DELL U2211H, és U2311H input lag és 75Hz képfrissítés - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

DELL U2211H, és U2311H input lag és 75Hz képfrissítés

Input lag

A múltkori kis U2211H+U2311H teszt alkalmával adós maradtam az input lag lemérésével (ez az az idő, amennyi a kép monitorba érkezése és megjelenése között eltelik), ezt most pótolnám, miután sikerült megjavítani a fényképezőgépemet.

 

 

A méréseket a szokásos módon végeztem el (két képernyős clone mód, 2. monitor CRT-s, stopper-program, számos fénykép rövid expozíciós idővel, majd átlagszámolás a számok eltérései alapján). A szélső értékek mindkét monitornál 0 és 22 ms-re adódtak, az átlag 10 ms volt. Ez az érték a legjobbak közé sorolható (a gyorsabb TN-esek is hasonló értékekkel rendelkeznek -- egyébként szemre pl. egyátalán nem lehetett látni lemaradást a CRT és a Dellek képe között, az egér vagy pl. egy ablak mozgatásában). Ha ehhez hozzávesszük a 8 ms-es (g2g) válaszidőt, elmondható, hogy a monitor játékra is teljesen jól használható.

1920x1080 @ 72/75Hz

Az LCD monitorok jó része digitális kapcsolaton csak a 60 Hz-es képfrissítést támogatja. Ez részben azért van így, mert itt nem létszükséglet a magasabb frissítés, hiszen a technológiából adódóan itt ettől függetlenül nincs villogás (leszámítva a háttérvilágítás sokkal magasabb frekvenciájú, láthatatlan vibrálását). Másrészt a korábbi, hosszabb válaszidők által túl sok értelme sem lett volna. Harmadrészt a DVI szabvány eleve 60 Hz-t ír elő hivatalosan. Vannak azonban kivételek...

 

 

A múltkori írásomban még azt említettem, hogy az új Dellek képesek a 75 Hz-es képfrissítésre (ami, mint tudjuk, pl. játékoknál kimondottan előnyös) -- 1280x1024-es felbontásig. Nos, azóta kiderült, hogy ezt a fullos, natív felbontáson is tudják! Csak egy ügyesen módosított driver (illetve .ini file) kell hozzá.

Lehetőségünk van a 75 helyett 72 Hz-es frissítés alkalmazására is (egyes esetekben DisplayPorton eleve csak ez működik), ami meg főleg filmnézéshez ideális, tekintve, hogy ez éppen 3x-osa a mozifilmek ~24 fps-ének, így a mozgások, főleg az oldal irányúak egyenletesebbek lesznek, mivel az egyes képkockák mindig egyforma ideig jelennek meg a képernyőn -- ellentétben azzal, amikor a 60 Hz-es frissítés mellett hol két, hol három frissítésnyi ideig.

Egyelőre csak az U2311H-hoz való file-ok fellelhetők a neten (72Hz, 75Hz), és úgy tűnik, ezek is csak Vista és Win7 alatt működnek, nálam legalábbis WinXP alatt nem ment (a második képet nem én készítettem), de az újabb OS-eket illetően van hazai pozitív visszajelzés. Reméljük, előbb-utóbb az U2211H-hoz is előkerülnek a vonatkozó file-ok. (A file-okat pl. a Képernyőbeállítasok->Speciális->Monitor->Tulajdonságok->Illesztőprogram útvonalon, és utána majd a Saját lemez opcióval telepítsük! Érdemes egyébként a file-ok utolsó előtti sorában található "DELL U2311H (EDID Override)" végére beírni, az idézőjelen belül, hogy 72 vagy 75 Hz, legalábbis, ha mindkettőt használni akarjuk.)