ASUS PB248Q a 16:10 képarány bajnoka - újratöltve - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

ASUS PB248Q a 16:10 képarány bajnoka - újratöltve

Internet szerte, és hazai fórumokon is gyakran felmerül, hogy a monitor minimális fényereje még nullás érték mellett is túl magas. Tény, hogy a régebbi verzióknál a kalibrált 120cd/m2 értékhez majd nullára kellett állítani a fényerőt, de mivel szerviz menüből kalibráltunk, ahol természetesen simán lentebb lehetett venni az RGB értékek állításával a fényerőt, így akár 80cd/m2 fénysűrűség is könnyedén elérhető volt.
Jelenleg viszont a monitor legalacsonyabb fényerejét jóval lentebb állította a gyártó (valószínűleg a kritikák miatt), így átlag felhasználónak sem okozhat problémát pl. éjszaka letekerni a fényerőt. Ez a probléma tehát megoldódott, aki emiatt volt bizonytalan, az mostmár nyugodtan választhatja ezt a típust.
Másik újítás, hogy bekerült a monitorba az ASUS Low Blue Light, amit menüből állíthatunk. Ez a szemünk kímélésére szolgál, és az ASUS összes újabb monitorába beépítette a funkciót. Ezt nuláttól négyes fokozatig állíthatjuk, ahol minden szintnél kicsit kevesebb kék fényt bocsát ki a monitor. Sajnos emiatt a monitor színezete is megváltozik, tehát grafikai munka mellett nem használható a funkció, de böngészére, szövegszerkesztésre kifejezetten jó lehet.
Az ASUS szemkímélő funkcióiról bővebben itt olvashattok.
Ennyi újítás érkezett tehát a monitorba, ami továbbra is remekül teljesít, de mostmár közel tökéletesnek mondható.

A monitorról eddig is tudtuk, hogy jó, de mivel ár/érték arányban most került be az ajánlott kategóriába, így úgy döntöttünk, hogy egy rövid teszttel be is mutatjuk mit tud valójában.
A technikai részletekre nem térnénk ki, az ASUS oldalán elég sok információt találni, és webshopunkban is megtalálhatóak ezek.
A monitor követi a megszokott ASUS PB kategória design-ját, kissé talán szögletes, de nekünk kifejezetten tetszik. Az anyaghasználat jó, sehol nem találunk olcsó műanyagot, ráadásul megfogva végre nem az az érzésünk, hogy összetörik a kezünkben ha megszorítjuk. Ez igen nagy szó manapság amikor minden gyártó az olcsóságra törekszik. (Esetleg érdemes nálunk összehasonlítani más monitorokkal, eddig már meglepődtek néhányan)

 

 

A káván elhelyezkedő gomboknak jó a nyomáspontjuk, ezáltal a monitor könnyen állítgatható, és kiemelnénk az ebben a típusban már helyet kapott joystick-ot, amivel a menüben gyorsan és egyszerűen navigálhatunk. Kiemelnénk még a beépített hangszórót is, amitől persze nagy doggokat ne várjunk, de egy film megnézésére tökéletesen elég.
A PB248Q természetesen LG IPS panelt használ (LM240 SLA2), bizonyos források szerint ugyanez a panel van az EIZO EV2436-ban, és a nemrégiben közölt Dell U2412 újratöltve cikkünkben is ennek a panelnek egy változatát találtuk. Ennek a panelnek a legnagyobb előnye, hogy a fekete sokkal kevésbé szenved a bevilágításoktól, mint a régebbi LG panelek. A bevonata már nem az a gyöngyház jellegű csillogós, kissé agresszív bevonat, hanem igen kellemes, emiatt a monitor képe sokkal papírszerűbb.
Természetesen a háttérvilágítás 0-100 fényerő értékeken PWM mentes, így az erre érzékeny szemű vásárlók is bátran választhatják.
És akkor nézzük a homogenitást:

 

(ASUS PB248Q fehéregyensúly)

 

A színhőmérséklet legnagyobb eltérése 180K volt, ami kevesebb mint 3%, az ASUS PB278QR tesztben is hasonló értéket kaptunk, aminél jobb értéket eddig csak digitális homogenitás kiegyenlítéssel rendelkező monitoroknál láthattunk, ebben a kategóriában ez kiemelkedő érték. Nézzük a fénysűrűséget:

(ASUS PB248Q fénysűrűség)

 

Itt már nagyobb eltérést mértünk, de ebben a kategóriában ez teljesen átlagosnak mondható. Szerencsére szabad szemmel gyakorlatilag észrevehetetlenek ezek az eltérések.

Természetesen ezt a monitort is kalibráltuk, Prémium Kalibrálást használtunk, 10bites FirePro VGA kártyával DisplayPorton keresztül, hogy kihozzuk a maximumot a monitorból. Lássuk hát: 


(ASUS PB248Q Prémium kalibrálással, D65, 120cd/m2, sRGB TRC)

 

Meg kell hogy mondjuk, ez elképesztő eredmény. Egyelőre nem tudjuk, hogy csak egy igazán jó darabot teszteltünk, vagy mindegyik PB248Q hasonlóan jó eredményt produkál, de eddig 0,1 alatti dE értéket csak a sokszázezres EIZO és NEC monitoroknál láttunk. Ráadásul ez a monitor 1100:1 kontraszt érték mellett produkálta ezt, ami szintén egyedülálló eddig.
Itt azért meg kell jegyeznünk, hogy mi mindig a maximális érték kihozására törekszünk, ami akár több órás folyamat is lehet. Egy monitor 0,5 alatti dE értékkel már tökéletes színeket produkál, és a 0,2 körüli értékek már a tökéletesség határát súrolják. A kontraszt pedig szintén példányonként változó, az IPS-re inkább a 8-900:1 érték a jellemző, ráadásuk normál használat mellett ezek a különbségek inkább csak mérhetőek, látni nem fogjuk.
Nézzük a színtér fedést:

 

(színes: PB248Q színtér, szaggatott: sRGB)

 

A gyártó 100% sRGB értéket ad meg, mérésünk alapján kb. fél százalékkal vagy kevesebbel térünk el ettől. Ez gyakorlatilag elhanyagolható, viszont mindnképp kiemelnénk, hogy a színtér szinte pontosan követi az sRGB-t, nincsennek kiugró túllógások mint más monitoroknál.

Még egy utolsó mérést végeztünk el ez pedig az input lag mérése volt, saját mérőeszközünkkel, amiről nem régen adtunk hírt. Az átlagos input lag 10.2ms, a maximális pedig 17,3ms volt, ami kiváló eredmény, hasonló értéket csak komoly gamer monitorok szoktak tudni. Tehát akár komolyabb játékra is ajánlott a monitor.

Végezetül annyit mondanánk, hogy a kategória jelenlegi legjobb monitorát tisztelhetjük az ASUS PB248Q monitorban. Természetesen a monitort bármikor meg tudjátok tekinteni nálunk, és akár más monitorokkal is össze tudjuk hasonlítani.