Monitor színprofilok használata (Win7/8,8.1/10, OS X) - OázisComputer.hu
Címünk 1067 Budapest, Csengery u 84. Telefon +36 30 522 4 522 / +36 1 7700 447

Monitor színprofilok használata (Win7/8,8.1/10, OS X)

Windows 7/8/8.1/10

Megvan tehát a monitor, és megkaptad a színprofilokat is hozzá...
Első feladat, hogy a monitorhoz ne nyúlj :) Tényleg. Mi már beállítottunk mindent, és a megfelelő, kalibrált üzemmódban adtuk át neked. A második fontos tudnivaló, hogy mindenképpen digitális csatlakozóval (DisplayPort, mini DisplayPort, vagy DVI, esetleg HDMi) használd az új monitort. Ennek mindjárt két oka is van. Egyrészt mi nem tudunk analóg csatlakozóval kalibrálni, másrészt a mai monitorok -még ha van is rajtuk D-Sub csatlakozó- nincsenek elektronikailag felkészítve analóg jel fogadására. Nem lesz szép a kép amit látni fogsz.
 
Most következik a színprofil alkalmazása, hogy a szoftverek is tudják kivel van dolguk. Tehát a  monitorod hogyan kezeli a színeket, milyen színtérrel bír, stb... Tehát a színprofil közel sem felesleges, vagy elhanyagolható, hanem esszenciális része annak, hogy színhelyes környezetben tudjunk dolgozni. Enélkül csak egy nagyjából pontos fehéregyensúllyal bíró kijelződ lesz.
Ezek a színprofilok .icc, vagy .icm kiterjesztésű fileok, amiket minden modern operációs rendszer képes kezelni.
Leírásunk Windows 7, Windows 8, Windows XP, és Apple OSX rendszerek esetén nyújt segítséget. Pár népszerűbb Linux disztribúcióval is foglalkoztunk ilyen téren, de ezek általában elég egyedi módon kezelik a profilfájlokat, így ha Linuxot használsz, keress meg minket, megpróbálunk segíteni.
 

Microsoft Windows 7/Windows 8, 8.1/ Windows 10:

Kicsit több lépésünk lesz mint az Apple usereknek, mert a Windows egy féle kétszintű megoldást alkalmaz, így amikor azt hihetnénk, hogy készen vagyunk, valójában csak egy user szintű, csupán a következő újraindításig élő beállítást végeztünk el. 

Mielőtt nekiállunk, érdemes figyelembe venni, hogy bár jó, ha van a monitorunkhoz driver telepítve (tehát az Eszközkezelőben nem "Plug and Play" eszközként látszik), fontos, hogy csak a driver, tehát a .inf file legyen telepítve, mivel a monitorokhoz adott gyári lemezek gyakran feltesznek saját színprofilokat is, amikkel később meggyűlhet a bajunk, ha szeretnénk a saját profilunkat használni. Így a lemezek tartalmának installerrel való komplett telepítését lehetőség szerint kerüljük.

Sajnos hasonló képpen "nem barátunk" pl. az ATi Catalyst Control Center (ATi CCC) sem. Ha fel van telepítve a teljes szoftvercsomag szinte teljesen kiveszi a kezünkből a LUT menedzselését, ami szintén nem vezet jó eredményre, igy ha egy mód van rá, a videokártya esetében is használjuk a lehető "legcsupaszabb" drivert. Ráadásul ezt verziónként variálják is, így előfordulhat hogy most még tudunk profilokat betölteni,de egy frissítés után értetlenül állunk a megszűnt colormanagement előtt.

Ha ezek az akadályok nem állják utunkat, akkor a következő pár lépéssel tudjuk beállítani a kijelzőnkhöz az elkészült színprofilt:

 • Másoljuk be a profilunkat (csak Adminisztrátorként tudjuk megtenni!, különben nem látható a könyvtár, ahová másolnunk kell) a C:/WINDOWS/System32/spool/drivers/color mappába.
 • A Vezérlőpult-Képernyő-Képernyőfelbontás ablakban válaszuk a "Speciális beállítások" lehetőséget.

 • Itt a "Színkezelés" fül érdekel minket.

 • Jelöljük be a "Saját beállítások használata az eszközhöz" checkboxot, és alul a "Hozzáadás" gombbal tudjuk a profilunkat hozzáadni (valószinűleg már ott lesz a listában,de amennyiben nem, adjuk ilyen módon hozzá).

 • A jobboldali, "Beállítás alapértelmezett profilként" gombbal rendeljük hozzá profilunkat az eszközhöz.

Itt jön a tréfa, hiszen a logika ugy diktálná, hogy most jól beállítottuk alapértelmezettnek a profilunkat, de ez sajnos csak a következő újraindításig él, vagy ameddig valamilyen szoftver nem törli a videokártyánk LUT(LookUpTable)-ját. Folytassuk tehát:

 • Nyissuk meg ebben az ablakban a "Speciális" fület, majd kattintsunk a "Rendszer alapértelmezésének módosítása" gombra, amire azért lesz szükségünk, mert jelenleg a felette látható "Windows kijelzőkalibrálás használata" checkboxunk inaktív, és ez bizony nekünk nemjó.

 • Ekkor találkozunk a már ismerős képernyővel... Ismét adjuk meg a profilunkat alapértelmezettnek a már ismert módon, ha nem lenne a listában, adjuk hozzá. (Tehát bal oldalon a "Hozzáadás" gombbal adjuk hozzá, majd jobbra a "Beállítás alapértelmezett profilként" gombbal állitsuk be alapértelmezettnek.) A következő, utolsó lépést a "Speciális" fülön kell elvégeznünk.

 • Utolsó lépésként a "Speciális" fülön az "Eszközprofil" legördülő menüből válasszuk ki a profilunkat, majd az immár aktív "Windows kijelzőkalibrálás használata" checkbox bejelölése után kattintsunk az "Aktuális kalibrálások újbóli betöltése" gombra a biztonság kedvéért, és mintegy ellenőrzésképpen. (Egyértelműen látni fogjuk ha jól jártunk el, mert kis mértékben megváltozik a kijelzőnkön látható kép a színprofil korrekciós értékeinek megfelelően.)

A Windows 10 esetében ugyanígy történik a beállítás azzal a kivétellel, hogy a legelső "Színkezelés" fület kicsit elrejtették. Lássuk, hogyan hozzuk elő:

 • Asztalon jobb egérgomb megnyomása után "Asztal-Beállítások"-ra kattintva ezt kapjuk. Itt a "speciális megjelenési beállítások"-ra kattintunk.

 • Itt az "Adaptertulajdonságok megjelenítése" menüpontra kattintsunk:

 • Itt megjelenik a "színkezelés" menüpont, innen mindent ugyanúgy kell csinálnunk mint Windows 7/8/8.1 alatt.

Apple OS X

Apple gépek tulajdonosainak jóval egyszerűbb a dolguk. OSX alatt mindössze a következő két egyszerű lépést kell elvégezni:

 • Elhelyezni a megfelelő mappába (természetesen máshol is elhelyezhető,de a rendszer alapértelmezetten itt keresi) a profilt, vagy profilokat. Mint a képen látszik ez a mappa egyébként a /Library/ColorSync/Profiles.

Ebben az esetben user szinten:

 • A System Preferences - Display panelen a Color fülön megadjuk alapértelmezettnek (csak rákattintunk a nevére), amikor is azonnal, minden további trükk nélkül be is töltődik, és alapértelmezetten minden ujraindításkor alkalmazza a rendszer a kijelzőnkre.



Felhívnánk a figyelmet, hogy az Apple újabb operációs rendszerére frissítés közben előfordulhat, hogy akár több Library (magyar nyelv esetén Könyvtár) létezik egy gépen belül, így a megfelelő megtalálása nehézkes lehet.

LUT Manager

Végszóként röviden írnék a LUT Manager nevü kis egyszerű programról (LETÖLTÉS) (mindössze egy .exe, nem igényel telepítést), melyet mi is naponta használunk.

Egyrészről jó a színprofil betöltésének ellenőrzésére (Onnan tudhatjuk, hogy van valami korrekciós érték a LUT-ban, hogy nem egyetlen kék görbénk van, hanem az RGB alapszíneknek megfelelő három.)
Másrészről pedig tölhetünk is be vele színprofilokat, vagy beállíthatjuk azokat alapértelmezettnek.
Lehet egyszeri alkalomra (Load LUT funció, majd a profilunkat kitallózzuk), vagy alapértelmezett profilként (Set Startup LUT, majd a profilunkat kitallózzuk) betölteni vele .icc, és.icm fileokat.

Fontos tudni, hogy ha nem Adminisztrátorként futtatjuk a szoftvert, akkor a C:/WINDOWS/System32/spool/drivers/color mappában elhelyezett profiljainkat nem fogjuk látni.

Igy mutat a program főablaka a LUTgörbével (ami esetemben még üres LUT tartalmat jelöl, tehát egyetlen kék vonal).

Az imént említett LUT-betöltési lehetőségek: