Kosár

A kosár jelenleg üres.

Elérhetőségek

Oázis Computer
Cím: Budapest, VI. ker. Csengery u. 84.
Email: info@oaziscomputer.hu

Tel.: +361/708-0610, +3630/522-4-522

ÜZLETÜNK NYITVATARTÁSA:
Hétfő-Péntek: 10:00 - 20:00
Szombat:  12:00 - 16:00

Vasárnap: ZÁRVA

Monitortesztek

Dell Infinity Edge - a következő generáció

Nemrégiben érkeztek meg hozzánk a Dell legújabb Infinity Edge monitorai: U2417H, U2417HA,...

Monitor színprofilok használata (Win7/8,8.1/10, OS X)

Vásároltál nálunk egy monitort, kértél hozzá műszeres kalibrálást,de nem tudod, hogyan tovább?...

ASUS PB248Q a 16:10 képarány bajnoka - újratöltve

Már elég régóta kapható az ASUS PB248Q monitor, de eddig sajnos az ára elég komoly visszatartó...

sRGB-s vagy AdobeRGB-s monitort vegyek?

Gyakran hangzik el ez a kérdés üzletünkben. A válasz pedig egyáltalán nem egyszerű, ezért...

Használt monitorok az Oázisban - Frissítve

Egyre bővül a kínálatunk használt monitorok terén, amely kategóriát véleményünk szerint igencsak...

Dell Infinity Edge - a következő generáció

Dell U2417H, U2417HA

 

A Dell az utóbbi években nagyon komoly hangsúlyt fektetett legújabb monitorainak designjára, ezen belül is a káva elhagyására. Évek óta tart ez a folyamat, és jelenleg az UltraSharp sorozat szinte minden tagja káva nélküli, csak alul a panel alsó részét fedi egy takarólemez, ahol az érintőgombok helyezkednek el. Az eddigi tapasztalataink alapján a Dell nagy hangsúlyt fektet a vásárlói visszajelzésekre monitoraival kapcsolatban, és egyértelműen próbálja az új termékeiben az elődök hibáit kiküszöbölni.

Ennek jegyében születtek meg az UltraSharp családban az új Infinity Edge névre hallgató monitorok, az U2417H, U2417HA, U2417HWi (érkezőben), U2717D, U2717DA.

Az U2417H, gyakorlatilag a már jól ismert U2414H (teszt) továbbfejlesztése. A sokat kritizált érintőgombokat nyomógombra cserélték, és mivel az alsó káva is megszűnt így ezek a gombok a monitor alján kaptak helyet. A monitor első ránézésre nagyon szép, gyakorlatilag megszűnt a káva, egy sík felület a monitor eleje amit csak egy igen apró Dell logó tör meg alul a monitor elejére ragasztva. Sajnos még így is számolnunk kell egy 3 - 4mm széles fekete résszel a látható kép körül, de szerintem erre szükség is van, mivel keretként körbezárja a megjelenített képet. Gondoljuk csak meg, milyen zavaró lehet ha a fehér fal elé állított monitorunknak elveszik a háttérben a képe.

Dell U2717H

 

A következő érdekes újítás, hogy immáron nem csak talppal, hanem tartókarral is megvásárolható a monitor, az U2417HA személyében. Ez egy asztallapra felszerelhatő kar, nem annyira profi mint az MSA14, de közel olyan jó, és alig drágább az alap talpasverziónál. Természetesen a nagyobb U2717D is megvásárolható tartókaros változatban.

 

Dell U2417HA

 

Visszatérve a talpas verzióhoz, még mindig az egy gombbal levehető talpat használja a monitor, természetesen dönthető, forgatható, az asztal lapjáig leültethető és természetesen elfordítható. Ez továbbra is a piacon lévő legjobb megoldás szerintünk.

 

 

A portok itt sem változtak sokat, továbbra is továbbfűzhető a monitor DispalyPorton keresztül (daisy chain), ehhez két DisplayPort áll rendelkezésre, ebből egy bemenet, egy pedig kimenet a továbbfűzéshez. Van egy miniDisplayPort bemenetünk és egy HDMI(MHL) bemenetünk. A hang levételéhez kaptunk egy jack kimenetet, és a maradék port már csak a 4db USB 3.0, kettő oldalt, kettő alul, és egy pedig a számítógéppel való összekötéshez. A gyártó mellékel egy tápkábelt, egy miniDP - DP kábelt (PC-hez és Mac-hez is ideális), és egy USB kábelt.

A panel Az U2414h monitorhoz képest itt is úgy tűnik, hogy fejlődött, a feketéje kevésbé bevilágításos, az IPS glow sajnos tobábbra is jelen van. Természetesen PWM mentes háttérvilágítású (flicker free), de ez manapság már elvárható. Ezekről jöjjön néhány kép:

 

(U2417H fekete homogenitás, IPS glow jobbról és balról, nagyításhoz katt a képre)

 

Kalibrálási szempontból nem sokat változott a monitor, remekül kalibrálható, természetesen mint minden Dell monitort az U2714H monitort is szerviz menüből kalibráltuk. Az alábbi eredmény a Normál Kalibrálásunk műve, 100000,- alatti monitoroknál ezt javasoljuk, persze aki a maximálisprecizitást szeretné elérni, nyugodtan kérheti Prémium kalibrálásunkat is.

 

(U2417H kalibrálási eredmény, 6500K, 120cd/m2, TRC:sRGB)

 

A kontraszt lehetne kicsit több is, de ne legyünk maximalisták, majdnem 1000:1 kontraszt nem régen még elképzelhetetlen volt. A többi eredmény nagyon jó. A monitor specifikáció szerint 100% sRGB színtér fedésű, ezt már évek óta hibátlanul hozza a Dell.

 

(Szaggatott: sRGB, Színes: U2417H)

 

 

Végül a homogenitást vettük szemügyre, lássuk mit kaptunk:
 


(U2417H fehéregyensúly és fénysűrűség eloszlása a panelen)

 

A fénysűrűség szépen alakult, erre nem lehet panasz, itt ebben a kategóriában a 10% körüli eltérés sem ritka, itt ellenben csak 5%-ot tapasztaltunk, de a panel nagy részén még ennél is kisebb volt. A fehéregyensúly kicsit rosszabb lett, itt picit 3% fölötti eltérés is mérhető volt, ez valószínűleg még ránézésre észrevehetetlen, de a nagyobbik testvér ebben jobban teljesített. Ettől függetlenül ez még átlagosnál jobb eredmény.

Az input lag 9.9ms volt, tehát játékra is tökéletes a monitor, persze a 60Hz korlátaival együtt kell élni. Esetleg a CRU program segítségével a 70-75Hz is elérhető lehet. Kezdő grafikai munkára tökéletes, sőt ha elég az sRGB színtér akkor akár komolyabb munkára is jó (webdesign). Filmnézésre, böngészésre természetesen több mint elég a monitor, talán csak a méret lehet kevés, de ezért gyártották nagyobb méretben is az U2717D monitor személyében.   

 

A cikk még nem ért véget, kérlek lapozz!

 

 
 


Még nincsnek hozzászólások. Légy első!