EIZO CS230 - az sRGB új királya - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

EIZO CS230 - az sRGB új királya

Bevezető

Lassan egy éve kapható az EIZO legkisebb ColorEdge monitora a CS230. Először számunkra is igen furcsának tűnt az, hogy miért terjeszti ki ezt a családot az alsóbb kategóriákba az EIZO, de később rájöttünk egy igen jól pozícionált, ízig-vérig ColorEdge monitort kaptunk igen kedvező áron. A teszt után már értettük miért kellett több hónapot várni, hogy az EIZO egyáltalán szállítani tudja hozzánk monitorát.

A CS230 az új, szegmentált ColorEdge széria első tagja, egyedüliként sRGB-s színtérrel, azonban minden olyan extrával, amivel az ilyen kategóriájú, és színvonalú EIZO monitorok dicsekedhetnek.

Ilyen természetesen a digitális homogenitás kiegyenlítő elektronika, melyet az EiZO DUE-nek nevez, a 16 bites LUT és belső színszámítás.
A hivatalos anyag szerint belépő szintű képszerkesztésre és egyéb magas precizitást igénylő (color-critcal) munkafolyamatokra ajánlja az EIZO, ahol elég az sRGB színtér. (Webdesign, DTP kis kompromisszummal) Nyilvánvalóan higanymentes W-LED háttérvilágítással és a szokásos 5 éves gyári garanciával.

A részletes specifikációkba nem mennénk bele, minden az IPS-re jellemző normálértékeket követi, talán a 10.5 ms-os gtg válaszidő érték tűnik mai szemmel egy kicsit kirívónak, de jól tudjuk, hogy az IPS a gtg (szürkéből-szürkébe) váltásokban a leglassabb, ellenben összességében a pixelválaszideje a jelenlegi paneltechnológiák közül a legjobb.
És természetesen nem a játék a monitor fő profilja, így nincs is értelme ezen az adaton szőrözni.

Csatlakozókból is van minden, ami kellhet: DVI, HDMI, DisplayPort és USB-hub is.
Ezen kívül a monitorra jellemző a szokásos robosztus EIZO-s megjelenés (ColorEdge design), minőségi műanyagokkal, masszív talppal és mechanikával, és egy igen nagy hangsúlyt kapott EIZO logóval. A monitor igen nagy tartományban dönthető, forgatható, pivotba fordítható. Szinte már a megjelenésével igyekszik lehengerelni minket, hát még azzal, amit használat közben tapasztal a felhasználó. Impozáns és karakteres, kétségtelen.

 

 

Továbbá már ebbe a modellbe is bekerült az EIZO új, kreatív technikai megoldása, mégpedig az a beépített szenzor, amely a kávából kifordulva a meglévő (ColorNavigator szoftverrel és támogatott koloriméterrel végzett) kalibrálás ellenőrzésére és finomhangolására hivatott. Tehát ebben a monitorban a szenzor önálló kalibrálásra nem képes (a felsőbb szériákkal ellentétben), de úgy gondoljuk, hogy arra jobb is egy diszkrét koloriméter.

 

Ez, és a hardveres kalibráció tehát csak az EIZO letisztult és profi ColorNavigator szoftverének és egy támogatott koloriméter megvásárlásával érhető el. Ezek megvásárlása nyilvánvalóan megdobhatják a költségeket, de mint tapasztaltuk, e nélkül, szoftveres kalibrálással is kivíáló eredményekre képes a kijelző.

Nem is csigázzuk tovább a kedves olvasót, jöjjenek a tapasztalataink, jöjjenek a mérések!

A cikk még nem ért véget, kérlek lapozz!

Kalibráció és egyéb mérések

Először a kijelzőt szoftveresen kalibráltuk, kikapcsolt DUE funkció mellett, az x-rite i1 Display Pro koloriméterrel. A következő eredményt kaptuk:

 

A kalibráció sikeres volt, kiváló dE értékeket kaptunk, pontos fehér ponttal és bő 700-as kontraszttal, ami egy megszokott jó érték a profi IPS monitorok világában.
Maradéktalanul elégedettek voltunk ezzel az eredménnyel, így következhetett a homogenitás mérés 25 ponton (külön a fényerő eloszlás és a fehér pont változása a kijelzőn):

 

A 16:9-es monitoroknál szokásos sarkok felé 10%-ot nem meghaladó fényerőbeli eloszlás teljesen jó, a fehér pont meg szinte tökéletes, tehát kikapcsolt DUE mellett is kivételesen jó homogenitásra képes a kijelző, ahogy egy felsőkategóriás EIZO-tól elvárható.

A DUE funkció bekapcsolása után ismét elvégeztük a kalibrációt és a méréseket, amelyek gyakorlatilag tökéletesre csiszolták EIZO-nk teljesítményét, minimális (szokásos 100-as) kontrasztvesztés mellett.

A színmegjelenítés pontossága mit sem változott, a homogenitás meg konkrétan tökéletes, ilyet még az NEC ColorComp-pal bíró monitorainál is ritkán látunk, makulátlan, csodás, lélegzetelállító. Egyszerűbben: EIZO.

Végül kíváncsiak voltunk a kijelző színterére, hogy milyen pontossággal képes a W-LED háttérvilágítás lefedni az sRGB-t (amivel gyakran akadt gondja a mai W-LED monitoroknak).

Az EIZO mérnökei komolyan odatették magukat és a monitor W-LED-re ritkán jellemző pontossággal fedi az sRGB-t, mindössze a zöldnél csúszik kicsit félre a színtér. Ez a mai W-LED technológiai korlátokat tekintve rendhagyó, mindössze a Dell U2412M-nél tapasztalunk ehhez hasonlóan pontos sRGB fedést, de az EIZO egy kicsit pontosabb ebben az igazat szólva.

(Megjegyzésként muszáj leírnunk, hogy egy sRGB-s monitornál nem az a "jó", ha valamilyen okból kifolyólag minél nagyobb sRGB-n túlérő színtérrészt fed egy monitor háttérvilágítása, hanem ténylegesen az ehhez hasonló végtelenül pontos leképezés a cél egy pontos színmegjelenítést igénylő munkakörhöz. Ezt jelenleg ez a monitor tudja legjobban, illetve a wide gamutos monitorok tudnak még irtó pontos sRGB emulációt, de az más asztal.)

Szubjektíve egyébként rendkívül kellemes a monitor képe, nincs durva gyöngyház hatás a matt bevonat miatt, kellemes, papírszerű a megjelenített tartalom és kivételesen pontos az sRGB-s munkafolyamatokban (természetesen kalibrálás után). A homogenitás pedig egyszerűen tökéletes.

Maximalista vásárlóinknak ajánljuk a rendkívül gyorsan tanulható és letisztult ColorNavigator szoftver megvásárlását (és hozzá egy kolorimétert) a monitorhoz, hogy még pontosabban, hardveresen állíthassák be a monitort, amit aztán bizonyos időközönként a beépített szenzor majd utánkövet, de tény, hogy ez jelentősen megdobná az egyébként jutányos 180 ezer forint körüli vételárat.

Tapasztalatunk szerint a basICColor display software is képes hardveresen kalibrálni a monitort, de egyelőre csak User módot tud beállítani, a Calibration mód beállításának támogatására még várnunk kell.

Kinek ajánljuk?
Elsősorban olyan grafikai munkával foglalkozó vásárlóknak, akiknek elégséges az sRGB színtér, de szeretnének valami komolyabbat, minőségibbet, kiváló homogenitással és hosszú garanciaidővel. Nyilván őket célozza a gyártó is elsősorban.
Azonban, mivel a szűk 180 ezres vételár tényleg kivételesen alacsony a nyújtott teljesítményt látva, mi bátran ajánljuk igényes otthoni felhasználónak is, akinek nem munkára kell a monitor, egyszerűen 100 ezer alatt nem találják azt a minőséget, amire vágynak és megtehetik, hogy kicsit jobban a zsebükbe nyúlva valami igazán tartósat vásároljanak otthonra általános felhasználásra, filmezni vagy akár játszani is.
Mindenképpen gyertek el, nézzétek meg, próbáljátok ki, vonzó jelenség és igen erős hatást gyakorol a felhasználóra, nehéz lesz itt hagyni nálunk, ezt garantáljuk!

Az általunk árult IPS monitorokat ajánljuk kalibrációs szolgáltatással megvásárolni a fent is prezentált garantáltan tökéletes eredmény elérése céljából. Az üzletünkben való kalibrálásról bővebben itt olvashattok!