AOC AGON Pro AG254FG teszt - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

AOC AGON Pro AG254FG teszt

A játékosok számára nem ismeretlen az a - gaming monitorok piacát mélyrehatóan befolyásoló – fejlődési trend, amelynek egyik jellemzője a képfrissítési frekvencia folyamatos növelése. Jelenleg 360 Hz-nél tartunk, de feltehetően ez még nem a végső szó. Most az AOC cég AGON márkanév alatt kihozott egyik ilyen monitorát volt alkalmunk tesztelni.

Egy monitorjáték szempontjából fontos jellemzőit, főleg a késleltetését annak megfelelően kell értékelni, hogy a monitor vagy más kijelző a játékban a teljes, végponttól végpontig terjedő (end-to-end) láncnak csak egy eleme.  Bár a monitorok esetében is bemeneti késleltetésről („input lag” vagy „input latency”) szokás beszélni, a teljes lánc az akcióperifériáktól (egér, billentyűzet, kontroller) a PC-n (beleértve a játékprogramot) át a kijelzőig terjed. Ezért helyesebb, ha egy monitor bemeneti késleltetésére a „display lag” vagy „display latency”, illetve magyarul a kijelző késleltetése elnevezést használjuk, és a bemeneti késleltetésvagy input lagfogalmát fenntartjuk a teljes lánc késleltetésére, amit másképpen rendszerkésleltetésnekis nevezünk.

Egy teljes rendszer késleltetése (systemlatency) az egértől a monitorig

 

Az Nvidia nemrégiben kifejlesztette a Reflexelnevezésű szoftveres megoldást (Reflex SDK), amely egy játékprogramba integrálva alkalmas a késleltetés csökkentésére. A PC-ben a CPU renderelésGPU szakaszon képes komoly mértékben csökkenteni a késleltetést.

A teljes gaming rendszerben a Reflex a zöld feliratokkal jelölt késleltetéscsökkentő hatások kiváltására képes. Talán a legfontosabb, hogy a renderelésisorbanállást a Reflexkiküszöböli (ZerosRenderQueue)

 

A Reflex LatencyAnalyzer elemző funkció segítségével (amely a tesztelt monitorunkban, és több más 360 Hz-es G-Sync monitorban megtalálható, de a Reflex-kompatibilis játékokban is aktiválható) számszerűen is kijelezhető a késleltetés. A Reflex késleltetés-csökkentéshezkompatibilis játék és grafikus kártyaszükséges, az Analyzerhez kompatibilis egér és monitorkell. A Reflex-re még visszatérünk, most foglalkozzunk az AGON Pro AG254FG monitorral, amely beépített G-Sync hardvert tartalmaz, kiegészítve a Reflex LatencyAnalyzerhez szükséges plusz hardverelemekkel.

 

AGON PRO AG254FG – főbb gyári adatok

 • Képernyő: 24,5”-es, IPS panel
 • Háttérvilágítás: WLED, edge-lit (élvilágítás)
 • Natív felbontás: FHD (1920 x 1080 pixel)
 • Panelfelület: csillogás-mentesített (anti-glare 3H)
 • Kontrasztarány: 1000:1
 • Fényerő: 400 cd/m2
 • Válaszidő: 1 msGtoG
 • Színmélység: 8 bit
 • Színtartomány: az sRGB 125%-a, a DCI-P3 95%-a
 • Betekintési szög: 178/178 fok
 • Max. frissítési frekvencia: 360 Hz (DP bemenetről), 240 Hz (HDMI bemenetről)
 • VRR: G-Sync + Nvidia Reflex Analyzer, 1-360 Hz (DP), 48-240 Hz (HDMI)
 • HDR: VESA DisplayHDR 400
 • Színtér lefedettség: 110% sRGB, 86% DCI-P3
 • Beépített hangszóró: 2 x 5 W
 • Méretek: 556,6 x 398,9-528,9 x 308,2 mm (állvánnyal együtt)
 • Tömeg: kb. 6,36 kg (állvánnyal együtt)
 • Táplálás: 20 V/6 A DC adapter
 • VESA szerelési kompatibilitás: 100 x 100 mm

 

Design, mechanika, csatlakozók

A „V” alakú láb és a masszív állványoszlop összecsavarozása a szárnyas csavarral, majd az oszlop bepattintása a képernyő hátfalába egy percig sem tart. A monitor nagyon stabil, a képernyő – nem kell mondanunk – három oldalán „keret nélküli”. A fő, egyúttal egyetlen beépített kezelőszerv egy joy gomb a képernyő jobb hátsó részén. Ennek megnyomásával, illetve fel-le, balra-jobbra billentésével tudjuk a készüléket be/ki kapcsolni, az OSD-t behívni vagy közvetlenül bemenetet játékmódot vagy fényeffektet választani, továbbá a menüben navigálni, a funkciókat kiválasztani és jóváhagyni, vagy be/ki kapcsolni stb. A LED fények által produkált színes világítás elöl (a keret alatt, majdnem a képernyő teljes szélességében), és a hátlap két oldalán aktiválható (erőssége változtatható), emellett az AGON logó az asztalra vetíthető. A gyártó a monitorhoz egy több darabból összeállítható csuklyát (hood) is mellékel, amelynek felszerelésével a környezeti világítás hatása minimalizálható.

A képernyő minden irányban állítható, a beállítási határokat a következő ábra szemlélteti:

A monitorról, főleg, ha a díszítő fényeket és az AGON logó képernyő alá vetítését aktiváljuk, tíz méterről meglátja bárki, hogy milyen célra tervezték. A Light FX almenüben végtelen számú kombináció várja a LED-es díszítő világítás beállítását a színekben és időben változó, vagy éppen állandó jellegűre. A logó színes vetítésének (lásd a képet) vezérlése az Extra almenü megfelelő pontjának beállításával lehetséges.

A monitor tervezői a fejhallgató praktikus elhelyezéséről is gondoskodtak egy, a monitor bal felső oldalán kihúzható kampó formájában. Fontos még megemlíteni, hogy a monitor tartozéka az ún. Quick Switch (bekapcsolható piros LED-gyűrűvel). Ez tulajdonképpen egy mini-USB portoncsatlakoztatható, rendkívül praktikus vezetékes távvezérlő, amellyel a joy gomb helyett kezelhetjük a funkciókat, ezen felül közvetlenül váltani tud a három programozható Gamer mód között (Gamer 1, 2, 3). Egyetlen hátránya, hogy bizonyos értékeket (pl. fényerő) csak lassan tud nagyobb lépésekben változtatni.

Ami a csatlakozókat illeti, nem lehet okunk panaszra. A 2 db HDMI 2.0 és a DisplayPort 1.4 mellet van egy 4/1-es USB 3.2 Gen 1 hub, továbbá két audio kimenet a fejhallgatóhoz, plusz egy mikrofonbemenet. A már említett mini-USB porton csatlakozik a Quick Switch vezérlő.

 

A menürendszerről

Az OSD nyolc almenüből áll (Game Setting, Luminance, G-SyncProcessor, ColorSetup, Audio, Light FX, Extra és OSD Setup). Ezekből a joy gomb megnyomásakor egyidejűleg hat jelenik meg, a maradék kettő eléréséhez lefelé kell billenteni a gombot.

 

Szerkezetét tekintve az AGON Pro AG254FG menürendszerének felépítése azonos a korábbi AGON monitorok OSD-jéhez, azonban a nyolc almenü elég nagy eltéréseket mutat a korábbiakhoz képest. Nézzük először a játék szempontjából legfontosabb két almenüt.

A Game Setting/Game Mode-ban négy preset (FPS, RTS, Racing, G-SYNC Esports) és három programozható mód (Game 1, 2, 3) közül választhatunk, plusz van egy Off opció is. Az alábbi képen látható, hogy mi mindent találhatunk még itt. Az Overdrive lehet Strong, Medium vagy Weak, vagy pedig kikapcsolhatjuk. A képkockaszám kijelezhető a képernyő bármelyik sarkában, ha éppen látni akarjuk. Ez a szám alapállapotban 360 Hz-et, ill. az általunk beállított frissítési frekvenciát mutatja. Némileg „kakukktojás” ebben a menüben a Quick Switch LED világításának be- vagy kikapcsolása.

 

A G-SYNC® Processor almenüben két kiemelten fontos pontot találunk: Az NVIDIA ReflexLatencyAnalyzer-t, amelyről fentebb már röviden szót ejtettünk, és amelyhez egy külön beállítási ablak tartozik. Erre csak akkor lesz szükségünk, ha a konkrét (Reflex-kompatibilis) játékban nem állítjuk be az automatikus Reflex-elemzés kezelést, hanem manuálisan szeretnénk ezt elvégezni. A késleltetés kimutatásához a kompatibilis egeret a monitorunk zölddel jelzett USB(A) portjára kell csatlakoztatnunk, az USB(B) portot pedig össze kell kötni a PC-vel.A másik az ULMB, amiről a bevezetőben szintén beszéltünk. Egy külön pontban változtatható az ULMB impulzus időtartama (ULMB PulseWidth), azaz a hátérvilágítás kapuzása.

A többi almenüben könnyen eligazodunk, de ha nem, akkor a használati útmutatóban részletes leírást olvashatunk róluk. Amit nemigen tudtunk értelmezni (annál is kevésbé, mert minimálisnál is kisebb hatása volt a képre), az aLuminance almenüben találhatóSDR VariableBacklight, illetve a HDR-t aktiválva a HDR VariableBacklight funkciók. Ilyen elnevezésű funkciókat ugyanis a local dimminges(FALD) paneleknél találunk, ahol az adott zónaszámú háttérvilágítás a képen belül szabályozott, amivel a kontraszt radikálisan javítható. Márpedig a vizsgált monitor háttérvilágítása nem ilyen, hanem élvilágításos (a LED-ek a képernyő szélei mentén vannak elhelyezve).

A HDR-ről annyit, hogy a monitor automatikusan átkapcsol, amikor az operációs rendszerben a HDR kapcsolóra kattintunk. Az nem baj, hogy a monitor értelmezni tudja a HDR jelet, de sem dinamikában, sem színekben ne várjunk HDR minőségű képet (a DisplayHDR 400 minősítés, és a készülék színtartománya ezt nem teszi lehetővé).

 

Paneljellemzők

A panel kiemelkedő jellemzője a 360 Hz-es frissítés lehetősége, a beépített G-Sync hardver, továbbá az Nvidia Reflex kompatibilitás, ami ezt a monitort a legújabb generációjú gaming monitorok sorába emeli.Egyebekben az IPS panel – feltehetően az AOC saját gyártmánya – jól teljesít, de áttörést nem hoz a szokásos paneljellemzőkben.Betekintési szöge hozza az IPS-től elvárható nagy tartományt, mint az alábbi képek szemléltetik:

 

 

Ami a fényszivárgást illeti, a vizsgált készülékben a konkrét panel a szokásosnál kisebb bleedinget mutat, a bal alsó sarokban és picit a bal felsőben érzékelhető némi szivárgás.Ez persze nem szükségszerűen jelenti azt, hogy minden példány ugyanilyen jó, de reménykedésre okot adhat.Az IPS-glow ennél a panelnél sem tűnt el, és a képernyő homogenitása (a fehér képernyő fénysűrűségének és színhőmérsékletének egyenletessége különböző fényerő-beállítások mellett) lehetne jobb is, de ha a monitor rendeltetését nézzük, akkor ez a játékosoknak nem fog problémát okozni.

A képernyőt alapállapotba hozva (reset) – GamingMode = Off, és a gamma beállítása Deafault – megvizsgáltunk néhány natív jellemzőt. A színtartomány majdnem fedi az sRGB színteret, csupán a vörös alapszín telítettsége picit kisebb a kelleténél. A kapott értékek azonban ellentétben vannak a specifikációban feltüntetett, túlzó adatokkal.

 

A Default gamma beállítás kicsit magasabb a szabványosnál, a mérés szerint 2,3. Ha egy fokozattal lejjebb állítjuk, akkor 2,1-et kapunk, ha eggyel feljebb, akkor 2,5-öt. A későbbi kalibrálás feltehetően segíteni fog a gamma pontosításában.

 

A datacolor szoftverével megmértük 48 színpont eltérését az sRGB szabványtól, és majdnem tökéletesen elégedettek lehetünk: 47 pontban a ΔE 2 alatt maradt, csak az egyik sötét cián árnyalat mutatott kiugró eltérést. Az átlagos hiba1,02, ami egészen jónak mondható. Jó pont a monitornak, hogy gyári alapállapotban mind a színtér, mind a hibák elég közel vannak az elvárhatóhoz (amennyiben sRGB-ről beszélünk), kivéve a színhőmérsékletet, amely kissé magasabb a kelleténél.

 

Meg kell még említenünk, hogy a beállító skála legkisebb állásában a fényerő kb. 40 nit, a maximumon pedig 411 nit. Ez utóbbi tehát teljesíti a specifikációt, habár a meggyőző HDR megjelenítéshez nem elég. A kontrasztarány – beállítástól függően – kb. 900:1 és 1200:1 határok között van, egy IPS paneltől elvárható módon.

 

A játék

A gamerek tudják, hogy egy játék kimenetelét (különösen az FPS játékok esetében) nemcsak a játékos képességei, hanem egyebek mellett az egértől/billentyűzettől a monitorig terjedő teljes lánc késleltetése is meghatározza (minél gyakorlottabb és tehetségesebb egy játékos, annál inkább). Mutassuk meg még egyszer kissé részletesebben,hogy miről van szó:

Első közelítésben a késleltetés három forrása: az egér (vagy más beviteli periféria), a számítógép (szoftveresen és hardveresen) és a kijelző (monitor). Az Nvidia Reflex SDK segíti a játékfejlesztőket a Reflex-kompatibilis játékok megjelentetésében, aminek hatása a kellően erős CPU és GPU közötti folyamatok lerövidítése, így a teljes PC-késleltetés számottevő csökkentése. A részleteket lásd az Nvidia weboldalán: https://www.nvidia.com/en-eu/geforce/technologies/reflex/

 

Ahogy a játékok egyre gyorsabbak, és az eszközök egyre kisebb késleltetésűek lesznek, úgy nő minden milliszekundum jelentősége, továbbá a gyors mozgások sok mozgásfázisra bontható, lehető legélesebb megjelenítésének jelentősége. A Reflex hatékonyságának bemutatására a kompatibilis játékokba integrálnak egy késleltetés-elemző funkciót is (ez a Reflex LatencyAnalyzer), amelyet bekapcsolva az elemzés automatikusan történik), vagy pedig manuálisan aktiválható a Reflex-kompatibilis monitor menüjében.

Leegyszerűsítve a Reflex működésének magyarázatát, lényeg az alábbi két ábrán szemléltethető:

 

Mint említettük azAGON Pro AG254FG Reflex LatencyAnalyzer kompatibilitását a beépített G-Sync hardverbe integrált elektronika biztosítja. A következő ábra egy példán szemlélteti az ilyen monitorok késleltetés-kijelző képességét:

 

Most térjünk rá a monitor képességeire. A kívánt frissítési frekvencia mind az operációs rendszerben (Gépház/Kijelző), mind az Nvidia grafikus kártya vezérlőpaneljén beállítható:

Az AGON Pro AG254FG esetében hatféle frissítési frekvencia közül választhatunk. 360 Hz frissítés mellett a ciklusidő, azaz az MPRT kb. 2,8 ms-ra adódik, azaz a monitor ennyi idő alatt rajzolja ki a teljes képet. Más szóval, hatszor annyi képkockát tud kirajzolni időegység alatt, mit a 60 Hz-es monitorok

 

A monitor GtoGpixel-válaszideje a specifikáció szerint 1 ms. Ez (a gyártó szerinti) átlagérték, mivel más-más szürke-szürke átmenetek ideje eltérő, emellett az overdrive is több fokozatban változtatható, úgyhogy a pontos átlagértéket nem könnyű meghatározni. Az tudott dolog, hogy a sötétebb tónusokból a világosabb tónusokba (pl. kékből vagy vörösből a sárgába) való átmenet rövidebb, mint fordítva (pl. a zöldből vagy sárgából a kékbe), és természetesen minde átmenetet befolyásol az overdrive.

Mi újabban a nagysebességű videó (960 kép/s) elemzését választjuk a válaszidő kiértékelésére, ami egy közelítő módszer, de jó becslést ad. A tesztelésre használt videót, amely függőlegesen egymást váltó képkockákból áll, a BlurBusters készítette, a nagy és kisebb ufók hátteréül a vöröset, a sárgát, a zöldet és a kéket választva. A mérés/becslés alapja a háttérszínek (a nekik megfelelő szürkék) egymásba való átmenetének ideje. Ha kimerevítünk két ilyen átmenetet – az egyik sötétből világosba, a másik világosból sötétbe való átmenet –, akkor az átmenetek magasságának és a teljes képmagasságnak az aránya könnyen lemérhető, amiből a válaszidő hozzávetőleges értéke számítható.A „filmszalag” haladásának megfelelően az átmenet az alsó színből a felsőbe történik. Ezúttal a vörösből a sárgába és a sárgából a kékbe való átmenetet választottuk, Strong overdrive mellett.

A két vizsgált átmenet. A vörösből a sárgába való átmenet ideje kb. 1,25 ms, ellenben a sárga-két átmenet kb. ennek kétszerese, 2,5 ms, mivel nagyobb a szürkék eltérése, és világosból a sötétbe való átmenetről van szó. Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy Strong overdrive beállításban a válaszidő átlaga valahol 1 és 2 ms között van, ami egy ISP panel esetében egész jó érték

 

Végül követő kamerás fotókat készítettünk balról jobbra mozgó ufók lefényképezésével a testufo.com oldalon megtalálható Ghosting / Pursuit Camera animáció felhasználásával (frissítés: 360 Hz, ufók sebesége: 960 pixel/s) a mozgáselmosódás megállapításához.

A mozgó ufók követő kamerával felvett képe Off-ra állított overdrive mellett (felső kép), és Strong-ra állított overdrive mellett (alsó kép). Az utóbbi esetben elég erőteljes inverz ghosting jelenik meg a túlhajtott overdrive miatt, úgyhogy ajánlott a játékhoz mondjuk egy fokozattal visszavenni az overdrive-ot (Middle). A mozgáselmosódás látványosan kisebb, mint 60 Hz, vagy akár 240 Hz mellett

 

Összegezve: az 1,5 ms körüli átlagos válaszidő (RT) és a 360 Hz-es frissítés (2,8 ms MPRT) jótékony hatása világosan kimutatható, így az 1-360 Hz tartományban működő G-Sync-ket is számításba véve, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az AG254FG – e sorok írásakor – kielégítheti a játékosok legmagasabb elvárásait. Kivéve persze, ha valaki megköveteli a HDR dinamikát és színtartományt, mert ez esetben más modellt kell keresnie.

 

sRGB kalibrálás 

Bár a készülék már a dobozból kivett állapotában is viszonylag jól megközelíti az sRGB/Rec.709 színtér követelményeit, ahhoz azonban mégsem eléggé, hogy ne szorulna pontosításra, amennyiben valaki ragaszkodik az észlelési határ alatti eltérésekhez. A kalibráláshoz ezúttal a Portrait Displays (volt Spectracal)Calman szoftverét használtuk. A színbeállítások között a Usert választva (mivel a színegyensúlyt csak itt tudjuk változtatni) megmértük a kiinduló állapotot, majd 120 nitet megcélozva egy teljes szürkeskála- és gammakalibrációt elvégezve ICC profilt készítettünk. Maga a szoftver „profil-tudatos”, tehát a kalibrálás végén meg tudja mutatni, hogy a profil használatával elérhető korrekció mennyire teszi helyére a belső színeket.

A kalibrálás/profilozás eredménye. Igaz, a kalibrálás előtti hibák sem túl nagyok (ΔE = 2,12, illetve 3), de az ICC profilozás ezúttal is nagyon hatékony: a ColorChecker hibája0,73-ra, a színegyensúly hibája 0,46-ra csökkent, 120 nit fénysűrűség mellett

 

A kalibrálás tehát megéri a fáradságot, még akkor is, ha a játékosoknak ez a monitor a dobozból kivett állapotában is jól megfelel, a színtartomány csaknem pontosan lefedi az sRGB-t, a gamma pedig ízlés szerint a menüben állítható.

 

Összegzés

Ebben a monitorban mindent megtalál egy gamer, amire a gyors (nagy fps) és kis késleltetésű játékhoz szüksége van, feltéve, ha nem igényli a HDR játékok valódi HDR megjelenítését. Jelenleg a 360 Hz frissítésűgamingmonitorok száma a piacon még nem éri el az egy tucatot, és a felbontásuk 1080p, akárcsak a tesztelt AGON Pro AG254FG készüléké, tehát az AOC ezzel a 360 Hz-es monitorral az élvonalban van.

Az újdonságok közé sorolhatjuk az Nvidia Reflex LatencyAnalyzer kompatibilitást, ami azt jelenti, hogy – bár az Nvidia Reflex késleltetés-csökkentőszoftveres megoldása nem függ a monitortól, sem az egértől – az AOC monitorával megmérhető, kimutatható a késleltetés-nyereség. A Reflex működéséhez elsődlegesen kompatibilis játékok és grafikus kártyák szükségesek. Ez utóbbiak alsó határa az Nvidia GTX 900-as sorozat, a kompatibilis játékokból pedig egyre több van.

Azt talán mondanunk sem kell, hogy „igazi” G-Sync monitorról van szó, beépített G-Sync hardverrel, a dinamikus szinkron 1 és 360 Hz között hatásos. A készülék színtere kvázi sRGB, és kalibrálás nélkül is pici hibával teljesíti az sRGB elvárásokat.

Az AG254FG-nek mind a pixel-válaszideje, mind a mozgókép-válaszideje rendkívül kicsi, különösen, ha egy gaming lánc teljes késleltetéséhez viszonyítjuk. Ami persze egy gyors beviteli perifériával, szélsebes processzorral, különlegesen fejlett grafikus kártyával és Nvidia Reflex-kompatibilis játékprogramokkal szintén igencsak alacsonyra szorítható, de ez a monitor akkor is méltó eleme egy ilyen összeállításnak.

 

Értékelés

Ami tetszett

 • Impozáns design
 • Magas frissítés frekvencia, és az ennek megfelelő 2,8 ms-os MPRT
 • 1 és 2 ms közötti átlagos pixel-válaszidő (RT), ami egy IPS paneltől szép teljesítmény
 • 1 Hz-től 360 Hz-ig működő G-Sync (DisplayPorton)
 • Reflex LatencyAnalyzer
 • Viszonylag pontos sRGB alapbeállítás

Ami kevésbé tetszett

 • A HDR csak nevében HDR (VESA DisplayHDR 400 minősítés), bár a készülék felismeri a HDR jelet
 • Néhány nehezen értelmezhető menüpont, ill. funkció

A monitor tesztelését a monitorinfo.hu munkatársai végezték.