérése volt, saját mérőeszközünkkel, amiről nem régen adtunk hírt. Az átlagos input lag 10ms, a maximális pedig 17ms volt, ami kiváló eredmény, hasonló értéket csak komoly gamer monitorok szoktak tudni. Tehát akár komolyabb játékra is ajánlott a monitor.

Végezetül azt kell hogy mondjuk, hogy minden téren sikerült túlszárnyalni az elődöt, és a jelenlegi árán különösen ajánlott értékelést kap a monitor, mivel a konkurens Dell U2713HM-nél olcsóbban lehet megvásárolni.