A hordozható monitor létjogosultsága - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

A hordozható monitor létjogosultsága

Hordozható eszközeinknek szinte kivétel nélkül van képernyője, a laptopok, táblagépek, okostelefonok, hordozható játékkonzolok integrálják a hozzájuk tartozó „monitort”. Mi szükség van akkor egyáltalán a 14-17” méretű hordozható monitorokra? Erre a kérdésre próbálunk meg választ adni.

Az akkumulátor

Hordozható eszközeink gyenge pontja (még mindig) az energiaellátás, azaz az akkumulátor. Hiába a szép adatok a gyári adatlapokon az akku üzemidejéről, ez csak meghatározott üzemmódokban, és a készülék újkorában érvényes. Okostelefonjainkat a legtöbbször naponta töltenünk kell és a tabletekkel és notebookokkal sem jobb a helyzet. És minél többet fogyaszt az elektronika – minél erősebb a hordozható PC vagy az okostelefon – annál kevesebb energia marad a kellően nagy fényerejű képernyő működtetésére.

Igaz, a legtöbb esetben a hordozható monitort is akkumulátor táplálja (bár van olyan változat is, amely a laptopról USB-C porton keresztül táplálható), de összességében az egész eszköz kétszer-háromszor könnyebb, és kisebb fogyasztású, mint egy laptop.

 

A tablettel, okostelefonal, hordozható játékkonzollal összehasonlítva pedig sokszorosan nagyobb a képernyője, ugyanakkor a fogyasztása akár egy laptopnál is jóval kevesebb.

Amikor laptopunk akkumulátora gyengélkedni kezd, nem kell azonnal kikapcsolnunk, és megvárnunk a töltés üresjáratát (mert még a gyorstöltés is sok időt vesz igénybe), hanem a hordozható monitorra küldve a jelet, folytathatjuk a munkát, böngészést, játékot stb.Vagy a hosszabb használati idő miatt eleve a monitort használjuk kijelzőként.

 

Hordozható munkahely két képernyővel

Egy másik, előtérbe kerülő praktikus szempont, hogy akinek „hordozható” munkahelye van, vagy ilyet szeretne, a laptop a maga képernyőjével gyakran korlátot jelent az egyszerre megjelenítendő információhalmaz miatt. Ilyenkor egy hordozható monitorral felállítható a jól ismert „dual monitor” munkahely, ami adott esetben hatalmas plusz kényelmet jelenthet.

 

De hasonlóképpen „meghosszabbítható” vagy „megnagyobbítható” egy táblagép vagy telefon képernyője egy könnyű, vékony, és pillanatok alatt működésbe állítható hordozható monitorral.

 

Megjelenítő kamerához

A kamerák természetesen notebookhoz is csatlakoztathatók, de az általában jóval könnyebb, és hosszabb üzemidejű hordozható monitor jó alternatívát kínál. Magán a kamerán a képek értékeléséhez – legyen az fotó vagy videó – reménytelenül kis méretű a saját kijelző. De ugyanez érvényes a telefonnal készített fotók és videók esetében is.

 

Ez esetben az is a hordozható monitor javára szól, hogy – a notebookkal ellentétben – könnyű formátumot váltani. Magyarán, az álló formátumú fotók, videók teljes képernyős megjelenítésére sokkal inkább alkalmasak.

A felsorolt érvek mellett azonban a leginkább bizonyító erejű a hordozható monitorok látható piaci sikere, amit néhány gyártó termékei bizonyítanak. Pl. az AOC, a Lenovo és a ViewSonic is fejleszt és gyárt hordozható monitorokat, de talán a legszélesebb palettát az ASUS kínálatában látjuk, ezért e készülékek lehetséges képességeit az ASUS egy konkrét monitorán, az MB16AMT modellen szemléltetjük.

 

ASUS ZenScreenTouch MB16AMT

A 15,6”-es érintőképernyővel ellátott hordozható monitor legfontosabb tulajdonságai: IPS panel, Full HD felbontás, beépített akkumulátor (7800 mAh), micro-HDMI és USB-C (DP Alt Mode) csatlakoztatás, és…kompatibilitás laptopokkal, okostelefonokkal, játékkonzolokkal és kamerákkal. A teljes kompatibilitás érdekében a DisplayLink illesztőprogram telepítése szükséges az USB(A) hibrid jeltovábbításhoz. A reszponzív és interaktív 10 pontos érintésvezérlés nagyon pontos érintéses használatot nyújt.

 

Megemlítendő még a 0,9 kg-os súly, a 2 db 1 W-os beépített hangszóró és a 250 nit maximális fényerő. A széthajtogatható „okostok” állvánnyá változtatható, akár landscape, akár portrait pozícióban, de jobb híján a monitor egyik sarkában található lyukon keresztüldugott tollal vagy ceruzával is megtámasztható a monitor.

 

A beépített 7800 mAh-s akkumulátor 4 óra üzemidőt is biztosíthat, de DisplayPort Alt Mode-ban csatlakozva és maximális fényerő mellett is 3 órát garantál a gyártó.