Acer H7 sorozat (H257HU, H277H, H277HU) - okos és szép - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Acer H7 sorozat (H257HU, H277H, H277HU) - okos és szép

H257HU, H277H, H277HU

Lássuk be ez sikerült is, habár a szépség mindig szubjektív, tehát ezt mindenki dönse el maga. Viszont a tudást meg tudjuk mérni, így ott a száraz tények dominálnak.

 

 

Lássuk, hogy mit tudnak a monitorok:
A sorozat három tagjából a legkisebb az Acer H257HU, ez egy 25"-os WQHD felbontású monitor, ami manapság igen nagy népszerűségnek örvend. A nagy felbontás miatt sok információ fér el a képernyőn, de mivel csak 25"-os így jóval olcsóbb a 27"-os WQHD monitoroknál. Ráadásul a pixelméret még pont elfogadható marad, így natív felbontásban is jól olvashatóak maradnak a szövegek, nagyítás nélkül is. És utolsóképp megemlítenénk, hogy az LG annyira kellemes bevonattal látta el ezt a panelját, hogy szinte üvegszerű a felület, mégis a tükröződések alig látszanak rajta. Talán az eddigi legjobb bevonat.
Két 27"-os nagytestvér van még a sorozatban, egy FullHD felbontású az Acer H277H és egy WQHD felbontású az Acer H277HU. Természetesen mindegyik ugyanúgy néz ki, csak a bizonyos képi tulajdonságaikban térnek el egymástól, minden másban megegyeznek (A H277H-n nincs DisplayPort). Mi legfőképpen a H257HU-ra voltunk kiváncsiak, így a méréseinket ezen a monitoron végeztük el.
A monitor talpának állíthatóságát sajnos feláldozták a design oltárán, így a monitor csak dönthető. Az utóbbi időben azt vettük észre, hogy a vásárlóink nagyobb részét ez egyáltalán nem zavarja, igazából csak igen kis százalék az akinek szüksége van a magasság állításra, vagy az elfordíthatóságra.

 

Csatlakozók terén remekül teljesít a monitor, egyrészt az első monitorok egyike amin van HDMI 2.0 (eddig gyakorlatilag csak Acer monitoron találkoztunk ezzel a csatlakozóval, és néhány nagyon drága 4K-s monitornál) ez a csatlakozó a család minden tagján helyet kapott, ezen kívül kapunk egy Dual Link DVI csatlakozót, és egy DisplayPortot is.
Van még audio portunk is, itt levehetjük a hangot a monitorról, amit HDMI vagy DP-on tud fogadni. Természetesen a család minden tagja kapott egy 2X3W-os beépített hangszórót is amit DTS sorruond technológiával láttak el, de véleményünk szerint nem szabad többet várni tőle, mint egy kisebb beépített hangszórótól.

 

Visszatérve a képminőségre, a monitor természetesen a teljes fényerő tartományban PWM mentes háttérvilágítást alkalmaz. Ezen kívül jó hír azoknak, akik este szeretik levenni a fényerőt, hogy a monitor fényerejét nagyon alacsony szintig le lehet húzni. Kaptunk még Blue Light Filtert is, ami a kék fényt hivatott csökkenteni, mivel hullámhossza miatt az károsítja legjobban a szemet. Ez manapság igen divatos tulajdonság az új monitoroknál, de hozzátenénk, hogy a kék komponens levételével a kép színezete elmegy pirosba, így grafikai munkára azonnal alkalmatlanná válik. Esetlegesen hosszabb szövegszerkesztéses és táblázatkezelős munkához el tudjuk képzelni, de mi biztosan nem használnánk.

 

 

És akkor jöjjenek a mérések. A monitort Prémium Kalibrálással kalibráltuk, ez a monitor már megérdemli a komolyabb műszert.

 

 

A fekete szint remek, a kontraszt 1000:1 fölött, a dE értéke 0,2. Ráadásul csak a szürkeárnyalatoknál látszik minimális kiugrás a színek terén egészen kiemelkedően alacsony eltéréseket láthatunk. Itt tehát minden rendben, igazából nem is számítottunk ennyire jó eredményre. A színtér fedés is hasonlóan remekül alakult, gyönyörű 100% sRGB fedése van a monitornak.

 

(színes: Acer H257HU gamut, szaggatott: sRGB)

Szokásunkhoz híven megnéztük a homogenitást is, és készítettünk felvételt a monitor feketéjéről sötétben, hogy a bevilágításokat is meg tudjuk mutatni.

 

A fénysűrűség eltérése a panel nagy részén szinte tökéletes, a jobb alsó sarokban volt 5% eltérés, ez kifejezetten kicsi, a fehéregyensúly eltérése 2% körüli volt, a panel felső része kcisit melegebb volt a közepéhez képest. Jó eredmények, és a panel feketéjével is nagyon elégedettek voltunk. Szabad szemmel szinte észrevehetetlenek voltak a bevilágítások, ezt az általunk készített kép jócskán felnagyítja, hogy lássuk hol vannak problémák. A keskeny kávás monitorok kezdeti bevilágításossága erre a panelra szerencsére egyáltalán nem jellemző.
A monitoron mértünk még bemeneti késleltetést, ennek átlagos értéke 11,5ms volt, így a legjobb osztályba tartozik, és tökéletesen megfelel akár komolyabb játékra is. Ennél már csak a 144Hz frissítéssel rendelkező gamer monitorok teljesítenek jobban.
A család többi tagját is kipróbáltuk természetesen, és hasonlóan kedvező adatokat kaptunk. Tehát mindegyik monitort ajánljuk játékra, filmnézésre, munkára, és grafikai munkára is. Természetesen itt figyelembe kell venni az sRGB színtér fedést, de azt 100%-ban tudják a monitorok. Gratulálunk Acer, csak így tovább.