A jövő elérkezett, ASUS PB279Q a tesztpadon - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

A jövő elérkezett, ASUS PB279Q a tesztpadon

Lehet nem mindenki ért egyet velünk, de a jövő (ami már inkább a jelen) megérkezett. A 4K felbontás térhódítása vitathatatlan, bele kell törődni, hogy előbb, vagy utóbb ez a felbontás lesz a normális.

Jópár "gémer" mondhatja azt, hogy nincs az a konfiguráció ami elbírja ezt. Ebben igazuk van, de egyelőre a 4K-t nem játékra találták ki, és a "gémerek" is megnyugodhatnak, valószínűleg borzasztó gyorsasággal fogják a hardverek utolérni ezt a bődületes felbontást.

Az OSX például, nem is olyan régóta, de tökéletesen támogatja a 4K felbontást. Lehet szidni az Apple-t, de mindig, minden újításban az élen járnak, és nagyon jól érzik, pillanatokon belül meg fogja hódítani a 4K például a grafikával dolgozó emberek szegmensét.

A Windows még nem jeleskedik annyira a 4K támogatásában, erről Daywalker egy igen jó tesztet készített a Prohardveren, amiben szemlélteti is a problémákat. Reméljük a Windows 10 már tökéletesen el fog boldogulni ezzel a felbontással, ezáltal még gyorsabban terjedhet majd el.

És akkor jöhet az ismételt ömlengés arról, hogy milyen jó is ez, de aki nem hiszi jöjjön be hozzánk, és nézze meg a saját szemével. Egyszerűen elképesztő, ahogy egy böngészőben megjelenő (felméretezett) anyagban nem lehet pixeleket látni. A betűk úgy símulnak bele a képbe mintha csak egy fantasztikus kézügyességgel megáldott ember papírra rajzolta volna őket. És akkor még nem beszéltünk a képekről amit a böngésző okosan már nagy felbontásban jelenít meg (már ha olyat töltöttek fel), és az állunkat a földön találjuk.

Az ASUS nem viccelt ebben a kérdésben. Elképesztően komoly monitort alkotott meg a PB279Q személyében.

Az ASUS Magyaroszág, minket, mint kiemelt ASUS monitor partnert, abban a megtiszteltetésben részesített, hogy az Európába érkező egy - egy tesztpéldány egyikét rögtön hozzánk küldte. A mostani cikk gyakorlatilag több mint egy hónap tesztelés után született, ami azt kell hogy mondjuk elég idő volt, hogy igazán megismerkedjünk a monitorral.

(ASUS PB279Q - játékra és munkára egyaránt kiváló)

 

Már jópár cikkünkben leírtuk, hogy az ASUS monitorok igazán masszívak, és ez nincs máshogy most sem. De ennél a monitornál a gyártó szinte a kávanélküli monitorok design-jával versenyezve egészen vékony kávát alkalmazott, ami tovább javítja az összképet. Remek design, jó anyaghasználat, hibátlan összeszerelés. A monitor maga igen vékony, szinte légies, gyakorlatilag mintha csak a panelt fogná körbe a burkolat.

 

 

A talp stabil, dönthető, pivotba elforgatható, és szinte teljesen leültethető. Van rajta beépített kábelrendező, de ha mégis úgy gondolnánk, hogy más felfogatást szeretnénk használni, akkor a monitor hátulján VESA 100 kompatibilis felfogatást is találunk.

 

 

Csatlakozók terén is jól el vagyunk látva, HDMI (MHL) 1.4-ből például négy darabot kapunk, igaz ezeket FullHD felbontásra tudjuk csak használni, mivel a 4K felbontást a monitor csak a miniDisplayPort / DisplayPort 1.2-őn tudja 60Hz-en.

 

 

Viszont most jön képbe a Kép a Képben (PiP) és a Kép a Kép Mellett (PbP) funkció, amivel akár négy darab FullHD képet is nézhetünk egyszerre a monitoron, de ezeket szabadon kombinálhatjuk is. Erre egy igen jó szemléltető ábrát készített az ASUS, de persze ha nem lenne világos valami, akkor a kapcsolódó fórumban lehet kérdezni is.

 

Az alapértelmezett kép könnyedén kiválasztható, így annak a forrásnak a hangját fogjuk hallani a beépített 2x2W-os hangszórón, vagy az audió kimeneten át külső audió eszközre is küldhetjük azt.

A monitor 10bites panelt használ, és a monitor LUT-ja is 10 bites, így a megjeleníthető színek száma 1,07 milliárd. Természetesen ehhez szükség van egy 10bit csatornánkénti színmélységet tudó VGA kártyára is. A panel típusa IPS, a szokásos 178 fokos betekintési szögekkel. Természetesen ezt hozza is a monitor, igaz, ez nem is volt kétséges. A háttérvilágítás természetesen LED-es, de a gyártó Flicker Free technológáját alkalmazza, tehát PWM mentes.

 

Elnézést a rossz minőségért, telefonnal csináltuk a képet, ellenben a telefon rendkívül felnagyítja még a legapróbb bevilágítást van inhomogenitást is. A kép gyakorlatilag teljes sötétségben készült, mégis a háttérben lévő fal tökéletesen látszik. Tehát szabad szemmel szinte tökéletes volt a monitor feketéje, egy bevilágításos monitor így fényképezve borzasztó eredményt adna.

Ebben tehát továbbra is igen jól vizsgázott az ASUS, és megkockáztatom, hogy bevilágítás szempontjából messze a legkiválóbb paneleket ők használják.

Ezután a monitort szerviz menüből bekalibráltuk a szokásos 6500K, 120cd/m2 értékekre. Normál kalibrálást alkalmaztunk, de természetesen minden monitorunk kérhető Prémium kalibrálással is, ezekről bővebben a monitorkalibrálás menüpont alatt lehet olvasni.

 

 

Minden érték kiváló, magas kontraszt, jó feketeszint, a dE is kellőképpen alacsony. Tökéletes értékek egy grafikus monitornak. De, hogy a monitor jobban megmutathassa tudását úgy döntöttünk, hogy mostantól minden komolyabb monitort 5000K, 80cd/m2 értékekre is bekalibrálunk, mert a gyengébb monitorok ezeken a beállításokon már nem állják meg a helyüket.

 

 

A kapott értékek alig lettek rosszabbak, sőt a fekete szint nyilvánvalóan még alacsonyabbnak adódott. Ezzel a méréssel bebizonyosodott, hogy a legkeményebb grafikai munkára is megállja a helyét a monitor, már ha az sRGB színtér elegendő. A gyártó 100% sRGB fedést igér, megmértük ezt is.

 

(szaggatott: sRGB, színes: PB279 színtér)

 

Nagyon szép eredményt láthatunk, le a kalappal.

A monitor homogenitását is mértük természetesen, mind a fénysürüség, mind a fehéregyensúly eloszlását a panelen.

 

A fehéregyensúly kivételesne jó lett, 1,5% a legnagyobb eltérés a panelen, ez egyedülálló érték digitális homogenitáskiegyenlítás nélkül. A fénysűrűség is igen jól alakult, egyedül a jobb alsó sarokban volt kicsit nagyobb az eltérés, de szerintünk ez még bőven az elfogadható kategória.

A képminőséggel tehát nem lehet gondunk, általános felhasználásra és munkára véleményünk szerint nagyon ajánlott a monitor.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet játékoknál. Először is 4K-ban játszani még kicsit korai lenne, de mivel a FullHD pont a 4K felbontásnak negyede, így ha az operációs rendszer jól skáláz, akkor szinte észrevehetetlennek kéne lennie hogy nem egy FullHD 27" monitoron játszunk. Ez jelen pillanatban még nem tökéletes, de egyrészt működik, másrészt meg játék közben talán nem is az a leglényegesebb, hogy tökéletesen skáláz-e az oprendszer (OSX alatt tökéletesen működik). Az input lagot is megmértük, az átlagos 11,4ms-nak adódott, és a maximum 18ms-nak. Ez igen jó eredmény, így a monitor tökéletes lehet játékra is. Természetesen mindegyik HDMI portot kipróbáltuk, de mindegyiken ez az érték adódott.

Végezetül a monitor minden tudását egybe véve szerintük a piacon jelenleg kapható legjobb 4K felbontású 27" monitorról beszélünk, ami talán drágának tűnhet, de szerintünk nem az. A monitor természetesen kipróbálható boltunkban, és megvásárolható webshopunkban. Természetesen más 4K monitorokkal való összehasonlításra is van mód.

Kérhető monitorkalibrálással és pixelgaranciával is, ezekrők a linkeken bővebbi információt találhatnak az olvasóink.