Színmenedzselt a böngésződ? - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Színmenedzselt a böngésződ?

Minden széles színterű monitor tulajdonosa tudja, hogy milyen zavaró is tud lenni a böngészés ezeken a megjelenítőkön, mivel Windows alatt a legtöbb böngésző figyelmen kívül hogyja, hogy sRGB tartalmat jelenít meg széles színtérben.

Ennek legszembetűnőbb jele, a túlélénk színezet, főleg a piros és zöld tűnik ki, de más színeknél is feltűnhet.

Lássuk csak miért van ez:

Az ok nagyon egyszerű, ha a megjelenítendő kép nem rendelkezik beágyazott profillal, ami megmondaná a megjelenítő szoftvernek, hogy milyen színtérben is kellene megjeleníteni a tartalmat, vagy a szoftver nem is veszi ezt figyelembe, akkor egy szín RGB koordinátáját (ami sRGB színtérben egy bizonyos színre mutat) azt a monitor teljes színterében fogja megjeleníteni. Ez egy széles színterű monitornál egy egészen másik szín lesz.

Tehát mit is kellene tenni? Olyan megjelenítő szoftvert használni ami figyelmebe veszi a beágyazott profilokat, és ahol ez hiányzik ott rávenni, hogy sRGB színtérben jelenítse meg azokat.

Jelen pillanatban az első feltételt minden nagyobb böngésző támogatja (Firefox, Explorer, Chrome), de sajnos a beágyazott profil nélküli képeket tudomásunk szerint csak a Firefoxban lehet minden esetben sRGB színtérben megjeleníteni. (ha valakinek tudomása van a többi böngészőben, hogyan lehet ezt elérni, írjon nekünk, és természetesen publikáljuk)

Firefoxban a beállítás nagyon egyszerű:

Beírjuk a böngészősávba: about:config, majd a kérdésre természetesen azt feleljük, hogy tudjuk mit csinálunk.

 

A keresősávba írjuk be: color_management

Ez fogad minket (katt a képre a nagyobb méretért):

A képen az én gépemen már beállított Firefoxot látjuk, lássuk hát sorban, mit is kell állítanunk:

gfx.color_management.display_profile

Ide meg kell adnunk a kalibrált monitorunk profiljának elérési útját ami a C:WindowsSystem32spooldriverscolor könyvtárban van, így kell megadni: C:WindowsSystem32spooldriverscolorkalibráltprofilod.icc

gfx.color_management.mode

0 - kikapcsolt színmenedzsment
1 - bekapcsolt színmenedzsment minden tartalomra (ezt akarjuk mi)
2 - bekapcsolt színmenedzsment a profilozott tartalmakra

gfx.color_management.rendering_intent

ezt hagyjuk az alapértelmezett 0 beállításon

gfx.color_management.enablev4

A Firefox 8-tól kezdve a böngésző támogatja az ICC v4 profilokat, ha true-ra állítjuk az értéket akkor tudjuk használni a v4 profilunkat is.

Ha ezekkel megvagyunk akkor kész is a színmenedzselt Firefoxunk. Remélem sokaknak tudtunk segíteni ezzel a kis leírással.