Dell S2415H áttekintés - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Dell S2415H áttekintés

Nemrégiben olvashattuk a hírt, hogy a Dell frissíti S szériás monitorait, ennek eredményeként megérkezett hozzánk az S2415H és az S2715H monitor.

A frissítés szinte csak a designt érintette, ezek a monitorok is megkapták a már ismert keskeny kávás designt, amit már megismerhettünk a Dell S2340L-ben. A teljes üveg előlapot cserélte erre a Dell, a tükröződő felület természetesen megmaradt.

 

A monitor szerintünk nagyon szép, a tükröződő felület miatt még tetszetősebbnek tűnik, de sajnos ezért nagy árat kell fizetnünk. A monitor szinte mindent visszatükröz, így csak gyengén megvilágított helyiségekben vagy olyan helyen használható ahol nincs fényforrás a monitor mögött, ami miatt az kevésbé tükröződik. Vásárlás előtt érdemes megnézni a monitort élőben, vagy végiggondolni, hogy hova fog kerülni a szobában a későbbi csalódás elkerülése érdekében.

Az S2415H másik nagy változása, hogy AH-IPS panelt kapott az S2440L-ben megismert VA panel helyett. Ebből egyenesen következik, hogy az S2440L kifutó darab, amit most akciós áron megvásárolhattok webshopunkban. Ez a monitor azoknak ajánlott akik nem tudnak kompromisszumot kötni az igazán mély feketeszintben, és még a teli üveg előlapos designra szavaznak.

Csatlakozók terén sincs nagy újdonság, az S2415H egy HDMI és egy VGA bemenettel rendelkezik, és mostmár helyet kapott egy sztereó hangszóró is a monitorban, aminek a hangját egy jack kimeneten akár más eszközre is átvihetjük. A hangszórók a monitor alján a rácsok mögött találhatóak, egészen igényes módon sikerült elrejteni őket.

 

 

A monitor talpa kinézetre nem sokat változott, de végre helyett kapott a VESA 100 felfogatás a hátulján, és a talp ugyanúgy egy mozdulattal levehető, mint pl. a Dell U, P szériás monitorainál. Ebből egyenesen következik, hogy a monitor talpát ki lehet váltani más Dell monitorok talpaival (még pár darab használt P és U sorozatú monitor talp kapható webshopunkban), így a monitor sokkal szabadabban állítható. Nem csak dönteni lehet mint a gyári talppal, hanem forgatni, és az asztal lapjáig le is lehet ültetni.

És most jöjjön a képminőség. A Dell S2415H képe az üveg előlap miatt igazán kellemes, és kontrasztonak tűnik. A háttérvilágítása 0-100 fényerő értékeken PWM mentes, ez ismét egy jó pont, az erre ézékenyek is nyugodt szívvel választhatják. Természetesen be is kalibráltuk a monitort, ami nem csak grafikai, denormál felhasználás mellett is ajánlott, mivel gyárilag jócskán eltér a fehéregyensúly a 6500K-től.

 

 

A kalibrálást egy X-Rite I1 Display Pro koloriméterrel végeztük, ezzel a műszerrel végezzük boltunkban a Normál kalibrálást, de maximalisták Prémium kalibrálással is kérhetik. Lássuk az eredményt.

 

(Dell S2415H kalibrálva, sRGB, 120cd/m2)

 

Az eredmény igazán szép, a fekete szint IPS monitoroktól elvárható legjobb érték, a kontraszt szintén nagyon jó, és a dE érték is igen jól alakult. A monitor hozza egy belépő szintű grafikus monitortól elvárt szintet, így aki megelégszik az sRGB színtérrel annak megfelelő lehet akár grafikai munkára is. A fedett színtér kb. 95%-os sRGB, nem kiemelkedő, de nem is rossz.

 

(Dell S2415H gamut)

 

A homogenitást is mértük, először a fehéregyensűly alakulását a panelen, majd a fénysűrűségét is.

(Dell S2415H homogenitás)

 

Nagyon szép eredmények, a fehéregyensúly eltérése 3% alatt maradt, egyedül a fényerő értékeknél van nagyobb eltérés abal alsó sarokban, de ez szemmel gyakorlatilag nem észrevehető.

Összességében tehát igen jól vizsgázott a monitor, tehát aki az Apple iMac-hez hasonló tükröződő bevonattal ellátott monitort szeretne venni, annak jó választás lehet mind játékra, átlagos felhasználásra, és munkára is.