Dell U2715H a meghízott keskeny kávás szépség - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Dell U2715H a meghízott keskeny kávás szépség

Alig néhány héttel ezelőtt érkezett meg a Dell U2415, máris itt a 27" nagytestvére a Dell U2715H. Az U2415-ről szóló tesztünkben gyakorlatilag csak jókat tudtunk elmondani a monitorról, reméljük hasonlóképp vélekedhetünk majd megnövekedett kijelzőjű testvéréről is.

 

A Dell U2715H valószínűleg a Dell U2713HM monitort váltja majd (jelen pillanatban mindkettő kapható), és tudásban igen hasonló is, legfőbb változás, hogy a Dell itt is a keskeny kávás designt alkmalmazza ami miatt igen - igen tetszetős az új modell.

A panel 16:9-es WQHD (2560X1440) felbontással, a háttérvilágítás szintén PWM mentes (0-100 fényerő értékeken) fehér LED, a színtér is 99% sRGB, egyedül a csatlakozók változtak kicsit, itt már helyet kapott a MiniDisplayPort mellett egy Displayport 1.2 és egy DisplayPort out ami a továbbfűzhetőséget szolgálja. Ez a funkció a Dell-nél daisychain néven ismert, és először az U2414H modellben jelent meg. Van még a monitoron 2db HDMI, egy jack kimenet fülhallgatóhoz és 5db USB 3.0 port is.

Gyakorlatilag minden modern bemenet jelen van, nem lehet okunk a panaszra.

A monitor talpa továbbra is ugyanazokat tudja, esztétikus, könnyen fel és leszerelhető, és természetesen dönthető, forgatható és az asztal lapjáig leültethető. A talp alatt a monitor hátulján továbbra is ott van a hely a VESA 100 felfogatáshoz.

A monitor anyaghasználatra, összeszerelési minőségre nagyon rendben van, ugyanazt hozza mint az U2415, csak nagyobb.

A gyártó gyárilag kalibráltként hirdeti a monitort dE kisebb 3 értékkel, nagyon reméljük, hogy mi ennek kevesebb mint a tizedére be tudjuk kalibrálni a monitort.

Ehhez Prémium Kalibrálást alkalmaztunk, úgy gondoltuk, hogy egy ilyen kategóriájú monitor már bőven megérdemli ezt a szintet, és nem is csalódtunk.

(Dell U2715H kalibrálva, 6500K, TRC: sRGB, 120cd/m2)

Nagyon jó eredmények, remek feketeszint, ehhez tartozó nagy kontraszt, 0,11 dE (a gyárilag igért maximum majd harmincad része). Az utóbbi időben a Dell szinte minden komolyabb monitora hasonló eredményeket hoz, kezdenek megszokottá válni ezek a remek eredmények. A Dell által igért 99%-os sRGB fedés a mérésünk szerint tökéletes 100%, ráadásul igen szépen követi az elvárt színteret.

(színes: Dell U2715H színtér, szaggatott: sRGB)

 

Jöjjön a megszokott homogenitás tesztünk, kilenc ponton mért fénysűrűség és fehéregyensúly:

Szintén jó eredmények, a fehéregyensúly eltérése 3%-on belül van, a fényerőben nagyobb ez eltérés, de azzal sincs gond.

A vékony kávás monitoroknál mint már említettük, a legnagyobb gond a bevilágítás szokott lenni, ezen a monitoron is megfigyelhető volt ez a jelenség, de kalibrált fényerőn gyakorlatilag alig volt észrevehető. Csak teljesen sötét szobában fekete képernyőn látszódott. Aki erre érzékeny, az vásárlás előtt mindenképp nézze meg a monitort, ahogy azt a Dell U2415, és U2414H monitoroknál is javasoltuk.

Sokan összekeverik a bevilágítást az IPS glow jelenséggel, ami az IPS panelek fekete felfénylése, sajnos ennél a monitornál is jelen kell lennie. Szerencsére igen jó előtétet használt a panel gyártója, így ennél a monitornál sokkal kevésbé zavaró ez a jelenség.

Végezetül azt kell hogy mondjuk, lenyűgöző jelenség a monitor mind képminőségben mind megjelenésben, tehát nyugost szívvel ajánljuk grafikai munkára és átlagos felhasználásra is.