Dell Infinity Edge - a következő generáció - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Dell Infinity Edge - a következő generáció

Dell U2417H, U2417HA

A Dell az utóbbi években nagyon komoly hangsúlyt fektetett legújabb monitorainak designjára, ezen belül is a káva elhagyására. Évek óta tart ez a folyamat, és jelenleg az UltraSharp sorozat szinte minden tagja káva nélküli, csak alul a panel alsó részét fedi egy takarólemez, ahol az érintőgombok helyezkednek el. Az eddigi tapasztalataink alapján a Dell nagy hangsúlyt fektet a vásárlói visszajelzésekre monitoraival kapcsolatban, és egyértelműen próbálja az új termékeiben az elődök hibáit kiküszöbölni.
Ennek jegyében születtek meg az UltraSharp családban az új Infinity Edge névre hallgató monitorok, az U2417H, U2417HA, U2417HWi (érkezőben), U2717D, U2717DA.
Az U2417H, gyakorlatilag a már jól ismert U2414H (teszt) továbbfejlesztése. A sokat kritizált érintőgombokat nyomógombra cserélték, és mivel az alsó káva is megszűnt így ezek a gombok a monitor alján kaptak helyet. A monitor első ránézésre nagyon szép, gyakorlatilag megszűnt a káva, egy sík felület a monitor eleje amit csak egy igen apró Dell logó tör meg alul a monitor elejére ragasztva. Sajnos még így is számolnunk kell egy 3 - 4mm széles fekete résszel a látható kép körül, de szerintem erre szükség is van, mivel keretként körbezárja a megjelenített képet. Gondoljuk csak meg, milyen zavaró lehet ha a fehér fal elé állított monitorunknak elveszik a háttérben a képe.

A következő érdekes újítás, hogy immáron nem csak talppal, hanem tartókarral is megvásárolható a monitor, az U2417HA személyében. Ez egy asztallapra felszerelhatő kar, nem annyira profi mint az MSA14, de közel olyan jó, és alig drágább az alap talpasverziónál. Természetesen a nagyobb U2717D is megvásárolható tartókaros változatban.

Visszatérve a talpas verzióhoz, még mindig az egy gombbal levehető talpat használja a monitor, természetesen dönthető, forgatható, az asztal lapjáig leültethető és természetesen elfordítható. Ez továbbra is a piacon lévő legjobb megoldás szerintünk.

A portok itt sem változtak sokat, továbbra is továbbfűzhető a monitor DispalyPorton keresztül (daisy chain), ehhez két DisplayPort áll rendelkezésre, ebből egy bemenet, egy pedig kimenet a továbbfűzéshez. Van egy miniDisplayPort bemenetünk és egy HDMI(MHL) bemenetünk. A hang levételéhez kaptunk egy jack kimenetet, és a maradék port már csak a 4db USB 3.0, kettő oldalt, kettő alul, és egy pedig a számítógéppel való összekötéshez. A gyártó mellékel egy tápkábelt, egy miniDP - DP kábelt (PC-hez és Mac-hez is ideális), és egy USB kábelt.

A panel Az U2414h monitorhoz képest itt is úgy tűnik, hogy fejlődött, a feketéje kevésbé bevilágításos, az IPS glow sajnos tobábbra is jelen van. Természetesen PWM mentes háttérvilágítású (flicker free), de ez manapság már elvárható. Ezekről jöjjön néhány kép:

(U2417H fekete homogenitás, IPS glow jobbról és balról, nagyításhoz katt a képre)

 

Kalibrálási szempontból nem sokat változott a monitor, remekül kalibrálható, természetesen mint minden Dell monitort az U2714H monitort is szerviz menüből kalibráltuk. Az alábbi eredmény a Normál Kalibrálásunk műve, 100000,- alatti monitoroknál ezt javasoljuk, persze aki a maximálisprecizitást szeretné elérni, nyugodtan kérheti Prémium kalibrálásunkat is.

(U2417H kalibrálási eredmény, 6500K, 120cd/m2, TRC:sRGB)

  

A kontraszt lehetne kicsit több is, de ne legyünk maximalisták, majdnem 1000:1 kontraszt nem régen még elképzelhetetlen volt. A többi eredmény nagyon jó. A monitor specifikáció szerint 100% sRGB színtér fedésű, ezt már évek óta hibátlanul hozza a Dell.

Végül a homogenitást vettük szemügyre, lássuk mit kaptunk:

(U2417H fehéregyensúly és fénysűrűség eloszlása a panelen)

 

A fénysűrűség szépen alakult, erre nem lehet panasz, itt ebben a kategóriában a 10% körüli eltérés sem ritka, itt ellenben csak 5%-ot tapasztaltunk, de a panel nagy részén még ennél is kisebb volt. A fehéregyensúly kicsit rosszabb lett, itt picit 3% fölötti eltérés is mérhető volt, ez valószínűleg még ránézésre észrevehetetlen, de a nagyobbik testvér ebben jobban teljesített. Ettől függetlenül ez még átlagosnál jobb eredmény.
Az input lag 9.9ms volt, tehát játékra is tökéletes a monitor, persze a 60Hz korlátaival együtt kell élni. Esetleg a CRU program segítségével a 70-75Hz is elérhető lehet. Kezdő grafikai munkára tökéletes, sőt ha elég az sRGB színtér akkor akár komolyabb munkára is jó (webdesign). Filmnézésre, böngészésre természetesen több mint elég a monitor, talán csak a méret lehet kevés, de ezért gyártották nagyobb méretben is az U2717D monitor személyében.

Dell U2717D, U2717DA

Az U2717D-ről eddigi tapasztalataink alapján csak jókat tudunk mondani. Itt is, mint az elődnél lehetőség van alapból a tartókaros testvér megvásárlására U2717DA néven. Ennek előnyeit már kifejtettük, nem ismételnénk magunkat.

Ennél a monitornál is továbbfejlesztésről van szó, az igen közkedvelt U2715H monitor volt az előd. Jelenleg még mindkét típus kapható, valőszínű, hogy még egy ideig így lesz, mivel az U2717D kb. 10000,- forinttal drágább. Később elképzelhető, hogy az előd megszűnésével annak árszintjére mérséklődik ez az összeg. Itt is remekül néz ki az alsó káva elhagyása, sőt az icipici Dell logó a 27"-os monitoron még jobban fest.
A menü gombjai itt is a monitor ajlán kaptak helyet, nyomógombok, ahogy a 24" kistestvérnél is. A menü továbbra is remek, egyszerű felépítésű, a gombok funkciói pedig nagyon könnyen értelmezhetőek.

A monitor portjai nem változtak, azzal a kivétellel, hogy a monitor oldalán itt is újra helyet kapott két USB 3.0, valószínűleg ezt nagyon sokan hiányolták az elődből. Lássuk milyen portok ezek:

Kaptunk tehát Két DisplayPortot, ebből egy bemenet, egy pedig kimenet a továbbfűzéshez (Disy Chain). Van egy miniDisplayPort bemenetünk és egy HDMI(MHL) bemenetünk. A hang levételéhez kaptunk egy jack kimenetet, és a maradék port már csak a 4db USB 3.0, kettő oldalt, kettő alul, és egy pedig a számítógéppel való összekötéshez. A gyártó mellékel egy tápkábelt, egy miniDP - DP kábelt (PC-hez és Mac-hez is ideális), és egy USB kábelt.
A beépített panel véleményünk szerint sokat javult, kevésbé bevilágításos (backlight bleed), és foltos feketén. Az IPS glow szerintünk nem változott. Erről készítettünk is néhány képet. A képeket már kalibrált fényerőn készítettük.

(U2717D fekete homogenitás, IPS glow jobbról és balról, nagyításhoz katt a képre) 

 

Kalibrálási szempontból nem sokat változott a monitor, remekül kalibrálható, természetesen mint minden Dell monitort az U2717D monitort is szerviz menüből kalibráltuk. Az alábbi eredmény a Prémium Kalibrálásunk műve:

(U2717D kalibrálási eredmény, 6500K, 120cd/m2, TRC:sRGB)

 

A kontraszt lehetne kicsit több is (ugyanúgy alakult mint a kistetvérnél), de ez is teljesen rendben van. A többi eredmény viszont nagyon jó. A monitor specifikáció szerint 100% sRGB színtér fedésű, ezt már évek óta hibátlanul hozza a Dell.

(Szaggatott: sRGB, Színes: U2717D)

 

A monitor háttérvilágítása PWM mentes, tehát teljes mértékben szemkímélő. A homogenitássa nagyon jó lett, habár ez másik monitornál eltérő lehet.

(U2717D fehéregyensúly és fénysűrűség eloszlása a panelen)

 

Digitális homogenitás kiegyenlítés nélkül is 2% alatt maradt a legnagyobb eltérés, ez remek eredmény. A monitor sebességét is teszteltük, igaz videót nem készítettünk róla, de akinek elég a 60Hz, annak tökéletes lesz játékra is. Az EIZO teszt leeső négyzetes tesztjében kiválóan teljesített a monitor. Az átlagos bemeneti késleltetés 10ms körül volt, ami érdekesség, hogy game módban kicsit többnek, 11,5ms-nak adódott. Azt azért érdemes tudni, hogy ez nem csak az input lagból jön, hanem a monitor válaszideje is benne van.

A monitor tehát méréseink alapján tökéletes lehet egy modern otthon ékkövének, miközben munkára (pl. webdesign), átlagos felhasználásra (film, böngészés, stb.) vagy játékra is tökéletes. A monitor alkalmas lehet a keskeny káva miatt monitorfalak készítésére is.

Akit esetleg érdekelne a káva mérete, annak készítettünk egy fotót az U2717D-ről és az U2715H-ról egymás mellé rakva. Szerintünk hangyányit keskenyebb az új, de ez lehet érzéki csalódás.

(bal oldalon: Dell U2717D, jobb oldalon: Dell U2715H)

 

A monitor megvásárolható webshopunkban, és természetesen kérhető hozzá pixelgarancia és kalibrálás is (utóbbi grafikai munkához mindenképp ajánlott).