Dell 4K teszt - P2715Q, P2415Q - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Dell 4K teszt - P2715Q, P2415Q

DELL P2715Q, P2415Q

 

Aki olvasott már tőlünk tesztet, az nagyon jól tudhatja, hogy a Dell monitorok, főleg a drágábbak igen minőségi darabok szoktak lenni. Nincs ez másképp most sem, a P2715Q monitor egy jól összeszerelt monitor, az anyaghasználatra sem lehet panasz, habár az Dell UP sorozat tagjai ebben jobban teljesítenek, és véleményünk szerint ezen az áron használhatta volna a gyártó az ott megismert anyagokat.

Persze nem kell megijedni a monitor remekül sikerült. A 4K felbontású (3840x2160) panelt az LG gyártja (LM270WR2), a képpontok mérete így 0,1554mm-nek adódik. A panel 8+2 (AFRC) bites, 1,07 milliárd szín megjelenítésére képes és a Dell 99% sRGB színtér fedés igér. A későbbiekben természetesen megmutatjuk, hogy valós adat-e ez. A Dell 9ms válaszidőt ad meg a specifikációkban, ez természetesen a két leglassab szín közötti váltás sebessége, ez játékra még teljesen tökéletes, ráadásul ezt 6ms-ra csökkenthetjük a gaming mód választásával.

 

 

A panel bevonata igen kellemes, nagyon lágy, természetesen matt, de némi tükröződés is megfigyelhető benne, ami miatt kicsit kontrasztosabbnak tűnik a monitor képe. Az LG igen jó nyomon jár ezzel a bevonattal, reméljük, hogy sokáig ezt fogják még használni. A háttérvilágítás oldalsó LED-es, természetesen PWM mentes.

A talp a szokásos Dell által minden komolyabb monitornál használt talp, dönthető forgathatő, elfordítható, és szinte az asztal lapjáig leültethető. Természetesen a panelre egy mozdulattal rögzíthető, és ugyanilyen könnyen le is vehetjük.

Csatlakozók terén is igen jól el vagyunk látva, helyet kapott a monitoron egy HDMI (MHL), DisplayPort, miniDisplayPort, DisplayPort kimenet a továbbfűzéshez (Daisy Chain), hangszóró kimenet és egy USB HUB (4db USB 3.0). Gyakorlatilag minden fontos csatlakozó megtalálható, erre nem lehet panasz.

 

(Dell P2715Q csatlakozók)

 

A dell monitorainál eddig nem volt jellemző az energiatakarékosságra vonatkozó cimke, mi is most látunk ilyet Dell monitoron először. A Dell 95W maximális és 50W tipikus fogyasztást ad meg a specifikációkban, itt 30W felirat látható. Sajnos nem ismerjük, hogy ezeken a cimkéken mit kell megadni, de valószínűleg kalibrált állapotban ennyit fogyaszt a monitor. Nemsokára megmérjük, és közzétesszük az eredményt.

 

 

A monitort Prémium Kalibrálással szerviz menüből kalibráltuk. Ehhez még mindig a basICColor Display szoftvert használtuk, természetesen a legújabb verzióját, és a basICColor saját Discus koloriméterét. Első körben 6500K, 120cd/m2 értékekre kalibráltunk, ezután, hogy igazán megizzasszuk a monitort kipróbáltuk mit tud 5000K és 80cd/m2 értékeken is.

 

 

Minden érték igen szép lett, talán a fekete mélység lehetne egy kicsit jobb (0.17cd/m2), emiatt 120cd/m2 fénysűrűség mellet a kontraszt is inkább csak átlagos 720:1 értékűnek adódott. Valószínűleg ez darabonként változhat, de nem gondolnánk, hogy sokkal nagyobb értéket mérnénk másik monitoron.

 

 

Az 5000K és 80cd/m2 fénysűrűségre kalibrálás megmutatta, hogy igazán komoly monitorral van dolgunk, gyakorlatilag még jobb eredményeket kaptunk, mint az előző tesztünkben. Jó hír lehet ez azoknak, akik szeretik alacsonyabb fényerő mellett használni monitorukat, és mondjuk nyomdai előkészítés miatt ezekre az értékekre kalibráltatnak.

Lássuk a színtér fedést is, amire 99% sRGB fedést igért a gyártó.

 

(színes: Dell P2715Q, szaggatott: sRGB)

 

Csillagos ötöst kap tőlünk erre a színtér fedésre a Dell. Lassan elérjük a tökéletes fedést túllógás nélkül. Természetesen a túllógás bizonyos helyzetekben (munkánál) akár hasznos is lehet, de normál sRGB színtér beli felhasználásnál, színmenedzsment nélkül a tökéletes lekövetés lenne a legjobb. A fedés szerintünk 100%, talán a kéknél nem tökéletes de a 99% biztosan megvan.

A monitor homogenitása is rendben volt, sem a fénysűrűségben sem a színhőmérsékletben nem adódtak nagy eltérések. Persze igazán elégedettek akkor lehetnénk, ha ebbe a monitorba is beépítette volna a Dell a Uniformity kapcsolót, ami a digitális homogenitáskiegyenlítésnek felel meg náluk, de ezt csak a drágább monitoraiban találhatjuk meg egyelőre.

 

(Dell P2715Q homogenitás, katt a képre a nagyításhoz)

 

(Dell P2715Q fekete, nagyításért katt)

 

Természetesen vizsgáltuk a monitor feketéjét is bevilágítás szempontjából, és nagyon szép homogén feketét kaptunk, reméljük ez lesz a jellemző az összes P2715Q-ra a későbbiekben. Természetesen mint IPS panellel szerelt monitor ezen is megfigyelhető az IPS glow jelenség, ami az oldal irányú felfénylés. Ez jelen esetben a szokásos mértékű, nem erősebb mint a mostanában gyártott IPS paneleken. Reméljük a jövőben megpróbálják majd a panel gyártók minél inkább csökkenteni a jelenséget.

 

(Dell P2715Q IPS glow)

 

A monitor minden szempontból nagyon jól vizsgázott így nyugodt szívvel adjuk rá az ajánlott vétel "plecsnit". Reméljük a Windows 10 elhozza a várva várt csodát az átméretezéssel kapcsolatban és akkor az utolsó akadály is elhárul ezen monitorok elterjedése elől.

Mint már többször említettük, a 4K felbontás egyértelműen a jövő, elképesztően szépen jelenít meg bármilyen tartalmat.

 

 

Természetesen a kisebb testvért is kipróbáltuk, ami a P2415Q névre hallgat. A két monitor között tudásban és felépítésben gyakorlatilag semmilyen különbség nincs, egyedül annyi, hogy a P2415Q kisebb, 24"-os. Nyilván ez annyira kis pixelméretet eredményez, hogy elkerülhetetlen az átméretezés, így ezt a monitort amellett hogy szintén ajánljuk, mindenképp OSX felhasználóknak lehet egyelőre jó választás.

Esetleg általános feladatokra mint böngészés, filmezés, tökéletes a jelenlegi Windows-os átméretezés mellett is, a problémák nem 4K-ra (is) optimalizált programok elindításakor jelentkeznek.