ASUS PA249Q a megfizethető grafikus monitor - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

ASUS PA249Q a megfizethető grafikus monitor

Az egyik legjobban keresett grafikus monitor manapság a 200 ezer forint alatti széles színterű monitor. Eddig ennek csak két igazán jó és ismert képviselője volt, a Dell U2413, és az ASUS PA249Q (létezik még a HP Z24X, de sajnos jóval drágább). Előbbi igen jól sikerült, de nem volt mentes a hibáktól. A green ghosting probléma bejárta az egész internetet, és sajnos emiatt igen kevés grafikus döntött a Dell monitora mellett.

Ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy az ASUS hasonló tudásó monitorát helyezzük górcső alá, és röviden azt mondhatjuk, hogy a kategóriájának ellenfél nélküli győztesévé vált. De lássuk, hogy miért.

Először is nincs green ghosting. Ez a jelenség normál grafikai munka mellett talán nem is mondható komoly problémának, de egy prezentáció alkalmával igen látványos problémának bizonyult, amit a profi grafikusok nagy része nem tudott megengedni magának. Lássuk, hogy miről is van szó:

 

 

Ezen a videón eléggé látszik, hogy scrollozás közben zöld foltot hagy a kép a frissités után.

Ez a jelenség az ASUS PA249Q monitorán egyáltalán nincs jelen, tehát egy igen komoly problémától mentes az ASUS monitora.

De menjünk tovább. A monitor remek anyaghasználattal büszkélkedhet, ami az egész PB és PA (ProArt) kategóriára igaz, és mint már a PB248Q tesztjében is megírtuk, nem nyeklik nyaklik, hanem egyszerűen mint amit betonba öntöttek, erős és masszív. Persze az ember nem hajlítgatja a monitorát unalmában, de már maga a megjelenés és a robosztusság is a minőséget érzékelteti. És ez a minőség érzet nem áll meg itt.

A monitor gombjai, és a joystick is igen jól használható, látszik, hogy akár sok évnyi használat alatt sem fogja megadni magát. Emellett a talp a szokásos módon dönthető, forgatható, és szinte az asztal lapjáig leültethető. A prad.de oldalon készítettek erről egy kis videót is amit érdemes megnézni.

 

 

Tehát eddig minden rendben, tényleg olyan monitort kaphatunk a pénzünkért amit szeretnénk. De most jön a legfontosabb rész, tudja-e azt a monitor elektronikája amire egy komoly grafikusnak szüksége lehet. Mindjárt kiderül.

A monitor háttérvilágítása PWM mentes (flicker free) a teljes tartományban, így az erre érzékenyeknek nem kell emiatt aggódniuk.

Széles színterű monitor lévén természetesen a kalibrációval kezdtük, Prémium Kalibrálást csináltunk a monitoron, hogy kihozhassuk belőle a maximumot. A monitor támogatja a 10 bites csatornánkénti színszámítást (1,06 milliárd szín) DisplayPort bemeneten, természetesen ehhez olyan VGA kártyára is szükség van, ami tudja ezt. Először természetesen a natív színtérben kalibráltunk, lássuk az eredményt.

 

 

Remek eredményt kaptunk, a fekete mélység kiváló, ehhez tartozik egy majd 1000:1 kontrasztarány, és természetesen a dE is a legjobbak közé emeli a monitort. A gyártó igen komoly színtér elvárásokat támasztott monitora elé ( 99% AdobeRGB, 100% sRGB), lássuk ezzel hogyan boldogult:

 

 

Remek, 99% AdobeRGB színteret láthatunk (mivel az sRGB színtér az AdobeRGB-n belül helyezkedik el ezért a 100% sRGB fedés,ünk is megvan), tehát nyugodtan állíthatjuk, hogy a monitor kalibrálva minden széles színterű monitorra vadászó grafikus igényeit kielégíti, és ehhez egy EIZO monitor árának csak töredékét kéri a gyártó.

A monitor rendelkezik AdobeRGB és sRGB presetekkel is, ha valakinek ilyen igényei lennének, természetesen ezeket a preseteket is Prémum Kalibráltuk, hogy megnézzük milyen pontosan reprezentálja a gyártó a kívánt színteret. Elsőként nézzük az AdobeRGB-t.

 

 

A kalibrációs eredmény továbbra is kiváló, de talán ezen nem is csodálkozunk, de itt főként a lefedett színtérre vagyunk kiváncsiak. Lássuk hát:

 

 

Szép fedést láthatunk, ha valaki úgy döntene, hogy a monitor AdobeRGB színtér emulációját használja (megjegyeznénk, hogy erre színmenedzsment mellett nincs szükség) akkor 97 - 98% AdobeRGB színtérrel használhatja kalibráció után monitorát.

Jöjjön az sRGB preset, ami főleg nyomdai munkáknál használatos, de a CMYK színtérhez képesti kb. 10%-nyi elvesztett színtér miatt inkább csak otthoni, és webes használatra ajánlunk egy ilyen tudású monitoron.

 

 

A kalibrációs eredmény továbbra is igen jó, valamelyest gyengébb mint a natív színtér kalibráció, de ezt a színtér emulációnak tudjuk be. Mindezek mellett remek az eredmény, és az sRGB színtér fedése 97 - 98% körüli.

Mi kellehet még ahhoz hogy ez a monitor igazán jó legyen? Természetesen mindenki szeretné, hogy ha minél inkább homogénabb lenne a monitora színezete és háttérilágítása. Természetesen ezeket is megmértük, és nem ért bennünket megelepetés. Lássuk:

 

 

A színhőmérsékletben 3% alatti eltérést látunk, ez igen jó eredmény, a háttérvilágításban már nagyobb eltéréseket mértünk, ami átlagosnak mondható, ennél jobb értékeket a digitális homogenitáskiegyenlítést tudó monitoroknál lehet mérni.

A monitor tudja a kép a képben, és a kép a kép mellett funkciót, és van benne beépített hangszóró is. Az ASUS saját QuickFit technológiáját is ismeri amivel a nyomtatni kívánt képeket valós méretben szerkeszthetjük, vagy tekinthetjük meg. Megemlítenénk még, hogy a monitor USB 3.0 csatlakozókkal rendelkezik, amin keresztül az újabb eszközök igen gyors kommunikációra képesek.

Összességében tudásával igen jó vételnek számít, gyakorlatilag az egyik legolcsóbb széles színterű monitor a piacon, ár/érték arányban pedig abszolút győztes. Természetesen megtekinthető üzletünkben, és webshopunkban meg is vásárolható.