Datacolor Spyder 3 Express bemutató - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Datacolor Spyder 3 Express bemutató

Ezúttal rendhagyó módon, először,de biztosan nem utoljára egy "vendég írás" olvasható oldalunkon. A következő rövide bemutató eredetileg a CGTrenden jelent meg, mi ezúttal változtatás nélkül közöljük. Köszönjük a hasznos írást a CGTrend szerzőjének, és közös partnerünknek az ArtWork Photo-nak, akik a tesztkészüléket biztosították. Jöjjön a bemutató:

Tegyük színhelyessé monitorunkat egyszerűen, gyorsan és megfizethető áron! Az eredmény igen meggyőző.

Aki foglalkozik akármilyen szinten fotózással, vagy grafikák készítésével, szinte biztos találkozott már azzal a problémával, hogy a kinyomtatott, előhívatott kép színvilága, köszönő viszonyban sincs azzal a képpel, amit mi utoljára a számítógépünkön láttunk. Ez a nem megfelelő monitor-kalibráció eredménye. Mit lehet ez ellen tenni? Hát az a helyzet, hogy eléggé meg van kötve a kezünk, mert a mai átlag vásárlói igényeknek az felel meg a legjobban, ha a monitorokat már gyárilag 'tuningolják' kicsit, hogy a windows-os lankák még zöldebbek legyenek. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen a legtöbb felhasználót ez örömmel tölti el. DE mi akiknek fontos lenne az, hogy amit a monitoron látunk ne térjen el a valóságtól (ami ez esetben a nyomat), ez már nem annyira jó móka. Nincs mit tenni, különböző segédképek irányításával megpróbálhatunk ugyan kézzel babrálni a beállítások között, de ez messze nem tekinthető megfelelőnek.

 

 

A megoldás, egy monitor-kalibráló beszerzése. Szerencsére ma már több termék is kapható 100ezer forint alatt, sőt akár 50ezer alatt is beszerezhetünk ilyen kütyüt.

Tesztünkben a datacolor nevű cég szárnyai alól kimászó Spyder 3 Express kalibrálót próbáltuk ki, azArtwork.hu jóvoltából. Ma talán ez a legolcsóbb termék a piacon a maga 29.990 forintos árával. Lássuk jó-e ez nekünk…

 

 

Mivel itt nem a 100ezres kategóriáról van szó mint azt korábban említettem, ezért ne is számítsunk hordtáskás kiszerelésre. Sima dobozban kapjuk, ami egyébként igényesnek mondható. A csomagban kapunk egy monitor-törlőkendőt szép datacolor felirattal. Ez azért fontos, mert a kalibrációt csak tiszta monitoron érdemes elkezdeni. A sok hónapos kóla-rétegeken és a szénanátha okozta egyéb képződményeken keresztül, nem olyan hatásos. Aztán van nekünk benne egy gyors installációs útmutató, tíz nyelven. Persze Magyart nem fogunk találni, Németet és Angolt viszont igen. Akinél esetleg döcögősebbek az idegen nyelvek, az se ijedjen meg, a nyelvezete nem bonyolult dolog, arról nem beszélve, hogy minden magától értetődik. Aztán van még egy 3 éves garancia-papír, egy install CD és persze maga a pók. A termék nem csak sima LCD monitorokon (amibe a laptop-ok is beletartoznak) használható, hanem régi nagytestű katódcsöves monitorokkal is.

 

 

A rendszerkövetelmények, a következőképpen alakulnak: szükséges egy USB port, minimum 1024×768 pixeles felbontás, minimum 16 bites videokártya, 128 MB RAM és 100MB szabad tárhely. Továbbá 10.4 es Mac OS X vagy annál frissebb, Windows XP, Vista (32 és 64 bit egyaránt megfelelő) illetve én kiegészíteném a Windows 7-el mert én azon teszteltem és hibátlanul működött.

Ha minden passzol eddig, akkor tegyük be a telepítő CD-t. Az installáció pár 'next' kattintás után már kész is. Ekkor kell bedugni az USB-be a pókot, amit ezek után gond nélkül felismer az operációs rendszerünk. Ha ezzel megvagyunk, akkor kell elindítani a Spider3Express programot, ami egy gyors regisztrációval kezdődik. A termékhez kapott szériaszámot kell beírnunk, ami által kapunk vissza egy aktivációs számot. Ezt érdemes biztos helyre leírni, mert szükséges lesz, ha újra akarjuk installálni a terméket.

 

 

Ezután elénk tárul a kalibrációs varázsló. Minden egyértelmű, az első oldalon vannak bizonyos elő-teendőink, amikkel ha végeztünk, ki kell pipálgassuk őket mielőtt továbbmegyünk egy lépcsőfokot. Például: minimum 30 perce bekapcsolt kijelzőre van szükségünk, legyen letisztítva, ne legyen egyéb, direkt fényforrás ami telibevilágít és vissza kell állítani a monitor gyári beállításait. Ha minden oké, akkor next. Ezután megkér minket, a varázsló, hogy fölülről lógassuk be készüléket, a szoftver által kijelölt részbe. Ez egy kis kézi állítgatást igényel tőlünk, de elhanyagolható időn belül végezhetünk vele és nem kell aggódni a lábai, olyan anyaggal vannak bevonva, hogy nem tud kárt tenni a kijelzőben. Ha kész akkor elkezdődik maga a kalibrálási folyamat. Pár percig tart, aminek végeztével megkapjuk a várt eredményt. Ezt könnyen ellenőrizhetjük a program beépített előtte/utána funkciójával.

 

 

Azt kell mondjam, hogy nem semmi. Én elég jónak hittem ezen a téren a monitoromat, mert-hát mégis csak a felső kategóriába tartozik (SyncMaster P2450), de még így is hihetetlen volt számomra a különbség. Az a helyzet, hogy elég komoly fegyvertény ebben a szakmában, hogy az ember azt látja a monitoron, amit végül majd a kezében tart, legyen szó képfeldolgozásról, utómunkákról, vagy grafikáról.

Akit érint ez a dolog, és akiben lakozik ilyen jellegű igény, vagy a munkája megköveteli, de eddig nem tudta mennyit szánjon egy ilyen berendezésre, annak örömmel jelenthetem, hogy a Spyder 3 Express nem egy agyonütni való pók, hanem igenis egy remek vétel. A kicsomagolással együtt számolva, cirka 10 perc alatt van egy kalibrált, színhelyes monitorunk.