Dune HD Ultra 4K - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447
Dune HD Ultra 4K
* A fent látható kép illusztráció. A termék a valóságban eltérhet.

Dune HD Ultra 4K

Termékkód: DUNEHDULTRA4K

2019-es modellév csúcskészüléke, amely azok számára készült, akik sztereó zenét high-end minőségben szeretnének hallgatni anélkül, hogy a médialejátszó mellé egy újabb készüléket vegyenek.

Jelenleg nem elérhető
Ez a termék jelenleg nem rendelhető
487 900 Ft
384 173 Ft + Áfa
Akár OTP Áruhitelre is »
A hitelkalkulátor segítségével egyszerűen kiszámolhatod a legmegfelelőbb konstrukciót.
Vételár: 487 900 Ft Önrész: Ft

Termék leírás

A Dune HD Ultra 4K is a Realtek RTD1295 processzor köré épült, 2 GB RAM-ot és 16 GB flash memóriát kapott, akár kisebb testvérei, a Pro 4K, a Pro 4K Plus és a Max 4K. Hasonlóan a Max 4K-hoz, az Ultra 4K esetében már a legfelsőbb minőségi kategóriát célozta meg a gyártó, legyen szó akár képről, akár hangról. Addig azonban, míg a Max 4K-t digitális házmozi-erősítő (vagy zenehallgatáshoz külső sztereó DAC) mellé tervezték, az Ultra 4K esetében már a high-end analóg sztereó hangzást is a készüléken belül oldották meg, és további fejlesztések történtek a kompromisszum mentes minőségi lejátszás érdekében – ahogy ezt már az árcédula is elárulja.

A Dune HD lejátszókban már évek óta használt amerikai ESS legújabb és legkomolyabb, 32-bites, 8-csatornás Sabre ES9038PRO DAC-ja végzi a digitális hang analóg sztereóvá alakítását (csak 2-csatornás módban működik), ha zenelejátszásról van szó. A minőségi analóg jel RCA- és XLR-csatlakozókon továbbítható high-end erősítőkhöz, de természetesen a beépített fejhallgató-kimeneten is az ESS Sabre DAC hangzását élvezhetjük. Az Ultra 4K használható külső DAC-ként is, hiszen koax, optikai és AES digitális bemenetei közvetlenül a DAC-ra vezeték külső lejátszóink hangját, így akár egy hagyományos CD-lejátszó is csatlakoztatható.

A Dune HD Ultra 4K is egy teljes értékű asztali Androidos számítógép. A felhasználónak azonban – ha nincs szüksége az Android szolgáltatásaira, a számtalan alkalmazásra a Google Play Store-ból – ezzel sem törődnie, sem szembesülnie nem kell, mivel a szokásos Dune HD kezelőfelület jelenik meg a készülék bekapcsolása után. Ráadásul a korábbi linux-alapú modelleknél működő PHP-pluginek, API, grafikus skinek és a dune_folder.txt fájlokkal testre szabható felület itt is használhatóak. Újdonság viszont a Sigma-processzoros korábbi Dune HD lejátszók után a Források menüben az NFS-böngésző. Így nem kell kézzel felvinnünk pl. egy NAS NFS-en elérhető megosztásait, kitallózás után elmenthetjük azokat a hálózati könyvtárak közé az Ultra 4K Források menüjébe.

Az Ultra 4K azon kevés TV-re csatlakoztatható androidos készülék egyike, amely rendelkezik megfelelő licenccel és biztonsági szinttel (Widevine DRM L3/L1) ahhoz, hogy a YouTube és a Netflix is engedélyezze rajta a lejátszást 4K felbontással is, nem csak fullHD-ban.

Az Ultra 4K-n az Androiddal párhuzamosan fut a népszerű OpenWRT rendszer is. Ezt elsősorban routerek alternatív operációs rendszereként hoztál létre nyílt forráskódú alapokon, és pl. NAS-képességekkel ruházza fel a készüléket. Az Ultra 4K-n alaphelyzetben az alábbi szolgáltatásokat biztosító alkalmazások vannak telepítve az OpenWRT-n belül (de számtalan egyéb is telepíthető egyetlen kattintással:

  • DLNA-szerver
  • SMB-szerver
  • AFP-szerver (Apple gépekhez)
  • FTP-szerver
  • iTunes-szerver
  • TimeMachine (Apple gépekhez)
  • Aria2 letöltőkliens (pl. torrent)
  • Transmission torrentkliens
  • Tárhelykezelő (formázás, partícionálás)


Az Ultra 4K hátlapján található HDMI-bemenetről a készülék képes rögzíteni a csatlakoztatott háttértárra, ehhez egy külön alkalmazást kell elindítanunk. Fontos megjegyezni, hogy csak HDCP védelem nélküli tartalom rögzíthető, tehát sem a kábeltévé-szolgáltatónk set-top-boxáról, sem mondjuk egy blu-ray lejátszó kimenetéről sem tudunk felvételt készíteni. A HDMI-bemenetre érkező jel max. 4K/30 fps lehet, de a felvétel ekkor is csak 1080p felbontású lesz, sztereó PCM hanggal. Felvehetjük tehát pl. azt, hogyan játszunk egy Playstation-ön vagy XBOX konzolon, de filmeket legfeljebb egy másik médialejátszóról, aminek meg sok értelme nincs.

Az Ultra 4K – a Max 4K-hoz hasonlóan – rendelkezik egy csak hangot továbbító második HDMI-kimenettel is azon felhasználók számára, akik már 4K-s TV-vel vagy vetítővel, de 4K-s videójelet (vagy legalább is HDR-eset) még nem továbbító, viszont HD-s hangsávokat már dekódoló erősítővel rendelkeznek, lehetővé téve, hogy közvetlenül a TV-re küldjük a képet, miközben egy másik HDMI-kábellel a digitális hang az erősítőre továbbítódik, érintetlenül.

Az előlapon keresztül egy 3,5"-es HDD (vagy megfelelő lemezadapterrel akár 2,5"-es HDD/SSD is) tolható be az Ultra 4K lemezfiókjába, akár menet közben is. Egy további SATA-csatlakozó ki van vezetve a hátlapon is, így „csupasz” merevlemez, SSD is közvetlenül használható. A csatlakoztatott háttértárak fájlrendszere szinte bármi lehet, az Ultra 4K írja/olvassa a FAT/FAT32, EXT2/EXT3/EXT4, NTFS, exFAT, és BTRFS formátumokat, és olvassa a Mac HFS/HFS+ fájlrendszert. A csatlakoztatott háttértárakat a beépített SMB-szerverén keresztül hálózaton is elérhetjük számítógépünkkel, másik lejátszónkkal.

Csatlakozók az elő- és hátlapon:

1 × USB3.1 (Type-C)
1 × USB3.0
2 × USB2.0 (előlapon)
1 × HDMI2.0 kimenet
1 × HDMI1.4 (csak hang) kimenet
1 × HDMI2.0 bemenet
1 × SATA adat+táp
1 × kompozit-videó
2 × sztereó analóg hang (RCA, egyik pár a DAC-ról)
1 × S/PDIF optikai digitális hangbemenet
1 × S/PDIF optikai digitális hangkimenet
1 × coax digitális hangbemenet
1 × coax digitális hangkimenet
1 × AES digitális hangbemenet
1 × 10/100/1000 Mbit-es ethernet
1 × 12V trigger ki/bemenet
1 × 6,3 mm-es fejhallgatókimenet
1 × RS232
1 × tanítható infra bemenet külső vevőhöz
1 × infra bemenet külső vevőhöz
3 × infra kimenet külső adóhoz
2 × wifi-antennacsatlakozó
1 × 110–240V tápbemenet


A készülék mellé egy tanítható infra távvezérlőt kapunk (háttérvilágítással), és természetesen egy HDMI2.0-ás kábelt is találunk a csomagban a két külső wifi-antenna mellett.

Az Ultra 4K egyéb fontos paraméterei:

  • Méretek: 430×72×310 mm
  • Bluetooth: 4.2
  • Wifi: 802.11b/g/n/ac, 2,4/5 GHz, 2T2R
  • Kijelző: 6-karakteres VFD