Dell U2515H az új kedvenc - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Dell U2515H az új kedvenc

Nemrég érkezett meg hozzák a Dell egy igen különleges tulajdonságokkal rendelkező monitora. 25" méret, WQHD (2560x1440) felbontás. Ez a monitor a Dell U2515H ami az UltraSharp sorozatot gazdagítja, és előzetesen csak annyit mondanánk, hogy teljes mértékben megállja a helyét az UltraSharp monitorok között.

 

Mint már a 2015-ös Dell monitor újdonságok cikkünkben is írtuk, igen nagy űrt tölt be ez a monitor, mivel jelen pillanatban igényes WQHD monitort nem igazán kapunk 160 - 170 ezer alatt. Ha olcsóbb monitort nézünk akkor pedig a következő lépcső a FullHD+ (1920x1200) 24"-os monitorok mezőnye, amelyek egészen 100 ezer forintig húzódnak. A kettő között eddig nem volt semmi.

Persze most hogy itt ülünk az U2515H előtt bennünk is felmerült, hogy erre miért nem gondolt eddig senki. Pedig a monitor telitalálat. Lássuk, hogy miért.

A felhasznált panel a fellelhető pletykák szerint az LG LM250WQ panelja, amiről még szinte semmit sem tudni, de mivel itt van előttünk a vele készült monitor, elég sok kiderül majd. Egyik komoly változtatás, hogy a panel új bevonatot kapott. Eddigi tapasztalataink szerint sikerült tökéletesen elérni azt a szintet amit szerintünk már nem érdemes tovább fokozni. Még sokkal lágyabb, és üvegszerűbb a bevonat, de még mindig nem tükröződik zavaróan. Fekete képernyőn közvetlenül a monitor elé tartott papír szinte tökéletesen olvasható a monitoron tükröződve, de a hátunk mögött lévő fényforrások továbbra is csak halványan egyáltalán nem zavaróan tükröződnek. Érdemes megnézni.

Természetesen a háttérvilágításhoz oldalsó LED fényforrásokat használtak, amit már megszokhattunk, és természetesen PWM mentes. A WQHD felbontás ellenére a 25"-on a betűk még mindig tökéletesen olvashatók maradnak, még nagyítás nélkül is. Valószínűleg kisebb méretben zavaró lenne, de ez a méret úgy tűnik, hogy a tökéletes kompromisszum. Ráadásul aki szereti a kis pixelméretet annak még kedvező is mivel nagyon szépek a betűk, és a képek is gyönyörűen jelennek meg.

A monitor a Dell már jól ismert keskeny kávás design megoldását használja, eddig ezt az U2414H, U2415, és U2715H monitoroknál láthattuk, most az U2515H-val bővült a csapat. Természetesen minden maradt a régiben, igazándiból a monitort úgy jellemezhetnénk, hogy egy lekicsinyített U2715H lágyabb bevonattal a képernyőn, és jóval olcsóbban. Jól hangzik, nem?

Azok kedvéért akik még nem találkoztak az említett Dell monitorok közül egyel sem, a monitor szép, igen jól összerakott, dönthető, forgatható, elfordítható, és majdnem az asztal lapjáig leültethető. A szokásos Dell talpat használja, ami igen igen ismert darab, nem billeg, jól tartja a monitort, és kifejezetten szép. Reméljük még sokáig nem cserélik le a Dell mérnökei.

 

A monitor gombjai továbbra is érintőgombok, de szerintünk megfelelően használhatóak voltak. Ki, bemenetek szempontjából is a szokásos csatlakozókat kapjuk, van 2db HDMI, miniDisplayPort, DisplayPort, DisplayPort kimenet (Daisy Chain-hez), Jack 3,5mm (audio kimenet), és USB HUB 6db USB 3.0 porttal (1 upstream, 5 downstream). Tehát ez a monitor is továbbfűzhető a megfelelő DispalyPorton, de ehhez ezt a gépnek is tudnia kell ami meghajtja (DP MST).

 

 

De most jöjjön a jó hír, gyakorlatilag ez volt ez egyetlen negatívum a teszt során. Természetesen a monitort kalibráltuk is, Prémium Kalibrálást végeztünk, úgy gondoltuk ez a monitor már megérdemli a komolyabb műszert. Első körben 6500K, 120cd/m2, sRGB TRC-re kalibráltuk a monitort.

 

 

A Dell komolyabb monitorainál már megszokott értékeket kaptunk, majd 1100:1 kontraszt, remek fekete szint, és a dE 0,14 is bőven a legjobb eredmények közt van. És most jöjjön a nehezebb feladat, az 5000K, 80cd/m2, sRGB TRC, amin a gyengébb monitorok már elvéreznek.

 

 

Az alacsonyabb fényerő miatt a fekete szint még alacsonyabb lett, a kontraszt úgy tűnik még tovább nőtt, de ezt már nem írja a BasICColor szoftvere, és a dE még így is 0,2 ami a feladat nehézségét tekintve szintén remek érték. Tehát ha valaki hasonló értékek mellett akarja majd használni monitorát, pl nyomdai előkészítésre, annak ez a monitor tökéletesen megfelelő lehet.

Szokásunkhoz híven jöjjön most a színtér fedés, amire 100% sRGB-t igér a gyártó. Az utóbbi időben ez az érték a Dell monitoroknál mindig meg is van, de a lényeg, hogy egyre szebb, közelibb az sRGB színtér követése.

 

(szaggatott: sRGB, színes: Dell U2515H)

 

Itt sincs ez máshogy, a fedés nagyon szép és természetesen a 100% sRGB meg is van. Homogenitást is mértünk lássuk azt is.

 

A fényerőben a legnagyobb eltérés 5cd/m2 volt, ez tökéletesen elfogadható érték, a fehéregyensúly még szebb értékeket mutatott, alig volt több mint 1% eltérés a monitor közepéhez képest mind negatív, mind pozitív irányba. Szép eredmény.

Végezetül azt kell hogy mondjuk, az új bevonattal, ezzel a febontással, és árral jelen pillanatban 100-150 ezerig a legjobb választásnak gondoljuk ezt a monitort. Játékra, internetre, munkára, nyugodtan meg lehet venni, nem fog csalódást okozni.