Wacom Cintiq 27QHD a rajztáblák királya - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Wacom Cintiq 27QHD a rajztáblák királya

Mérések

Az alacsony dE, alacsony fekete szint, nagy kontraszt, a szinte tökéletesen homogén panel, és a teljesen bevilágítás mentesség egyértelműen azt igazolja, hogy a gyártó a mindenkor gyártott legkorszerűbb paneleket vásárolja tábláiba, és valószínűleg komolyan válogatják is őket. Természetesen ennek az ára érezhető is termékeikben, de a minőséget meg kell fizetni.
Természetesen nagyon kíváncsian kezdtünk neki a Wacom Cintiq 27QHD méréseinek, mivel előtte jópár ma kapható hasonló tulajdonságú panelt mértünk már, és eléggé vegyesek a tapasztalataink. A specifikáció megtalálható a honlapunkon, így most ezt nem részleteznénk, mi amúgy is a tábla grafikus tulajdonságaira voltunk kíváncsiak.
Először tehát bekalibráltuk a Cintiq 27QHD-t, ami igen gyorsan ment, egyedül az RGB értékeket kellett kicsit állítgatni a hozzá adott szoftverben. Természetesen 6500K, 120cd/m2 értékekre kalibráltuk a táblát a natív színterében. Lássuk mit kaptunk:

 

 

Az eredmény igen meggyőző, a használt panel egy szélesszínterű IPS panel, aminek a natív kontrasztja 1100:1-nél nagyobbnak adódott. Jelen pillanatban ennél nem létezik jobb kontrasztot tudó IPS panel. A 120cd/m2 fénysűrűséghez 0.11cd/m2 fekete szintet kaptunk, ami remek eredmény, és a dE pedig 0.15 lett, amit csak a legjobb grafikus monitorok tudnak.
Kalibrálás után természetesen kíváncsiságból végignéztük a kedvenc fényképeinket, és remekül mutattak a tesztképek is. A fekete bevilágításoknak nyoma sem volt, ami igen sok manapság kapható drága monitor sajátja. A homogenitás szinte tökéletes volt, de ezek után szinte elvárható volt ez az eredmény.
A másik igen fontos kérdés a tábla színtér fedése volt. Sokan talán nem tudják, de ez az első Wacom Cintiq tábla, ami meg tudja jeleníteni a széles színteret. A gyártó 97% AdobeRGB fedést igér, ami igen impozáns. Természetesen ezt is megmértük:

 

(színes: Wacom Cintiq 27QHD, szaggatott: AdobeRGB)

 

És akkor jöhet a meglepetés, ez inkább 99%, kis jóindulattal 100% AdobeRGB fedés (és még jóval nagyobb is), tehát még jobb mint amit a gyártó igért. Természetesen 100% sRGB fedésünk is megvan, mivel az az AdobeRGB-n belül esik. Itt megjegyeznénk, hogy csak komoly színmenedzsment ismeretekkel érdemes natív színtérben használni a táblát, de ezt a grarfikusok valószínűleg jól tudják.

Összegezve, ha a Wacom Cintiq 27QHD nem egy rendkívül jó digitális rajztábla lenne, akkor akár monitorként az EIZO legkomolyabb grafikus monitorainak vetélytársa is lehetne.

Természetesen minden Wacom táblát továbbra is ingyen kalibrálunk, ha ezt a vásárló kéri, ésrégebbi cikkünkből sejthető, hogy a Cintiq 27QHD-nál is érdemes elvégezni a kalibrálást. Sajnos a gyártó a nagyüzemi gyártás miatt nem tudja olyan minőségben beállítani a tábláit, mint egy nálunk elvégzett akár Normál, akár Prémium kalibrálás. De ez a legprofesszionálisabb monitorgyártók termékeinél is elengedhetetlen.

Ezután az Umbrella Kreatív Műhely munkatársait kértünk meg, hogy próbálják ki a táblát. A továbbiakban egy kb. két hetes tesztidőszak tapasztalatait publikáljuk.