ASUS VC239H, VX239H, VX279H, VX279Q áttekintés - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

ASUS VC239H, VX239H, VX279H, VX279Q áttekintés

ASUS VX239H

Ennek a monitornak apróbb hibáit és hiányosságait küszöbölték ki a valószínűleg utód monitorban, az ASUS VC239H-ban. Az ASUS VX279H pedig a 27"-os nagytestvére a VX239H-nak. Most már szinte minden világos, de itt van még az ASUS VX279Q, ami a H jelölésű monitortól abban tér el, hogy helyet kapott rajta egy DisplayPort csatlakozó is.

És végül még megemlítenénk, hogy mindegyik említett típusból létezik fehér színben is, rendelés esetén ezeket általában egy napon belül be tudjuk szerezni.
Az ASUS VX239H-ra a fent említett utód miatt talán már felesleges is nagyon sok szót pazarolni. A specifikációkat megtalálhatjátok webshopunkban. A monitor külsőre igen kellemes hatást nyújt, ennek fő oka a keskeny kávás kivitel. Az anyaghasználat jó, habár érződik rajta, hogy inkább csak egy alsó középkategóriás monitorral van dolgunk. A monitor talpa sajnos nem magasság állítható (szerencsére azért dönthető), ezen kívül teljesen rendben van, kinézetre egyértelműen harmonizál a monitorral.

A monitor káváján érintőgombok találhatóak, amik rendben teszik a dolgukat, habár egy kalibrálás alkalmával néha már visszasírtuk a hagyományos gombokkal rendelkező monitorokat. Átlag felhasználás mellett nem valószínű, hogy bárkit zavarna a gombok ritkán előforduló pontatlansága (vagy csak az ujjunkkal kevésbé kompatibilis), ráadásul a konkurens Dell készülékeihez képest sokkal jobban működnek.

A monitoron két HDMI bemenet kapott helyet, ezeken keresztül a hangot is képes fogadni a monitor, amit a beépített hangszórón hallhatunk is, habár komoly hangerőre nem számíthatunk. A hangot természetesen egy jack kimeneten keresztül le is vehetjük a monitorról például fejhallgatót dughatunk bele. A monitoron a régebbi gépek kedvéért D-Sub (VGA) csatlakozó is helyett kapott, véleményünk szerint lassan eltünik ez a fajta csatlakozó a monitorokról.

A monitor panelja mint említettük AH-IPS, az LG gyártja. Egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy a keskeny kávás kivitelű monitorokkal ellentétben sokkal kevésbé bevilágításos a panel, szinte nincs is jelen ez a hiba. Természetesen ezt ne tévesszük össze az IPS glow jelenséggel, ami minden IPS panel sajátja, így azzal mindenképp számolni kell. A kis méret miatt szerencsére nem gyakran fogunk találkozni ezzel a felfényléssel. A monitor PWM mentes háttérvilágítást használ a teljes fényerő tartományban, így ezen nem kell aggódnunk.

A gyártó 250cd/m2 fényerőt ad meg a monitor maximumaként, ezt tudja is a monitor, habár senkinek nem tanácsoljuk, hogy ilyen magas fényerőn használja monitorát. Mi világos szobába 160cd/m2, normál árnyékos helyre pedig a kalibráláshoz használt 120cd/m2 fénysűrűséget ajánljuk. A valós kontrasztról nem találtunk adatot, a dinamikus kontraszt értékkel viszont nem foglalkoznánk, ezt a funkciót ajánlatos kikapcsolva tartani.

Van még egy funkció amit tanácsos kikapcsolni, ez pedig a Vividpixel. Ez valamilyen módon megpróbálja élesebbé tenni a képet, ami sikerül is neki, de véleményünk szerint túlságosan is erőteljesen teszi ezt, így mi ezt 0 értékre állítottuk.

Természetesen érdemes kipróbálni, hátha másnak jobban tetszik más értéken, de ha valaki túl élesnek esetleg zavarónak találná a monitor képét, akkor először ezt a funkciót keresse meg, és az értékét vigye le nullára.
Természetesen kalibráltuk a monitort, így meg tudtuk mérni a valós kontrasztot, a fekete szintet, és persze a dE értéket. Ezután megmértük a színtér fedést, és a homogenitást is.

A monitort a komolyabb műszerünkkel kalibáltuk (Prémium Kalibrálás) lássuk az eredményt:

 

 

Nagyon szép eredményeket kaptunk, a kontraszt 1000:1-nél is nagyobb, a fekete szint remek, és a dE is kiváló érték. Ezek alapján normál grafikai munkára is tökéletesen alkalmas a monitor. Lássuk a monitor színterét:

 

(ASUS VX239H színtér, színes: VX239H szaggatott: sRGB)

 

Nem 100% a fedés, de nem rossz, kb. 94% körüli lehet. Ebben a kategóriában ez teljesen normális. Mértünk homogenitást is, megnéztük a színhőmérésklet és a fénysűrűség eloszlását is a panelen.

(ASUS VX239H homogenitása)

 

A fehéregyensúly alakulása a panelen egészen kiváló, a fénysűrűség eloszlása kicsit gyengébb lett. Hozzátennénk, hogy ezek az egyenetlenségek alig észrevehetőek, 5% on belüli eltérések csak műszerrel érzékelhetőek. Mindemellett kiemelnénk, hogy a digitális homogenitáskiegyenlítés nélküli panelekre kivétel nélkül hasonló értékek jellemzőek akár a sok százezres kategóriában is.
Megmértük az input lagot is, az átlagos input lag 10ms-nak adódott, ne feledjük ebben már a válaszidő is benne van. Ez az érték felveszi a versenyt a gamer monitorokkal is, tehát játékra is tökéletesen alkalmas a monitor.
Természetesen ahogy eddig is írtuk, kezdő grafikai munkára, ahol elég az sRGB színtér, tökéletesen megfelelő a monitor, és játékra, filmnézésre, netezésre is tökéletes.

ASUS VC239H

Az ASUS VC239H a VX239H kicsit javított verziójának tűnik. Az előző oldalon már kifejtettük, hogy elég jól sikerült a VX239H, de van pár apró hibája. Egyik ilyen hiba a VESA felfogatás hiánya, így aki a gyári talp helyett valamilyen karra akarta volna tenni a monitort, annak más típust kellett választania. Ezt itt megoldotta a gyártó, a monitor VESA 100 kompatibilis.

Ha már a talpnál járunk az is változott, most más egy teli kerek talpunk van, amit talán valamivel stabilabb is mint az előd. Az hogy jobban néz-e ki mindenki döntse el maga.

 

 

 

És végül az ASUS VC239H monitor a HDMI mellett DVI csatlakozós is kapott. Ennek talán nincs olyan nagy jelentőssége, mivel fillérekért kapható HDMI - DVI kábel, de ha már monitor, akkor legyen rajta DVI.

 

 

Ezeken kívül gyakorlatilag alig van változás. A panel valószínűleg ugyanaz, a menü se változott, a csatlakozóknál egy HDMI helyett egy DVI-t találhatunk, a felfogatási lehetőséget pedig épp most említettük. Input lagot is mértünk, itt is 10ms körüli átlagos érték jött ki. Tehát valószínűleg az elektronika is csak minimálisan változott, az is a DVI csatlakozó miatt. A háttérvilágítás PWM mentes, a fekete bevilágítás teljesen elfogadható. A beépített hangszóró is megmaradt.

Szubjektív véleményünk szerint képre teljesen ugyanazt kapjuk, de a pár apró javítás miatt érdemes már a VC239H-t választani.

Természetesen bekalibráltuk és megmértük a monitor tulajdonságait is. Kezdjük a kalibrációval.

 

(ASUS Vc239H színtér, színes: VC239H szaggatott: sRGB)

 

Ennél a monitornál is megvan az 1000:1 körüli kontraszt, jó fekete szint, remek dE. A színtér fedése szinte semmit se változott, ugyaz a 95% körüli fedés mint a VXnél, egyedül a lilák körül lett nagyobb a színtér, de ez sRGB felhasználásnál amugy sem érdekes, mivel túllóg ezen a részen. Homogenitás:

 

A fénysűrűség eloszlása itt most átlagos képet mutat, de a fehéregyensúly kiemelkedően homogén a panelen, ez dicséretes. Természetesen ez monitoronként eltérő lehet, véleményünk szerint ezt a szintet mindegyik ezzel a panellal szerelt VC239H hozza. Ha valaki mégis kiemelkedő inhomogenitással találkozna az mindenképpen garanciális kérdés.

Csináltunk képet teljesen sötétben a monitor feketéjéről, a képen felhúztuk a fényerőt, így a fekete bevilágításokat felerősítettük. Ennek a monitornak kifejezetten jó a fekete homogenitása, szabad szemmel alig észrevehetőek a képen lévő foltok.

 

 

Keskeny kávás monitorok között messze a legjobb feketét ezeknél a típusoknál kapjuk, így akit ez zavar az nyugodtan választhatja a VC, VX ASUS monitorokat.

Végül annyit mondanánk, hogy a monitor nálunk igen jól vizsgázott, ár/érték arányban kifejezetten jó, akit nem zavar a talp magasság állításának a hiánya, és tetszik neki a monitor, az nyugodtan választhatja, nem fog benne csalódni.

ASUS VX279H és VX279Q

Az ASUS VX279H annyira megegyezik kistestvérével, hogy itt már csak a mérési eredményeket futjuk át. Az első oldalon leírtak tökéletesen megfelelnek a 27"-os verzióra is, gyakorlatilag csak a nagyobb méretben, és emiatt nagyobb pixelméretben térnek el egymástól.
A Vividpixel funkciót itt is érdemes nulla értékre állítani!

A monitor a mérete és a keskeny kávás design miatt a 23" kistetvérnél még szebben mutat, sajnos az ASUS fotója nem adja vissza, hogy mennyivel nagyobb a monitor.

Lássuk a kalibrálási eredményeket:

 

 

A kontraszt érték remek, 1144:1 adódott, fekete szint szintén nagyon jó, és a dE is nagyon alacsony. A mérések alapján tehát bátran ajánljuk a monitort, csalódni nem fog senki. Ellenben felhívnánk a figyelmet rá, hogy a 27"-on a FullHD felbontás igen nagy pixeleket eredményez, ami közelről nézve akár zavaró is lehet egyeseknek, így mindenkinek az ajánljuk, hogy vásárlás előtt próbálja ki a monitort. Természetesen a háttérvilágítás PWM mentes. Lássuk a színteret és a homogenitást:

 

(ASUS VX279H színtér, színes: VX279H szaggatott: sRGB)

 

A színtér fedés kicsit jobb a VX239H-nál mértnél, olyan 95-96% körül van. Természetesen itt is ugyanazt tudjuk mondani, kezdő grafikai munkához tökéletes a monitor, de akár webdesign, nyomdai munka is beleférhet.

(ASUS VX279H homogenitása)

 

A homogenitással sincs gond, a fénysűrűség homogenitása igen szépen alakult, a színhőmérsékletben viszont nagyobbak voltak az eltérések. Ezen a téren átlagosan teljesített a monitor.

A VX279H és VX279Q monitorok igen szerethetőek, mindenben megfelelő teljesítményt nyújtottak. A monitor árából is látszik, hogy nem a komoly grafikus monitorok közé pozícionálta a gyártó, és a kisebb felbontás is erről árulkodik. Ettől függetlenül kezdő grafikai munkára, játékra, filmre, internetezésre tökéletesen alkalmas.