Változások az új DELL U2410 verzióban (DELL Ultrasharp U2410 rev.A01) - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Változások az új DELL U2410 verzióban (DELL Ultrasharp U2410 rev.A01)


Többen is érdeklődtek nálam az utóbbi napokban, miben is más az U2410 nemrég megjelent új revíziója, az A01-es? Nos, a változás a firmware-t (belső vezérlőszoftver) érinti, ami kihatással van a képfeldolgozásra is. (Azt nem tudom, hogy itt már a teljes képfeldolgozás is szoftveres alapú-e, vagy a firmware csak átprogramozza -- a lehetőségek határain belül -- a hardvert.)

Két területen fedeztem fel változást:

Az U2410 egy széles szín-gamutos monitor, a szokásos sRGB, továbbá az Adobe RGB szűkebb színtereit a kép átszámolásával tudja szimulálni. Mint a korábbi U2410-es tesztemben is említettem, a monitor eredetileg erre egy ditheringes színkeverést használt, mellyel egyes, főleg sötétebb árnyalatok nagyobb felületein közelebbről észrevehető volt némi "hangyásság" (ami miatt néhány felhasználó telesírt néhány külföldi topikot). Az A01 revízióban ezt teljesen kiküszöbölték: pl. az sRGB-s vörös téglaszínét már nem úgy érik el, hogy a vörös pixelek közé kevernek zöld pixeleket, hanem az egyes pixeleken belül történik meg a keverés.

A Custom preset módban eddig is volt lehetőség a 6-komponenses HUE (színezet, um. a színek eltolása valamelyik színpalettás szomszédjuk irányába) állítására, de eddig +/- csak egy szűk tartományban volt állítható anélkül, hogy nemkívánatos váltázások is bekövetkezzenek. Ez most annyiban változott, hogy nagyobb lett a valóban használható +/- tartomány. (Szóval, továbbra sem olyan profi a megvalósítás, mint pl. az Eizo komolyabb monitorainál.)

Ez a két dolog végülis összefügg, mert az említett szimulációhoz hasonló számítások kellenek, mint a 6-komponenses HUE állításhoz. Valószínűleg valamilyen alapfüggvények tökéletlensége miatt választották inkább a ditheres színkeverést a rev. A00-ban.

Jó hír a rev. A00-ás U2410-esek tulajdonosainak, hogy a firmware utólag is update-elhető! Nem tudom, ezt hajlandó-e elvégezni a Dell, vagy valamelyik szervíz, de egy (kiszivárgott?) programocska segítségével otthon is elvégezhető. Innen tölthetők le a szükséges file-ok. A mellékelt PDF-ben részletes leírás található a dolog menetéről. (Figyelem: csak haladó felhasználóknak, saját felelősségre!)

Most meg azon sopánkodnak egyesek, hogy szerintük az új eljárás "rontott a két szimulált mód színhelyességén". Akkor hát, nézzük meg mi is, miről van szó:

 

A00 vs. A01 -- Adobe RGB

A00 vs. A01 -- sRGB

Első ránézésre valóban szembeötlő a különbség. Kicsit jobban megnézve azonban kiderül, hogy a nem számottevőnél nagyobb változás csak egyes színek sötét árnyalatát érinti. Adobe RGB-nél csak a sötétkék lépi át a "bűvös" 2.0 deltaE-s határt (ezalatt már alig lehet észrevenni a kívánatos színtől való eltérést), és sRGB-nél is ennek a közelében van a sötétvörös, sötétzöld és sötétlila. Ehhez hozzátéve azt, hogy a sötétebb árnyalatok felé egyre kevésbé érzékeny a szemünk a színkülönbségekre, főleg ami a kék színt illeti, elmondhatjuk, hogy valójában nincs ezzel probléma... (Mindez a kalibrált esetekre vonatkozott, a kalibrálatlan állapot értékei lényegében nem változtak.)

Hasonlóan fontos a színtér-lefedés milyensége is... Nézzünk hát néhány CIE diagramot is!

sRGB mód
(Fehér vonal: monitor, sötétszürke: sRGB referencia)

 

Az sRGB színtér-lefedés szinte tökéletes... (Jópár más, középkategóriás, széles-gamutos monitoron jóval elnagyoltabb az sRGB szimulációja, ha van egyátalán. Az Adobe RGB pedig mégtöbb esetben hiányzik.)

Adobe RGB mód

 

Az Adobe RGB színtér lefedése lehetne valamivel pontosabb is. (Lásd itt az Adobe RGB standard színtér-koordinátáit. A program nem ismerte az Adobe RGB referenciát.) Hozzáteszem, ez kevésbé jelent problémát, mivel ezt a módot általában kalibrálással használják, amikor is a profilba belekerülnek a lemért koordináták is, így a valós értékekkel dolgozhatnak az olyan programok, mint pl. a Photoshop.

És ha már itt tartunk, lássuk a monitor natív színterét, ami a többi preset módban lép életbe.

A monitor natív színtere

 

A korábbi teszben ugyancsak említettem, hogy a Standard preset mód gammája furcsa módon nem a standard, megszokott 2.2, hanem 1.8 körül van (azaz a középvilágos részek némileg világosabbak a szokásosnál). Érdekes módon ez az A01-ben sem változott. Megemlíteném még,hogy az általam vizsgált, új revíziós darabnál kalibrálás nélkül enyhén zöldes színezetű volt a Standard mód, miközben a régebbi darab inkább enyhén sárgás volt. Ezen kívül a kontrasztarány is kisebb volt némileg az újnál. De lehet, hogy ezek egyedi különbségekre vezethetők vissza, nem általános dolog.


A DELL Hivatalos fórumtémája a kérdésben (megtalálhatóak a publikált változtatások is).