Dell P2416D teszt - WQHD 24"-on - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Dell P2416D teszt - WQHD 24"-on

Arra jutottunk, hogy 25"-on még mindenképp jól használható, de az ennél kisebb méreteken már kérdéses ez a felbontás.

Most megérkezett a Dell P2416D monitor, ami erre a kérdésre keresi a választ. Elfogadható-e a WQHD felbontás 24"-on?

Pár nap használat után a válaszunk: igen. Érdekes, de még mindig elfogadhatónak éreztük a betűméretet, és a monitor képe igen éles és kontrasztos volt ezzel a pixelmérettel. A 4K felbontású monitorokkal ellentétben itt még nincs szükség átméretezésre, habár a lehetőség adott.

A monitor külsőre teljesen megegyezik a P sorozat tagjaival, normál méretű káva, igényes kialakítás, és a jól megszokott Dell talp. Mi továbbra is szeretjük, és a visszajelzések alapján sokaknak szintén tetszik ez a design.

 

 

A gyártó szokásos (habár manapság már elvárható) értékeket adott meg a monitor specifikációjában. 1000:1 kontraszt, 300cd/m2 fénysűrűség, PWM mentes LED háttérvilágítás, 16:9-es képarány, WQHD felbontás, tükröződésmentes lágy bevonat. A monitor színterére 99% sRGB-t adtak meg, ezeket mind ellenőrizni fogjuk.

A P2416D-n jól látszik, hogy a gyártó megpróbálta mind árban, mind tudásban a megfelelő helyre pozícionálni. Az U2515H-nál jóval olcsóbban árulják, ugyanazzal a felbontással, ellenben egy collal kisebb, és nem az UltraSharp designt kapta, hanem a professional sorozatét.

A monitor csatlakozóival is kicsit spóroltak, mivel csak egy DisplayPort, egy HDMI és egy VGA kaptak helyet, és a három darab USB port is csak 2.0 szabványt támogatja. Azért nem kell megijedni, ezek véleményünk szerint teljesen elegendőek normál felhasználás mellett. A talp mint említettük a szokásos, dönthető forgatható, elfordítható, és szinte az asztal lapjáig leültethető.

 

Dell P2416D csatlakozók

 

A monitort temészetesen kalibráltuk is, és igen jó eredményeket kaptunk, habár ez a Dell monitoroknál már nem újdonság. A monitort Prémium Kalibrálással állítottuk be a basICColor Discus műszerrel.

 

(Dell P2416D, D65, 120cd/m2, sRGB)

 

A fekete szint is igen jónak adódott, 120cd/m2 fénysűrűség mellett, 0,12cd/m2-nek. A többi mért érték mind a specifikációban megadottak fölött van. Az sRGB színtér fedés is 100%-nak adódott, nagyon szép követést láthatunk.

 

(szaggatott: sRGB, színes: Dell P2416D)

 

A homogenitás mérés is szép eredményt hozott, sem a fénysűrűségben sem a színhőmérsékletben nem adódott csak nagyon minimális eltérés. A fekete pedig szinte tökéletesen bevilágításmentes volt.

Ez pl. az U2515H monitorénál kicsit jobbnak adódott, de mint említettük, a keskeny kávás kivitelű monitorok rendre foltosabbak feketén mint normál társaik.

(Dell P2416D homogenitás)

 

A monitor minden tekintetben hozza az elvárt tudást, ami esetünkben még több is egy átlagos monitorénál. A Dellnek már többéves tapasztalata van komoly sRGB és széles színterű IPS/xVA paneles monitorok gyártásában, és ez itt is meglátszik.

Ez a monitor kitünő választás lehet otthoni filmezős, netezős felhasznlásra, játékra is természetesen, habár a WQHD felbontás miatt oda már nem árt egy komolyabb VGA kártya.

Grafikai munkára is megfelelő, jól kalibrálható, igen jó mért értékekkel rendekezik, és 100% sRGB fedést mutat. Ez webdesignra, fotószerkesztésre, de akár DTP-re is alkalmassá teszi. Különböző tervező (CAD), programozói stb. munkára is tökéletes lehet, mivel a nagy felbontás miatt sok információ fér el rajta, habár vásárlás előtt érdemes kipróbálni, hogy nem lesznek-e túl kicsik a karakterek.

Egy biztos, sajnos rossz szemű felhasználók kevésbé fogják szeretni, de nekik ott vannak a nagyobb méretű, hasonló tudású monitorok.