ASUS PB258Q a sorozat folytatódik - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

ASUS PB258Q a sorozat folytatódik

ASUS PB258Q a sorozat folytatódik

 

Az ASUS PB258Q szintén keskeny kávás designt használ, és szerintünk igen jó munkát végeztek a monitor kialakításánál. A front panelen kaptak helyet a kezelőgombok, amikkel igen könnyen tudunk a menüben mozogni. Igen nagy előnyük, hogy az ASUS mérnökei nem áldozták fel a használhatóságot a design oltárán, és kellemes nyomáspontú gombokat helyeztek a monitorra, nem pedig érintőgombokat. Aki használt már monitoron (ez mostanában igen elterjedt) érintőgombokat, az biztosan tudja miről beszélünk.

Mivel ez a monitor is az LG WQHD IPS paneljét használja, ezért most egy másik cikkünkből idéznénk, mivel a véleményünk azóta sem változott, és továbbra is nagyon jónak gondoljuk ezt a panelt.

"A felhasznált panel a fellelhető pletykák szerint az LG LM250WQ panelja, amiről még szinte semmit sem tudni, de mivel itt van előttünk a vele készült monitor, elég sok kiderül majd. Egyik komoly változtatás, hogy a panel új bevonatot kapott. Eddigi tapasztalataink szerint sikerült tökéletesen elérni azt a szintet amit szerintünk már nem érdemes tovább fokozni. Még sokkal lágyabb, és üvegszerűbb a bevonat, de még mindig nem tükröződik zavaróan. Fekete képernyőn közvetlenül a monitor elé tartott papír szinte tökéletesen olvasható a monitoron tükröződve, de a hátunk mögött lévő fényforrások továbbra is csak halványan egyáltalán nem zavaróan tükröződnek. Érdemes megnézni."

 

Természetesen a háttérvilágításhoz oldalsó LED fényforrásokat használtak, amit már megszokhattunk, és természetesen PWM mentes. A WQHD felbontás ellenére a 25"-on a betűk még mindig tökéletesen olvashatók maradnak, még nagyítás nélkül is. Valószínűleg kisebb méretben zavaró lenne, de ez a méret úgy tűnik, hogy a tökéletes kompromisszum. Ráadásul aki szereti a kis pixelméretet annak még kedvező is, mivel nagyon szépek a betűk, és a képek is gyönyörűen jelennek meg."

A talp végre egy mozdulattal le és felszerelhető, természetesen lehetőségünk van a panelt dönteni, forgatni, elfordítani, és szinte teljesen leültetni az asztal lapjáig. Nagyon masszív, jól tartja a monitort, nem billeg, nincs olyan érzésünk, hogy el tudna dőlni a monitor.

A monitor anyaghasználata jó, habár ezt már az ASUS PA, PB sorozataiban már megszokhattuk, és többször is írtuk már. Ezeknél a monitorok minőséget sugároznak, nincs olyan érzése az embernek, hogy a legolcsóbb anyagokból próbálták összerakni.

 

A monitoron jónéhány ki/bemenet helyet kapott, és a monitor egyik nagy előnyét, és hiányosságát is ezen a téren találtuk.

Kaptunk egy HDMI/MHL, egy D-Sub, egy DisplayPort 1.2, és egy Dual-link DVI bementet. Utóbbi egy igazi kincs, mivel mind a mai napig nagyon sokan szeretnék DVI porton meghajtani a monitorukat, és a Dell azonos tudású monitoránál erre nem volt lehetőség. Ez tehát igen dicséretes, és hasznos tulajdonság. Ellenben hiányzik a monitorról az USB HUB, ami a legtöbb vásárló számára érdektelen, ráadásul néhány ezer forintért már kapható is, de azért ezt még beletehették volna a monitorba. Igaz, akkor tényleg semmibe nem tudnánk belekötni a monitorral kapcsolatban.

 

Természetesen kapunk jack ki és bemenetet, és a monitorban van beépített hangszóró is. Nyilván ez nem helyettesíthet egy komolyabb hangszórót, hangrendszert, de igen sok felhasználónak nincs is szüksége ennél komolyabb hangszóróra.

És most ismét egy idézettel folytatnánk cikkünket. "Térjünk vissza a képernyőhöz, mint már az összes tesztben írtuk, a keskeny kávás megoldások paneljai eléggé bevilágításosak, és foltosak szoktak lenni. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy a vásárlók nagy része nem tartja ezt olyan komoly gondnak, és talán nem is olyan szembetűnő ez, főleg, hogy csak fekete háttérrel, sötétben látszódik. Ennél a típusnál is megfigyelhető a jelenség, habár egyáltalán nem mondanánk elfogadhatatlannak."

A probléma a PB258Q monitornál is létezik, ellenben ezt sajnos az LG-nek kellene orvosolnia, amit valószínűleg ezzel a gyártástechnológiával sohasem fognak megtenni. Tehát azt tanácsoljuk, hogy aki úgy érzi ez számára zavaró lehet, az vásárlás előtt mindenképp nézze meg a monitort. Természetesen azt is el kell mondanunk, hogy ez a bevilágítás csak igen kis mértékben figyelhető meg, és kalibrált fényerőn gyakorlatilag nem észrevehető.

A monitort Normál Kalibrálással kaplibráltuk szerviz mnüből, természetesen lehet kérni Prémium Kalibrálással is. Az eredmény ismét igen jó lett, mondjuk ezeknél a monitoroknál el is várjuk már ezt. A kontraszt 900:1 körül mozog, a fekete szint 120cd/m2 fénysűrűség mellett 0,14cd/m2 körül van. A dE 0,2 körüli értéknek adódott, mind a 6500K mind az 5000K-re kalibrált monitornál. Utóbbit már komoly munkára javasoljuk, és azért csináljuk, hogy kiderüljön alkalmas-e erre a monitor. Természetesen hibátlanul vette az akadályt.

 

(ASUS PB258Q Normál Kalibrálás után, 120cd/m2, 6500K) 

 

(ASUS PB258Q Normál Kalibrálás után, 80cd/m2, 5000K) 

 

A fedett színtér is kiváló, habár megfigyelhető egy pici pontatlanság a liláknál. Nem gondolnánk, hogy ezt valaha bárki észrevenné, de tény, hogy pár % fedés ott hiányzik.

 

(színes vonal: ASUS PB258Q fedett színtér, szaggatott: sRGB)

 

A homogenitással szintén nem volt probléma, mind a fehéregyensúly, mind a fénysűrűség jó homogenitást mutatott, habár ez inkább a panel gyártóján múlik. Ennél jobb homogenitása csak a sok százezres kategóriának van, ott is a digitális homogenitáskiegyenlítés miatt, de valószínűleg ez a tualjdonság soha sem fog feltűnni az olcsóbb monitoroknál.

Hogy kinek ajánljuk? Mint említettük a panel mérete és felbontása igen jól eltalált, grafikai munkára, otthoni felhasználásra és filmezésre is tökéletesen alkalmas. A monitor szintén igen kiváló minőséget képvisel, ráadásul mégegyszer kiemelnénk, hogy Dual-link DVI-al is tökéletesen kihozható belőle a WQHD, így régebbi notebook tulajdonosok, és a VGA kártya lecserélését nem akaró vásárlóknak is tökéletes megoldás lehet. Aki szereti az ASUS termékeit és új monitor vásárlását tervezi, mindenképp vegye számításba ezt a monitort is.

A monitort az ASUS jóvoltából igen kedvező áron lehet üzletünkben megvásárolni, hivatalos 3 év Pick&Return garanciával!
Természetesen a monitor üzletünkben nyitvatartási időben megtekinthető, és kérhető teljeskörű pixelgaranciával és kalibrálással.