Kosár

A kosár jelenleg üres.

Elérhetőségek

Oázis Computer
Cím: Budapest, VI. ker. Csengery u. 84.
Email: info@oaziscomputer.hu

Tel.: +361/708-0610, +3630/522-4-522

ÜZLETÜNK NYITVATARTÁSA:
Hétfő-Péntek: 10:00 - 20:00
Szombat:  12:00 - 16:00

Vasárnap: ZÁRVA

Monitortesztek

Dell Infinity Edge - a következő generáció

Nemrégiben érkeztek meg hozzánk a Dell legújabb Infinity Edge monitorai: U2417H, U2417HA,...

Monitor színprofilok használata (Win7/8,8.1/10, OS X)

Vásároltál nálunk egy monitort, kértél hozzá műszeres kalibrálást,de nem tudod, hogyan tovább?...

ASUS PB248Q a 16:10 képarány bajnoka - újratöltve

Már elég régóta kapható az ASUS PB248Q monitor, de eddig sajnos az ára elég komoly visszatartó...

sRGB-s vagy AdobeRGB-s monitort vegyek?

Gyakran hangzik el ez a kérdés üzletünkben. A válasz pedig egyáltalán nem egyszerű, ezért...

Használt monitorok az Oázisban - Frissítve

Egyre bővül a kínálatunk használt monitorok terén, amely kategóriát véleményünk szerint igencsak...

Dell IPS monitor áttekintés 2013

S széria áttekintés

Bevezetés

A Dell idén a P szériát piacra bocsájtva három prémiumpaneles monitorsorozatot tudhat magáénak, melynek célja a vásárlóközönség igényeinek legnagyobb esélyű kielégítése.
Ez nyilvánvalóan jó hír, azonban három párhuzamos széria egymás mellett való futtatása bizonyosan megkavarhatja, összezavarhatja a vásárlót, hogy most akkor melyik monitort teremtette neki az ég... pontosabban a Dell.
Ebben a cikkben áttekintő jelleggel végigmegyünk a három széria egyes tagjain és megpróbálom megtalálni minden monitor számára a megfelelő célközönséget, bízva abban, hogy ez majd sokaknak segít a megfelelő kijelző kiválasztásában.

Lássuk hát!

S széria

 

TagjaiS2240LS2340LS2440LS2740L

Közös jellemzők:

Paneltípus: IPS panel LED-es háttérvilágítással, glossy (tükröződő) bevonat (kiv. S2440L ~ A-MVA)
Felbontás: 1920x1080 60 Hz-en (Full HD, 16:9-es képarány)
Kontraszt: 1000:1 statikus kontraszt (5000:1 - S2440L)
Válaszidő: 7 ms válaszidő (6 ms - S2440L)
Színek: 16.77 millió, Standard Gamut, 82%-os színtér lefedettség (CIE 1976 szerint)

Egyéb:

PWM-mentes háttérvilágítás szabályozás
Dönthető állvány beépített kábelrendezővel
d-sub, HDMI (+DVI - S2740L) csatlakozók

Mint az könnyen észrevehető, az S2440L kicsit kilóg a sorból, ami azért van, mert a Dell ennél a modellnél - egy manapság főleg a BenQ által használt - A-MVA panelt alkalmaz, amely alapvetően eltér az IPS-től, így körültekintően kell ehhez a típushoz közelednünk.

A széria igen impozáns megjelenésű. A Dell törekedett arra, hogy eddigi professzionálisabb (egyesek szerint szimplán csak "ronda") dizájnnal rendelkező modelljeitől élesen elkülönítse, s olyanok lelkét vegye célkeresztbe, akik fontosnak tartják, hogy monitoruk dísze legyen környezetének és ne pusztán a képminőségével hódítson.

Ezt mindenképpen sikerült elérniük, amiben nagy szerepe van a kikapcsolt állapotban káva nélkülinek tűnő kijelzőnek (bekapcsolva egy 10-20 mm-nyi káva természetesen van), szálcsiszolt alumínium hatást keltő alsó élnek és természetesen a felhasználó közönséget oly mértékben megosztó glossy, tükröződő bevonatnak.

Ez utóbbiról érdemes pár szót szólni. Egyrészt előnye a valóban megnyerő megjelenés, szubjektíve élesebb, kontrasztosabb kép és az aggresszív felületkezelésnél jelen lévő "crystal effect", vagy "wet screen effect" (s még oly sok neve van) hiánya.
Egyetlen - ámbátor igen jelentős - hátránya az, hogy tükröződik. Nem kicsit, nagyon. Persze, ha a monitor mögött van az ablak vagy fényforrás, akkor nem lesz nagy gond, ellenben ha mellette (és nem lehet sötétíteni) vagy mögötte, akkor elég gyakran találkozunk majd önarcképünkkel a monitorunk kijelzőjén. Ezzel jó tisztában lenni, mert sokakat zavar, mások kifejezetten szeretik az élesebb és kontrasztosabb képet keltő hatása miatt, de mindenképpen legalább annyira megosztó, mint az erős anti-glare bevonattal bíró monitorok.

A másik fontos dolog, amit ki kell emelni, az a PWM-mentes háttérvilágítás szabályozás, ami azt jelenti, hogy a monitor LED-jei folyamatosan világítják meg a panelt, nem pedig bizonyos frekvencián villogva, ami sokak szemét fáraszthatja, fejfájást is okozhat. Ez mindenképpen plusz pont ezeknél a modelleknél.

A monitorok válaszideje és input lagja megfelelően alacsony játékra is, így ezzel bizonyosan nem lesz gondunk, bár a 24-es modellnél lehetnek problémák, de erről majd később.

Színterük jól fedik az sRGB-t, azonban grafikai munkára nem elsősorban ezen modellek közül tanácsos választani, az A-MVA-s S2440L-t még kevésbé, de nem is ez a széria fő profilja.

Hogy mi is pontosan, azt röviden nézzük sorban az egyes modelleknél!

Dell S2240L

Ez a legolcsóbb Dell IPS, ami kompakt méretével, nagy pixelsűrűségéből adódó éles és kontrasztos képével hódít valóban baráti áron. Egyik személyes kedvencem, valódi éke lehet a szobának, biztosan nem csalódunk benne.
Kinek ajánlom?
Leginkább azoknak, akik szeretik a kisebb pixelméretű esztétikus monitorokat, de nem szeretnének 50 ezer Ft-ig elmenni monitorvásárláskor. Ez a modell jobbára az LG IPS-eivel próbálja felvenni a versenyt, valamivel drágábban, minőségibb anyaghasználatával és impozáns megjelenésével.

Dell S2340L

A legolcsóbb 23"-es Dell IPS lévén sokak szeme akad meg a modellen, s igen hasonlóan teljesít, mint a kistestvére, elhanyagolható felárért cserébe.
Ezt a monitort azoknak ajánlom, akiknek a lélektani határ 50 ezer Ft és ebből szeretnék a lehető legnagyobb és lehető legjobb minőségű IPS monitort megvenni általános felhasználásra, játékra, filmezésre.

Dell S2440L

A kakukktojás.
A-MVA panelje miatt jelentősen eltér a többi S-szériás modelltől.
A fő különbség a színreprodukció, színtartás és betekintési szögnél érhető tetten:

Dell S2740L betekintési szögei
(forrás: tftcentral.co.uk)

Dell S2440L betekintési szögei
(forrás: tftcentral.co.uk)

Ezen kívül általánosságban kijelenthető, hogy a három fő paneltípus közül (TN, VA, IPS) a VA alapúak a leglassabbak, függetlenül a szürkéből-szürkébe történő váltások idejétől. Ez itt is igaz, amelyet a Dell egy talán túlzottan agresszíven alkalmazott overdrive-val próbált orvosolni, amely az ezzel járó inverz szellemkép (overshot) effektust vonta maga után. Ez talán az átlagosnál jobban kifejezett és könnyebben észrevehető ennél a modellnél, így komoly játékosok feltétlen próbálják ki, mielőtt megvételre kerülne a sor.
Egyértelmű pozitívuma a kiemelkedő kontrasztja. Bár a specifikációkban hirdetett 5000-es értéket nem éri el, de a 3000 feletti kontrasztot stabilan hozza, amely film/sorozatnézésre kiváló. Ezen kívül sokan vannak azok, akik eddigi 23"-os monitorukat szeretnék lecserélni, s mindenképp nagyobbat akarnak, de egy 27"-os kijelzőt már nem engedhetnek meg maguknak. Nos, nekik, ha nem lesz túlságosan komoly játék és grafikai munka, ellenben sokat filmeznek, néznek sorozatokat, ez a modell kifejezetten ajánlott lehet!

Dell S2740L

Elérkeztünk a sorozat utolsó modelljéhez.
Ez a modell leginkább azoknak ajánlott, akik elsősorban filmnézésre és játékra szeretnének egy nagy kijelzőt, de anyagi lehetőségük vagy a számítógépük videókártyája nem teszik lehetővé a WQHD-s modellek megvételét. Ezen kívül külön figyelmet fordítanak a monitor megjelenésére, így fontos számukra a dizájn és a csillogás. Nos, ezt ettől a modelltől bizonyára megkapják!
(Érdemes elolvasni erről a monitorról készült bemutatót magyar nyelven, ahol egy részletesebb jellemrajzon kívül az S-szériáról is olvashatunk általánosságban.)

Szummázva a szériát, ezek a monitorok főleg azoknak ajánlottak, akik nem irtóznak a glossy kijelzőktől (sőt), általános felhasználásra, játékra, filmezésre, irodába szeretnének egy dekoratív monitort HDMI-vel, kifejezetten jó áron, a megszokott Dell minőséggel és supporttal.
(Érdemes megjegyezni, hogy az S-széria modelljei külső tápegységgel rendelkeznek - mely meghibásodás esetén gyorsan és egyszerűen cserélhető - és csak VGA kábelt tartalmaz a gyári doboz, így szükséges HDMI vagy HDMI-DVI kábel vásárlása, ha digitális csatlakozásra törekszünk!)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 


Új hozzászólás
András Buzás
Ha bárkinek kérdése lenne a cikkel, illetve témájával kapcsolatban, bátran írjon itt is, igyekszek mihamarabb válaszolni!
Beküldve 2013.11.17. 15:30.