Kosár

A kosár jelenleg üres.

Elérhetőségek

Oázis Computer
Cím: Budapest, VI. ker. Csengery u. 84.
Email: info@oaziscomputer.hu

Tel.: +361/708-0610, +3630/522-4-522

ÜZLETÜNK NYITVATARTÁSA:
Hétfő-Péntek: 10:00 - 20:00
Szombat:  12:00 - 16:00

Vasárnap: ZÁRVA

Monitortesztek

Dell Infinity Edge - a következő generáció

Nemrégiben érkeztek meg hozzánk a Dell legújabb Infinity Edge monitorai: U2417H, U2417HA,...

Monitor színprofilok használata (Win7/8,8.1/10, OS X)

Vásároltál nálunk egy monitort, kértél hozzá műszeres kalibrálást,de nem tudod, hogyan tovább?...

ASUS PB248Q a 16:10 képarány bajnoka - újratöltve

Már elég régóta kapható az ASUS PB248Q monitor, de eddig sajnos az ára elég komoly visszatartó...

sRGB-s vagy AdobeRGB-s monitort vegyek?

Gyakran hangzik el ez a kérdés üzletünkben. A válasz pedig egyáltalán nem egyszerű, ezért...

Használt monitorok az Oázisban - Frissítve

Egyre bővül a kínálatunk használt monitorok terén, amely kategóriát véleményünk szerint igencsak...

Monitor színprofilok használata (Win7/8,8.1/10, OS X)

Windows 7/8/8.1/10

 

Vásároltál nálunk egy monitort, kértél hozzá műszeres kalibrálást,de nem tudod, hogyan tovább? Segítünk. Nem lesz bonyolult. Mindössze pár lépés, hogy a kapott színprofilt megfelelően alkalmazd, és a monitorod a lehetőségekhez képest színhelyes legyen, és elkezdhess korrekt colormanagementtel dolgozni.

Megvan tehát a monitor, és megkaptad a színprofilokat is hozzá...

Első feladat, hogy a monitorhoz ne nyúlj :) Tényleg. Mi már beállítottunk mindent, és a megfelelő, kalibrált üzemmódban adtuk át neked. A második fontos tudnivaló, hogy mindenképpen digitális csatlakozóval (DisplayPort, mini DisplayPort, vagy DVI, esetleg HDMi) használd az új monitort. Ennek mindját két oka is van. Egyrészt mi nem tudunk analóg csatlakozóval kalibrálni, másrészt a mai monitorok -még ha van is rajtuk D-Sub csatlakozó- nincsenek elektronikailag felkészítve analóg jel fogadására. Nem lesz szép a kép amit látni fogsz.
 
Most következik a színprofil alkalmazása, hogy a szoftverek is tudják kivel van dolguk. Tehát a  monitorod hogyan kezeli a színeket, milyen színtérrel bír, stb... Tehát a színprofil közel sem felesleges, vagy elhanyagolható, hanem esszenciális része annak, hogy színhelyes környezetben tudjunk dolgozni. Enélkül csak egy nagyjából pontos fehéregyensúllyal bíró kijelződ lesz.
Ezek a színprofilok .icc, vagy .icm kiterjesztésű fileok, amiket minden modern operációs rendszer képes kezelni.
 
Leírásunk Windows 7, Windows 8, Windows XP, és Apple OSX rendszerek esetén nyújt segítséget. Pár népszerűbb Linux disztribúcióval is foglalkoztunk ilyen téren, de ezek általában elég egyedi módon kezelik a profilfájlokat, így ha Linuxot használsz, keress meg minket, megpróbálunk segíteni.
 
 
Microsoft Windows 7/Windows 8, 8.1/ Windows 10:

Kicsit több lépésünk lesz mint az Apple usereknek, mert a Windows egy féle kétszintű megoldást alkalmaz, így amikor azt hihetnénk, hogy készen vagyunk, valójában csak egy user szintű, csupán a következő újraindításig élő beállítást végeztünk el. 

Mielőtt nekiállunk, érdemes figyelembe venni, hogy bár jó, ha van a monitorunkhoz driver telepítve (tehát az Eszközkezelőben nem "Plug and Play" eszközként látszik), fontos, hogy csak a driver, tehát a .inf file legyen telepítve, mivel a monitorokhoz adott gyári lemezek gyakran feltesznek saját színprofilokat is, amikkel később meggyűlhet a bajunk, ha szeretnénk a saját profilunkat használni. Így a lemezek tartalmának installerrel való komplett telepítését lehetőség szerint kerüljük.

Sajnos hasonló képpen "nem barátunk" pl. az ATi Catalyst Control Center (ATi CCC) sem. Ha fel van telepítve a teljes szoftvercsomag szinte teljesen kiveszi a kezünkből a LUT menedzselését, ami szintén nem vezet jó eredményre, igy ha egy mód van rá, a videokártya esetében is használjuk a lehető "legcsupaszabb" drivert. Ráadásul ezt verziónként variálják is, így előfordulhat hogy most még tudunk profilokat betölteni,de egy frissítés után értetlenül állunk a megszűnt colormanagement előtt.

Ha ezek az akadályok nem állják utunkat, akkor a következő pár lépéssel tudjuk beállítani a kijelzőnkhöz az elkészült színprofilt:
 
 
 • Másoljuk be a profilunkat (csak Adminisztrátorként tudjuk megtenni!, különben nem látható a könyvtár, ahová másolnunk kell) a C:/WINDOWS/System32/spool/drivers/color mappába.

   
 • A Vezérlőpult-Képernyő-Képernyőfelbontás ablakban válaszuk a "Speciális beállítások" lehetőséget.
   


 

 

 • Itt a "Színkezelés" fül érdekel minket.
   


 

 
 
 • Jelöljük be a "Saját beállítások használata az eszközhöz" checkboxot, és alul a "Hozzáadás" gombbal tudjuk a profilunkat hozzáadni (valószinűleg már ott lesz a listában,de amennyiben nem, adjuk ilyen módon hozzá).
   

 

 

 • A jobboldali, "Beállítás alapértelmezett profilként" gombbal rendeljük hozzá profilunkat az eszközhöz.

   


 

Itt jön a tréfa, hiszen a logika ugy diktálná, hogy most jól beállítottuk alapértelmezettnek a profilunkat, de ez sajnos csak a következő újraindításig él, vagy ameddig valamilyen szoftver nem törli a videokártyánk LUT(LookUpTable)-ját. Folytassuk tehát:
 
 
 • Nyissuk meg ebben az ablakban a "Speciális" fület, majd kattintsunk a "Rendszer alapértelmezésének módosítása" gombra, amire azért lesz szükségünk, mert jelenleg a felette látható "Windows kijelzőkalibrálás használata" checkboxunk inaktív, és ez bizony nekünk nemjó.
 

 
 • Ekkor találkozunk a már ismerős képernyővel... Ismét adjuk meg a profilunkat alapértelmezettnek a már ismert módon, ha nem lenne a listában, adjuk hozzá. (Tehát bal oldalon a "Hozzáadás" gombbal adjuk hozzá, majd jobbra a "Beállítás alapértelmezett profilként" gombbal állitsuk be alapértelmezettnek.) A következő, utolsó lépést a "Speciális" fülön kell elvégeznünk.
  

 
 • Utolsó lépésként a "Speciális" fülön az "Eszközprofil" legördülő menüből válasszuk ki a profilunkat, majd az immár aktív "Windows kijelzőkalibrálás használata" checkbox bejelölése után kattintsunk az "Aktuális kalibrálások újbóli betöltése" gombra a biztonság kedvéért, és mintegy ellenőrzésképpen. (Egyértelműen látni fogjuk ha jól jártunk el, mert kis mértékben megváltozik a kijelzőnkön látható kép a színprofil korrekciós értékeinek megfelelően.)

    

A Windows 10 esetében ugyanígy történik a beállítás azzal a kivétellel, hogy a legelső "Színkezelés" fület kicsit elrejtették. Lássuk, hogyan hozzuk elő:

 

 • Asztalon jobb egérgomb megnyomása után "Asztal-Beállítások"-ra kattintva ezt kapjuk. Itt a "speaciális megjelenési beállítások"-ra kattintunk.

 

 

 • Itt az "Adaptertulajdonságok megjelenítése" menüpontra kattintsunk:

 

 

 • Itt megjelenik a "színkezelés" menüpont, innen mindent ugyanúgy kell csinálnunk mint Windows 7/8/8.1 alatt.

 

 

 


Még nincsnek hozzászólások. Légy első!