Dell U2415 a keskeny kávás szépség - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Dell U2415 a keskeny kávás szépség

Nemrég felröppentek a hírek a Dell legújabb 16:10 képarányú monitoráról a Dell U2415 monitorról. A hírek arról szóltak, hogy az U2414H monitorhoz hasonlóan ez a monitor is a keskeny kávás designt kapja meg.

 

Nos, a hír igaz, a monitor teljesen ugyanúgy néz ki mint a Dell U2414H (tesztért katt ide), csak épp 16:10-es képaránnyal (1920X1200 felbontással). Azt kell hogy mondjuk egészen elképesztően néz ki, használat közben továbbra is az az érzése az embernek, hogy nincs a monitornak kávája. Egészen különleges érzés, és az új design-nak köszönhetően úgy tűnik, mintha a monitor 5:4-es képaránnyal rendelkezne. Ez elég furán hangozhat, de ha valaki kipróbálja a monitort, rögtön érteni fogja.

 

 

A monitor anyaghasználata, összeszerelési minősége nem változott, továbbra is teljesen rendben van. A talp is ugyanaz maradt, a Delltől megszokott egy mozdulattal fel, és leszerelhető, dönthető forgatható, asztalra leültethető talpat kapjuk.

Külön kiemelnénk, hogy a háttérvilágítás 0-100 értékeken PWM mentes, tehát "flicker free", így aki szemkímélő monitort keres annak is tökéletes választás lehet.

A csatlakozókban sem történtek nagy változások, van 2db HDMI, miniDisplayPort, DisplayPort, USB HUB - DisplayPort out (Daisy Chain-hez), Jack 3,5mm (audio out), 5db USB3.0 (1 upstream, 4 downstream).

 

(Dell U2415 hátulja, alul a hangszórók felszeréléshez szükséges rejtett csatlakozás)

 

Összeségében tehát az U2415 egy gyönyörű LG IPS panellal szerelt sRGB monitor, a jelenleg legfejlettebb csatlakozókkal felszerelve, PWM mentes háttérvilágítással, 16:10 képaránnyal (ami munkához mindig is a legkedveltebb képarány volt). Tipikus befutónak tűnik, a kérdés, hogy vannak-e hibái.

A Dell U2414H monitor legnagyobb hibája a foltos fekete volt, sajnos ezt a kompromisszumot meg kellett hozni a vékony káva miatt. Mivel az U2415 is egy vékony kávás panelre épít, jogosak lehetnek a félelmeink, hogy hasonlóan foltos feketét kapunk. Sikerült is képet készítenünk a 120cd/m2 fénysűrűségre kalibrált monitor feketéjéről, sajnos mivel szinte teljes sötétségben készült, így elég szemcsés lett, de a lényeg jól látható:

 

(Dell U2415 monitor feketéje 120cd/m2 fénysűrűség mellett)

 

Az eredmény egész jó, persze itt is látszanak a foltok, de talán nem annyira zavaróak mint az U2414H monitornál volt. Remélhetően javult a gyártástechnológia, és a későbbiekben is hasonlóan vállalható feketével rendelkező U2415 monitorokkal találkozunk majd. (Közben jópár monitor kibontása után állíthatjuk, hogy minimális bevilágításokkal találkoztunk csak az eddigiekben)

Az IPS monitoroknál valószínűleg mindenki hallott már az IPS glow-ról, ez egy oldal irányú felfénylést jelent, ami sajnos minden IPS panelnél jelen van. Az U2415 monitornál ez a jelenség teljesen normális mértékű.

 

(Dell U2415 glow)

 

Megnéztük a betekintési szögeket is, habár az IPS paneleknél már megszokhattuk, hogy nincs rá panasz, az U2415-nél is így történt:

 

(Dell U2415 betekintési szögek)

 

Természetesen a monitor paneljének nem csak a feketéjét és betekintési szögeit vizsgáltuk, hanem megmértük a homogenitást is. Jöjjön először a fénysűrűség:

 

(Dell U2415 homogenitás - fénysűrűség)

 

Az eredmény igazán remek, az utóbbi időben nem láttunk ennyire homogén panellal rendelkező monitort. Nézzük a fehéregyensúly hogyan alakult:

 

(Dell U2415 homogenitás - fehéregyensúly)

 

Ez az eredmény is szép, egyedül a bal oldalon található 3% körüli eltérés, ami szabad szemmel csak nagyon nehezen, csak hozzáértőknek észrevehető. Ennél jobb panelek már csak a digitális kiegyenlítéssel rendelkező komoly grafikus monitorokban vannak.

A monitort természetesen kalibráltuk, Prémium Kalibrálást végeztünk, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a monitorból. A Prémium Kalibrálást basICColor Discus koloriméterrel végezzük, ez akár több órát is igénybe vehet.

 

Dell U2415 Prémium Kalibrálás, sRGB TRC, 120cd/m2)

 

Az eredmények hasonlóak a mostanában kapható Dell monitorokhoz, igen jó 1000:1 kontraszt, 0,15 dE, 0,12cd/m2 fénysűrűségű fekete. Nagyon szép eredméynek. Természetesen ismét le kell szögeznünk, hogy az IPS technológia átlagos kontrasztja 800:1 körül mozog, és az eredmények monitoronként eltérőek lehetnek. A 0,3 dE alatti kalibrációs eredmények már kiemelkedően jónak számítanak. A gyártó 100% sRGB színtér fedést igér, ezt is megmértük.

 

(színes: Dell U2415 gamut, szaggatott: sRGB):

 

Az utóbbi idők legszebb sRGB fedését láthatjuk, a színtér alig lóg túl az sRGB-n ,ezért azt a rendkívül kicsi hibát a kékeknél elnézzük a gyártónak. A mérési eredmények szerint tehát grafikai munkára tökéletesen megfelelő, természetesen olyan munkánál, ahol elég az sRGB színtér.

A monitort input lagra is teszteltük, ami a legjobb eredményt hozta, tehát 17ms-nél kisebb volt az átlagos input lag. Ez azt jelenti, hogy egy képkocka alatti a késés ami játékra is tökéletesen alkalmassá teszi a monitort.

És akkor jöjjön a feketeleves. Jelen pillanatban az ára kalibrálással és pixelgaranciával éppen bruttó 100.000,- forint alatt van a monitornak, tehát komoly árat kell fizetnünk a tudás és design ilyen jól sikerült kombinációjáért.

Véleményünk szerint a monitor mindenképp ajánlott, a 16:10-es kategóriában a Dell U2412M monitor versenyzik vele, de sajnos az utóbbi időben azokat PWM-es háttérvilágítással szerelik, így ha lemondunk a vékony káváról, de a maximális tudásra törekedünk, akkor az ASUS PB248Q monitor lehet egyedüli alernatíva a majd 20.000,- forinttal kevesebb árával.

Egy ennél még részletesebb tesztet készített a tftcenral is angol nyelven, itt olvasható.