Dell IPS áttekintés 2014 - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Dell IPS áttekintés 2014

S széria

Bevezetés

A tavalyi Dell IPS körképünk mintáját követve - igaz csak év végére, de - idén is elétek tárjuk azt, amit a Dell idei modelljeiről, modellváltásokról és az újak tulajdonságairól tudni érdemes.
Alapvetően szerencsés helyzetben vagyunk, mert nem állt feje tetejére a modellcsalád, a Dell megtartotta a három prémium panellel bíró szériáját: S, P és U szériás monitorok közül válogathatunk továbra is.

Ebben az írásban egy helyre gyűjtjük a megfelelő széria tagjait, pár sort írva ezek jellemző tulajdonságairól és erényeiről, így igyekszünk segíteni a monitort keresőknek a Dell IPS monitorok között való kiigazodásban és a legmegfelelőbb modell kiválasztásában.

Ismét az S szériával kezdünk, ahol csak részben történtek változások.

S széria 2014 Q4

 

Tagjai: S2240L, S2340L, S2415H (új), S2715H (új)

Közös jellemzők:

Paneltípus: IPS panel LED-es háttérvilágítással, glossy (tükröződő) bevonat
Felbontás: 1920x1080 60 Hz-en (Full HD, 16:9-es képarány)
Kontraszt: 1000:1 statikus kontraszt
Válaszidő: 7 ms válaszidő (6 ms - S2415H, S2715H)
Színek: 16.77 millió, Standard Gamut, 89%-os színtér lefedettség (CIE 1976 szerint)

Egyéb:

PWM-mentes háttérvilágítás szabályozás
Dönthető állvány beépített kábelrendezővel
d-sub, HDMI csatlakozók

A 22 és 23"-os modell változatlan maradt, azonban az AMVA-s S2440L és az S2740L helyett érkezett két új modell, amely valójában kicsit ötvözi a vékony kávás U2414H (részletesebben majd az UltraSharp széria tárgyalása során) és a korábbi S széria megjelenési tulajdonságait.

 

 

A monitorok megjelenése a tükrözödő bevonatnak köszönhetően továbbra is impozáns. Nagyon jól mutatnak maguk a monitorok is és a megjelenített tartalom is rajtuk. Ez részben köszönhető annak, hogy a glossy bevonattal ellátott kijelzők mentesek a mattaknál tapasztalható szemcsésedéstől, így tisztább, kontrasztosabb, élesebb képpel bírnak. Sokan ezért szeretik annyira az Apple iMacek megjelenítőit, holott rendre ugyanolyan panelt használnak, mint a Dell monitorai.

Egyetlen - ámbátor igen jelentős - hátránya az, hogy tükröződik. Nem kicsit, nagyon. Persze, ha a monitor mögött van az ablak vagy fényforrás, akkor nem lesz nagy gond, ellenben ha mellette (és nem lehet sötétíteni) vagy mögötte, akkor elég gyakran találkozunk majd önarcképünkkel a monitorunk kijelzőjén. Ezzel jó tisztában lenni, mert sokakat zavar, mások kifejezetten szeretik az élesebb és kontrasztosabb képet keltő hatása miatt, de mindenképpen legalább annyira megosztó, mint az erős anti-glare bevonattal bíró monitorok.

Az új modellek egyrészt jóval vékonyabb kávával rendelkeznek elődeiknél, továbbá talpuk eltérő az S2240L és S2340L konstrukciójától, s immáron nem kell csavarokkal bajlódni, már ezek is a P és U széria monitoraihoz hasonló módon kattannak a helyükre. Viszont állíthatóságuk ugyanúgy csak a döntésre korlátozódik, bár ha valakit ez nagyon zavar, akkor gyakorlatilag bármelyik más Dell modell állítható talpa is csatlakoztatható a panelre, ha nem akarunk külön erre a célre tartószerkezetet vásárolni. Illetve mi árulunk is minden irányban állítható Dell talpakat az üzletünkben, melyek komptibilisek ezzel is.

 

 

A széria tagjai továbbra is PWM-mentes háttérvilágítás szabályzást használnak, ami azt jelenti, hogy a monitor LED-jei folyamatosan világítják meg a panelt, nem pedig bizonyos frekvencián villogva, mely sokak szemét fáraszthatja, fejfájást is okozhat. Ez mindenképpen plusz pont.
Az új monitorok válaszideje és input lagja megfelelően alacsony játékra is, így ezzel bizonyosan nem lesz gondunk most sem, s színterük jól fedik az sRGB-t, azonban grafikai munkára nem elsősorban ezen modellek közül tanácsos választani.

Menjünk megint gyorsan végig az egyes modelleken:

Dell S2240L

Ez a legolcsóbb Dell IPS, ami kompakt méretével, nagy pixelsűrűségéből adódó éles és kontrasztos képével hódít valóban baráti áron. Egyik személyes kedvencünk, valódi éke lehet a szobának, biztosan nem csalódunk benne.
Kinek ajánlott?
Leginkább azoknak, akik szeretik a kisebb pixelméretű esztétikus monitorokat, de nem szeretnének 50 ezer Ft-ig elmenni monitorvásárláskor. Ez a modell jobbára az LG IPS-eivel próbálja felvenni a versenyt, valamivel drágábban, minőségibb anyaghasználatával és impozáns megjelenésével.

Dell S2340L

A legolcsóbb 23"-es Dell IPS lévén sokak szeme akad meg a modellen, s igen hasonlóan teljesít, mint a kistestvére, elhanyagolható felárért cserébe.
Ezt a monitort azoknak ajánljuk, akiknek a lélektani határ 50 ezer Ft és ebből szeretnék a lehető legnagyobb és lehető legjobb minőségű IPS monitort megvenni általános felhasználásra, játékra, filmezésre. Szerencsére egyre több elégedett vásárlótól kapunk pozitív visszajelzéseket.

És most jöjjenek az új jövevények, az S2415H és S2715H monitor!

A két monitort nyugodtan vehetjük egy kalap alá, hiszen mindössze a képátlójukban és ebből következően pixelsűrűségükben különböznek. Minden más gyakorlatilag identikus, a talp, külső dizájn, panel és a kijelzők teljesítménye is. A kisebbik monitorról írtunk egy rövid áttekintést, amit érdemes átfutni, ha ezen monitorokkal szemezgetünk. Gyönyörűen mutatnak, szokásos stabil talp és nagyszerű kalibrációs eredmény jellemzi ezt a két monitort is.

A háttérvilágítás természetesen PWM-mentes, válaszidejük 6 ms szürkéből szürkébe történő váltás esetén, ami IPS lévén tökéletesen alkalmassá teszi őket játékra, filmezésre egyaránt.
Nehéz bármi rosszat mondani erről a két szépségről, hiszen ha szeretjük a tükröződő felületkezelést, akkor gyakorlatilag hibátlan terméket kapunk kézhez, mindössze az sRGB fedése átlagos ezen monitoroknak, így komolyabb grafikai munkára továbbra sem S szériás monitort javaslunk.

 

S2415H gamut diagram
(szürke szagattott vonal: sRGB referencia)

 

Ahogy láthatjuk, nagyjából 94%-os az sRGB fedése a monitoroknak, ami azért nem rossz, így nagy baj nincsen, de egy U2412M vagy U2415 teljesebb fedést biztosít, ha ez komoly szempont monitorvásárláskor.

Σ

A koncepció tehát sokat nem változott. Az S2415H és S2715H-val mindössze annyit mozdult a Dell, hogy a VA panelt elhagyták (aminek mi speciel örülünk) és a megjelenést a mai keskeny kávás trendnek megfelelően igazították úgy, hogy a glossy kijelző és az esztétikus és stabil talp megmaradt.

Így a konklúzió marad a régi, miszerint ezek a monitorok főleg azoknak ajánlottak, akik nem irtóznak a glossy kijelzőktől (sőt), általános felhasználásra, játékra, filmezésre, irodába szeretnének egy dekoratív monitort HDMI-vel, kifejezetten jó áron, a megszokott Dell minőséggel és supporttal.

(Érdemes megjegyezni, hogy az S-széria modelljei külső tápegységgel rendelkeznek - mely meghibásodás esetén gyorsan és egyszerűen cserélhető - és csak VGA kábelt tartalmaz a gyári doboz, így szükséges HDMI vagy HDMI-DVI kábel vásárlása, ha digitális csatlakozásra törekszünk!)

Professional széria

Nos a helyzet itt változatlan. A Dell Professional széria továbbra is az UltraSharp széria előkapuja, olyan professzionális igényekkel rendelkező vásárlóknak, akik nem tudják vagy nem akarják megfizetni az UltraSharpok felárát, ellenben szükségük van egy masszív, több irányba állítható, jól összeszerelt, minőségi IPS monitorra.

Így leírásunk szinte teljesen megegyezik a tavalyival, azonban az akkor még vadi új szériáról ma már rengeteg felhasználói tapasztalat érkezet, melyet most beleszövünk leírásunkba.

Professional széria

 

Tagjai: P2214H, P2314H, P2414H, P2714H

Közös jellemzők:

Paneltípus: IPS panel LED-es háttérvilágítással, matt tükröződésgátló bevonat (light AG ~ semi-glossy)
Felbontás: 1920x1080 60 Hz-en (Full HD, 16:9)
Kontraszt: 1000:1 statikus kontraszt
Válaszidő: 8 ms válaszidő (grey-to-grey)
Színek: 16.77 millió, Standard Gamut, 82%-os színtér lefedettség (CIE 1976 szerint)

Egyéb:

Állítható magasságú állvány, döntés, forgatás, elfordítás (pivot) és beépített kábelrendező
d-sub, DVI, DisplayPort csatlakozók és USB Hub

A széria megjelenése óta már jól megszokott és elfogadott. Az S szériához hasonlóan 4 féle méretben elérhetőek, szintén mind IPS alapúak, s külsőben az U széria kissé kiforrottabb, talán valamivel elegánsabb, kifejezetten ízléses átdolgozása.
Megmaradtak a kecses vonalak, lekerekített élek, de a talp egésze alumínium hatású, világos ezüstszínű bevonatot kapott, ami egy kifinomultabb összképet eredményez. Kicsit számomra az Apple-féle stílusra hajaz - ami egyáltalán nem baj -, főleg, hogy az USB-portok egyike a monitor hátlapjába van integrálva, ahogy az iMacek csatlakozói is szoktak lenni!
A mindenfelé állítható, dönthető talpa az U szériának megmaradt, így már akár egy 27"-os kijelzőt is el tudunk fordítani pivot-módba.
Azonban a monitorok az eddigitől eltérő módon a megszokott d-sub csatlakozó mellett nem DVI-vel jönnek a dobozban, hanem DisplayPort kábelt csomagol a Dell a P széria modelljeihez. Ezen kívül a matt felületkezelő réteg is finomodott, kevésbé szemcsés a bevonat, de így is ellátja a feladatát, ez is nagyjából az S és U széria között van.

 

Ahogy azóta kiderült és igazolódott, a széria tagjai a P2714H-t leszámítva mind PWM mentesek, jó elektronikával vannak megáldva, melynek köszönhetően a kalibrációs eredmények kiválóak lehetnek, így mindenképpen érdemes számolni a szériával azoknak, akik belépő szintű IPS-es monitorra pályáznak, de valamilyen okból sem az S, sem az U szériában nem találták meg a számításaikat.
Válaszidejük, input lagjuk megfelelően alacsony, többen használják vásárlóink közül játékra is őket és eddig szinte kivétel nélkül csak pozitív visszajelzést kaptunk.

Egyetlen negatívum, melyre út közben derült fény, a 23-24"-os modellek bal alsó sarkából jelentkező bevilágítás, mely sajnos típushibának bizonyult. Ez csak elvétve haladja meg az elviselhetőség küszöbét, azonban szinte kivétel nélkül valamilyen mértékben jelen van, s rajta az IPS-glow is kifejezettebb.
Azonban fontos megemlíteni, hogy a monitorok indokolatlanul nagy fényerőn való használata irreálisan felerősíti a jelenséget és így kerülhettek ki méltatlanul és valós használat során nem észlelhető mértékű bevilágítást mutató képek a világhálóra. Mi mindig elmondjuk vásárlóinknak, hogy a 120 cd/m2-es kalibrált érték egy "mesterséges" fényerő intenzitás, melyhez nem kell mereven ragaszkodni. Nappal lehet emelni ha szükséges, este, sötét szobában meg mindenképp indokolt 50-60 cd/m2-re (0-10 Br. érték) csökkenteni, s így ez a jelenség is erősen háttérbe szorítható és nem szúr többé szemet. Ez egyébkén minden típusnál így ajánlott, függetlenül attól, hogy milyen mértékű bevilágítással és/vagy IPS-glowval rendelkezik.

Jöjjenek akkor a megszokott rendben:

Dell P2214H

A 2013-as év egyik sikermonitora, az U2212HM-hez igen hasonló teljesítményt nyújt ez a modell, nagyjából 900-as kontraszttal, jól szabályozható fényerővel és igen barátságos glow effekttel - amely a széria összes tagjára jellemző, visszafogottabb, igazi szürkés "tejfölösödés", durva elszíneződés nélkül.
Nem nagyon lehet rosszat mondani rá, elsősorban dizájnbeli okok miatt választhatják majd az U2212HM-mel szemben, illetve még azoknak érdemes az ultrasharpos vetélytársa helyett megvásárolni, akiknek túl agresszív az UltraSharp szériának a matt anti-glare bevonata. Ezeket leszámítva igen hasonló a két monitor szubjektív képminősége, a kis pixelméret miatt nagyon éles és kontrasztos képe van mindkettőnek, hozza az elvárt szintet mind a két széria 21.5"-os monitora.

Dell P2314H

A 23-as modell mindhárom szériában kulcs szerepet tölt be és ez itt sincs másképp.
Azon kívül, hogy hozza az U2312HM-hez hasonló színvilágot, identikus - vagy valamivel jobb - kontraszt értékkel, két dologban túltesz rajta. Mégpedig: a fényereje 45-250 cd/m2 fénysűrűség értékek között állítható, így matt sötétben sem lesz a monitor megvilágítása túl erős, illetve épp ebből kifolyólag a glow mérsékeltebbnek tűnik rajta. Valójában ez pont azért van, mert sötétben itt rendesen le lehet venni a fényerőt, amin lágyabb az IPS-glow, míg az U2312HM-nél egy magasabb fényerő érték mellett értelemszerűen kifejezettebb glow hatás tapasztalható. Azonos fénysűrűségnél a két kijelző glow-ja is jobbára identikus volt.
Ettől függetlenül ez mindenképpen jó hír, s ha hozzávesszük még a lágyabb AG bevonatot, az ugyanúgy PWM-mentes háttérvilágítás szabályozást, akkor egy igen potens vetélytársat fedezhetünk fel házon belül a P2314H személyében.
Komolyabb grafikai munkára sem a 22-es modell, sem ez nem az igazi, de ezt leszámítva mindkét kijelző bátran ajánlható minden másra!

Dell P2414H

Ez az egyik legérdekesebb és mint bebizonyosodott legsikeresebb tagja a sorozatnak. 24"-os, 16:9-es és IPS. Lágy matt bevonattal, PWM-mentes fényerő szabályozással, kellően kontrasztos képpel és - ahogy a 22-23"-os modelleknél is tapasztaltuk - az U szériánál valamelyest mérsékeltebb glow-val, amely valószínűleg itt is annak tudható be, hogy fényerő kellő mértékben leszabályozható.
Jó válaszideje és alacsony bemeneti késleltetése miatt játékra teljesen megfelelő, s igazán azoknak lehet vonzó, akik 23"-os TN-monitort akarnak váltani IPS-re, s ragaszkodnak a méretnövekedéshez, azonban anyagi kereteik egy 27"-os IPS-es monitorra nem elegendőek. Ezzel mind képminőségben, mind méretben előrelépést jelenthet a váltás.
Grafikai munkára a színtérlefedettségeket elnézve (~94-95%-át fedi az sRGB-nek, ami ezektől a LED-ektől már jó, de grafikai felhasználásra bizony hiányozhat az az 5-6% deficit) továbbra is az UltraSharp szériából az U2412M a legjobban ajánlott.

 

 P2414H gamut diagram
(szürke szaggatott vonal: sRGB referencia)

 

Dell P2714H

Végül a széria utolsó modellje, a legnagyobb, 27"-os.
Hasonló erényekkel rendelkezik, mint 24"-os társa, nagyjából ugyanolyan használatra ajánlott, s méretéből adódóan elsősorban azoknak, akik emellett sokat néznének filmeket, sorozatokat is, akár TV helyett. Vagy csak egy nagy monitorra vágynak játszani, de a videókártyájuk nem alkalmas a WQHD felbontású 27"-os monitorok tartós kihajtására. Tehát egy igazi all-round monitor azoknak, akik nem keveslik ezt a felbontást ilyen méretben, bátran ajánlható és mindenképpen megéri a felárat az LG vetélytársakhoz képest, elsősorban a jobb anyagminőség és a stabil és állítható talp miatt!

Σ

Egyértelmű, hogy a kisebb-nagyobb döccenők ellenére a széria sikertörténet volt az elmúlt évben, s ezért is van még mindig piacon. Elérhető árú, jó minőségű, kiválóan kalibrálható, stabil talppal bíró, esztétikus monitorok, melyek ár/érték aránya talán a legjobb a 100 ezer Ft alatti Dell monitorok közül. Rengeteg haztartásban már bizonyított és reméljük népszerűsége jövőre is töretlen marad a következő generáció megjelenéséig.

UltraSharp széria

Idén nem véletlenül hagytuk az UltraSharp szériát utolsónak az idei körképünkön.

Itt történt a legtöbb változás, méghozzá azért, mert az U2212HM és U2312HM helyét átvette a P2214H és P2314H, s a Dell ezzel a szériával így egyértelműen egy magasabb minőségű, árú és több csatlakozási lehetősséggel bíró monitorcsalád indítását vitte véghez, melyek tagjai mind keskeny kávával és finom matt bevonattal rendelkeznek. A szokásos talpszerkezet természetesen maradt, ahogy a jó elektronika, kalibrálhatóság és egyéb képminőséget bevolyásoló jellemzője is megfelel az UltraSharp szériánál elvártaknak. Továbbá az új U szériás monitorok már mind PWM mentesek és kizárólag DisplayPort, miniDisplayPort (esetlenként daisy-chain lehetőséggel) és HDMI csatlakozókkal vannak ellátva, így végre az analóg d-sub és még tűs DVI bemenetek kezdenek kikopni így 2015-re a "rendes" monitorokból.
Egyetlen általános negítívum (a két új S szériás monitoroknál is) az OSD menü navigáló gonbjainak érintésértékeny gombokra való cserélése, mely mindenképpen megszokást igényel és ezzel a Dell az esztétikus külsőért kicsit rontott a használhatóságon. Nem fájdalmasan rossz a helyzet, de megszokást igényel.

Vegyük sorba először a közös jellemzőket, majd írunk pár sort az egyes modellekről a korábbiaknak megfelelően.

UltraSharp széria 2014 Q4

 

Tagjai: U2414H, U2412M, U2415

Közös jellemzők:

Paneltípus: IPS panel LED-es háttérvilágítással, matt tükröződésgátló bevonat (AG with hard-coating 3H)
Felbontás: 1920x1080 60 Hz-en (U2414H), 1920x1200 60 Hz-en (U2412M, U2415)
Kontraszt: 1000:1 statikus kontraszt
Válaszidő: 8 ms válaszidő (grey-to-grey)
Színek: 16.77 millió, Standard Gamut, 82%-os színtér lefedettség (CIE 1976 szerint)

Egyéb:

Állítható magasságú állvány, döntés, forgatás, elfordítás (pivot) és beépített kábelrendező
DisplayPort, miniDisplayPort, HDMI csatlakozók és USB 3.0 Hub (U2414H, U2415)
d-sub, DVI, DisplayPort és USB Hub (U2412M)

A széria kakukktojása egyértelműen a még futó U2412M, amely lassan kifutó darabbá fog válni. Így a továbbiakban ezt kicsit szorítsuk háttérbe és úgy tekintsünk erre a fejezetre, hogy mit csinált a Dell az UltraSharp szériával az utóbbi egy év alatt.

Először is tavaly kihozta az Ultrawide (21.9) UltraSharp monitorát, az U2913WM-et, mely 2560x1080-as felbontásával első volt a rejtett vagy keskeny kávás dizájnt követő monitorok között. Itt igazából a rejtett káva a helyes kifejezés, hiszen a valóságban bő 1 cm-es kávája van ennek a monitornak, az újabb modellekkel ellentétben. Azonban ez volt az első tagja ennek a vonulatnak, mely kiváló minőségűre sikerült és árkategóriájában elsőként alkalmaz működő digitális fényerőhomogenitás kiegyenlítést. Nagy kedvencünk ez a modell, azonban mivel mostani írásunk is a 100 ezer Ft alatti monitorokat tekinti át, részletesebben nem tudunk vele foglalkozni, ellenben meleg szívvel ajánljuk megtekintésre mindenkinek!

U2414H

Ezután került bemutatásra a 24"-os, 16:9-es U2414H, igazi keskeny kávával és eszementül vonzó megjelenéssel, rengeteg csatlakozóval és természeresen a jól megszokott IPS panellel. Bár nem ez a fő célja a monitornak, de a leggyorsabb Dell IPS-re sikerült - külföldi tesztek alapján - a monitor és a vékony kávából adódóan az Eyefinity rendszerek közkedvelt főszereplőjévé nőtte ki magát, azon túl, hogy grafikai felhasználásra is megfelel. Igazi Jolly Joker lett tehát a monitorból, bár a keskeny káva sajnos ad ezen monitoroknak egy fokozott fogékonyságot a háttérvilágítás szivárgások kialakulására, amit mindenképpen meg kell itt említsünk.
Ezt leszámítva csak jót lehet elmondani róla, sikerült nagyszerű eredményeket elérnünk egyes darabok kalibrálása során és sokan választották ezt a típust a P2414H helyett, mely részben a megjelenés és a megjelenítés terén való különbségnek köszönhető.

U2415

Ebben a hónapban pedig, az U2715H-val karöltve (melyről itt olvashatsz bővebben, hogy milyen szenzációs monitor lett), megérkezett a 16.10-es képerányú, vékony kávás szépségünk, az U2415, mely egyértelműen az U2412M utódja. Írtunk egy rövid áttekintőt a termékről, melyet nem szeretnénk szóról szóra megismételni, így csak röviden összefoglaljuk, hogy mire is kiváló ez a modell.

Nyilván a dizáj és az összeszerelés hasonló, ahogy a panel és az elektronika is a Dell-től megszokott jó minőséget nyújtja. Ez azonban 16:10-es képaránnyal és 1920x1200-as felbontással rendelkezik, mely jól jöhet bizony mind programozásnál, mind (hobbi)grafikai munkánál. Ennek megfelelően az sRGB fedése az U2412M-hez hasonlóan teljes, így a szépség nem ment a funkcionalitás kárára. Sőt, ez a monitor már PWM mentes háttérvilágítás szabályzást használ, míg bizony elő-elő fordultak az U2412M-ből PWM-es darabok az utóbbi pár hónap során.
Bár nem ez a fő profilja a monitornak, de mi kellően gyorsnak találtuk ezt a panelt is játékhoz, bár véleményünk szerint mára gyakorlatilag minden kapható új IPS monitor bőven megfelelő válaszidővel rendelkezik akár komolyabb játékra is.
Tehát hamar belopta szívünkbe magát az U2415 és reméljük méltó lesz az U2412M népszerűségéhez.

 

U2415 gamut diagram
(szürke szagatott vonal: sRGB referencia)

 

U2412M

Végül ennek a szériának a kakukktojása következik, az U2412M.
Tavaly a képaránya miatt lett kakukktojás, idén azonban azért mert egyáltalán még forgalmazott termék, bár lassan kifutó darab. ez még a tavalyi dizájnt követi, de ezt leszámítva ugyanúgy egy kiváló és olcsóbb alternatívája az új U2415 monitornak. Szintén 16:10, 1200 sor magas panel, 100%-os sRGB fedés és jól leszabályozható fényerő. Aki nem akar 95 ezer Ft-ot áldozni az U2415-re és nem kritikus a keskeny káva, annak szerintünk ez továbbra is egy különösen ajánlott monitor. Így mindenképpen ajánljuk, vegyétek, ameddig még lehet!

Σ

Itt összegezve egyértelműen azt mondhatjuk el, hogy érződik mind a megjelenésben, csatlakozók számában, anyaghasználatban, talp minőségében és a képminőségben is, hogy az UltraSharp nevet a Dell nem adja ok nélkül egy kijelzőnek. Az idei új vékony kávás trend már itt, sőt a fentebb említett mgasabb árgategóriát képviselő U2715h-nál is felütötte a fejét, amely azonban nem megy a (kép)minőség kárára. A legújabb modellekkel (U2415, U2715H) még most kezdődik a szokásos intenzív tapasztalatgyűjtés, de biztosra vesszük, hogy nem lesznek rejtett hibái az új sorozatnak és a Dell hű marad az UltraSharp monitorai nívójához és reméljük a vásárlóközönségnél is sikeresek lesznek ezek az új monitorok.

Mindenképpen gyertek el hozzánk, tekintsétek meg ezeket az új monitorokat és győződjetek meg saját szemeitekkel az új UltraSharp monitorcsalád kiváló kinézetéről és képminőségéről!

Végszó

Dell monitorfal üzletünkben

 

Továbbra is a a legfontosabb konklúzió az, hogy ha megfelelően felmérjük a preferenciáinkat és a felhasználás minőségét, akkor minden bizonnyal ezen modellek valamelyikében megtaláljuk azt a monitort, ahol a legkisebb kompromisszumot kell kössük és a legmegfelelőbb kijelzőt tudhassuk végül magunkénak ebben a 100 ezer Ft alatti kategóriában.

Amit fontos itt elmondani, az épp a kompromisszumkészség hangsúlyozása és a maximalizmus kerülése ebben az árszegmensben!

Ezen monitorok, akárhogy is nézzük, egy megbízható, kivételes ár/érték arányt nyújtó gyártó belépő szintű prémium paneles monitorai. Ezt mindig szem előtt kell tartani, s nem úgy kell hozzáállni a technológiai fejlődéshez, hogy azt a minőséget, amit 5-8 éve egy 100-200 ezer Ft feletti kijelző nyújtani tudott - vagy lehetőleg jobbat - most a megkapjuk 50-70-90 ezer Ft-ért. Nyilván nem így lesz.
Továbbá érdemes tisztában lenni a technológia sajátjaival, mint bevilágítás, IPS-glow, bizonyos mértékű egyenetlenség a megvilágításban, PWM-es fényerő szabályozás, vagy a különböző felületkezelési technikák. Azonban ezen tudás birtokában arra kell törekedni, hogy azt a monitort keressük, amely az elvárásainkat legnagyobb mértékben fogja teljesíteni és nem azt elvárni, hogy legyen egy monitor 100 ezer Ft alatt, ami mindben a legjobb. Érdemes tehát utánaolvasni és tisztában lenni ezekkel, de a helyén kell kezelni egy 50-60 ezres kijelzőt és ennek megfelelő elvárásokat kell támasztani velük szemben.

Bízom benne, hogy ismét tudtunk egy informatív és alapos cikket összeállítani ahhoz, hogy sokaknak segítsen a jövőben a monitorválasztásban! Regisztrált felhasználóink természetesen hozzászólhatnak, kérdezhetnek a fórumban.