HP DreamColor LP2480ZX a legenda visszatér - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

HP DreamColor LP2480ZX a legenda visszatér

Talán nem mindenki emlékszik a HP DreamColor sorozatába tartozó LP2480ZX monitorra. Ez volt talán az első RGB LED háttérvilágítást használó széles színterű monitor. Talán emiatt, vagy talán az igen komoly technikai háttér miatt (amit pl. az EIZO még évekig nem tudott megcsinálni) elképesztően drága volt a monitor. Megkockáztatjuk, hogy a 24"-os széles színterű monitorok között sohasem gyártottak drágább monitort, még az EIZO ColorEdge sorozat tagjai között sem.

Miért volt ez akkora durranás? Azért mert WLED háttérvilágítással nem lehet megjeleníteni a széles színtér színeit 100%-ban, erre találták ki az RGB LED-et, ami a mostani panelekben GB LED-el oldanak meg. De ha őszinték akarunk lenni akkor meg kell jegyezzünk, hogy a mai napig szenvednek ezek a monitorok mindenféle gyermekbetegségektől. A HP monitora viszont nem ilyen volt. Remek homogenitás, és teljesen bevilágításmentes fekete jellemzi, ráadásul igen jó feketeszinttel, és kontraszttal. Ehhez jön még egy igen - igen drága előtét, ami az IPS glow (felfénylés) jelenséget hivatott csökkenteni, ez pedig az A-TW polarizátor.

Aki emlékszik még, az NEC WUXI sorozata volt ezzel felszerelve, de annyira megdrágította a gyártást, hogy kénytelenek voltak a későbbi monitoraikban elhagyni ezt.

Tehát akkor miért is volt ilyen drága ez a monitor?

  • A korát jócskán megelőző RGB LED háttérvilágítás, ami a mai napig legalább olyan jó, vagy jobb mint a ma kapható társaik
  • A-TW polarizárot előtét az IPS glow (felfénylés) jelenség csökkentéséhez
  • Széles színtér, 100% sRGB, 100% AdobeRGB színtér fedés LED háttérvilágítással
  • Alacsony fogyasztás az akkori monitorokhoz képest
  • Hardveres kalibráció lehetősége

Aki most azon gondolkozik, hogy miért is írunk erről, annak eláruljuk, hogy a HP talált még a raktárában pár darabot a monitorból, amit igen kedvező áron ajánlott fel nekünk, természetesen a monitorok újak, bontatlanok, és 3 év garanciával adja a gyártó.

Lássuk mit tud a monitor. Az összeszerelési minőség, és az anyaghasználat remek, akik ismerték a HP LP2475W monitorát azoknak ismerős lesz, nagyon hasonlő, talán még szebbnek mondhatnánk. A talp szintén majdnem ugyanaz, a monitor nagyon jól mozgatható, dönthető, forgatható, elfordítható, és szinte teljesen leültethető. Van hely a kábelek elvezetéséhez is.

 

Csatlakozókban sem szenvedünk hiányt, a monitoron természetesen van DisplayPort (ezen keresztül tud fogadni 10bit/channel jelet), 2db DVI-I, HDMI, Composite, S-Video, Component bemenet. Egy USB HUB is helyet kapott két USB porttal a monitor oldalán.

 

 

A maximális fogyasztásra 90W értéket ad meg a gyártó, de méréseink szerint ez 120cd/m2 értéknél 40W körül van, így a fogyasztásra sem lehet panaszunk.

Mivel már annyit dicsértük a monitor feketéjét ezért jöjjön arról is egy kép. Nem igazán láttunk még ennél szebb feketét egy LED háttérvilágítású monitoron sem. Pedig nem csak egy fekete képet tettünk be ide, tényleg ezt tudja a monitor.

 

 

A panelt egyébként még az LG - Philips gyártotta, és érdekes, de nincs tudomásunk más monitorról, ami ezt a panelt használná. A panel natív 10bites (!), a monitor LUT-ja pedig 12bites. Ennél fogva az igen nagy méretű képeknél sem valószínű, hogy sávosodást tapasztalnánk a színátmenetekben. Ezt természetesen saját képekkel ki is próbáltuk, és nem csalódtunk egy kicsit sem.

Az IPS glow (felfénylésről) is van képünk, az említett A-TW polarizátor jótékony hatása miatt sokkal kevésbé látszik a jelenség, és a fehér helyett inkább sötét pirosan fénylik fel a panel. Ez a monitor előtt ülve kicsit sem zavaró, és sokkalta jobban néz ki, mint bármelyik másik IPS paneles monitor az utóbbi években. Ez tehát egy igen komoly érv lehet a monitor mellett akár az átlag felhasználók számára is, akik képtelenk voltak megbarátkozni a mostanság kapható IPS panelek fehér felfénylésével.

 

 

A monitort természetesen kalibráltuk is natív módban, a presetek kalibrálásától eltekintettünk, mivel teljesen biztos, hogy minden preset 100% fedést mutatna. Aki nem hisz nekünk, azoknak itt a prad.de oldal tesztje, ők megmérték, és tényleg igazunk lett. A monitort normál kalibrálással kalibráltuk, de természetesen van lehetőség prémium kalibrálásra is. Az eredmények igen jók, 1000:1 feletti kontraszt, ezt még ma is csak az igen jól sikerült IPS monitorok tudják, ehhez tartozó kiváló fekete szint, és dE érték. Igazából erre számítottunk, egy ilyen vérbeli grafikus monitornak illik is hoznia ezeket az eredményeket.

 

(színes: HP LP2480ZX, szaggatott: AdobeRGB)

 

Természetesen 100% AdobeRGB színtér fedést láthatunk, természetesen az sRGB fedés is 100%, mivel az az AdobeRGB színtéren belül helyezkedik el.

A monitor véleményünk szerint minden szempontból remekül sikerült, és a mostani áron nincs ellenfele. Jelen pillanatban bruttó 180000,- forintért vásárolható meg nálunk 3 év garanciával, és meg merjük kockáztatni, hogy tudásban legalább olyan jó, mint egy EIZO CX241, ami több mint kétszer ennyibe kerül. A prad.de oldal készített egy teljes tesztet a monitorról, ami itt olvasható.

A monitor korlátozott számban érhető csak el, természetesen a kipróbálására van lehetőség akár saját anyagokkal is.